HockeyNews
PLUS

Här är Garpenlövs första trupp som förbundskapten

(10574) Garpenlöv/Rifalk
Bildbyrån

Publicerad: 28 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM Johan Garpenlöv gör sin första turnering som förbundskapten för Tre Kronor när Karjalaturneringen avgörs med start torsdag nästa vecka.

Under måndagen tog han ut sin första trupp som ansvarig gör det svenska landslaget.

Efter det att Rikard Grönborg tackat för sig efter förra världsmästerskapet är det nu dags för Johan Garpenlöv att kliva in i rampljuset som förbundskapten för Tre Kronor när landslagssäongen inleds till veckan med Karjalaturneringen i Finland som avstamp mot det slutgiltiga målet - VM i Lausanne och Zürich i Schweiz i maj.

– Jag har längtat efter den här dagen, att få presentera den här truppen, sa Garpenlöv under presskonferensen.

För motståndet i turneringen står som vanligt Tjeckien, Finland och Ryssland i Hartwall arena i Helsingfors. Öppningsmatchen för svensk del spelas däremot i Tegera arena i Leksand torsdag 7 november och under måndagen presenterade Garpenlöv sin premiärtrupp.

En trupp där den stora snackisen var valet att ta med Christoffer Rifalk vars kometkarriär fortsätter då han tar plats som en av tre målvakter i truppen. Han kommer däremot bara vara med under veckan i Leksand innan truppen lyfter mot Finland efter matchen mot Tjeckien, förutsatt att ingen av de andra två målvakter ådrar sig en skada.

Här är Johan Garpenlövs kommentar till de uttagna spelarna – namn för namn.

MÅLVAKTER:

Magnus Hellberg, SKA St. Petersburg

– Han har haft en lite tuff start och har varit skadad, men har kommit tillbaka och är skadefri. Vi känner att han är en spelare som håller högsta internationella klass och vi som tränare, med Stefan Ladhe i spetsen, vill ha in honom i vår verksamhet så att vi får känna på honom och ser verkligen fram emot hans deltagande i Karjala Cup.

Adam Reideborn, Ak Bars Kazan


– Han har varit en starkt bidragande orsak till Ak Bars Kazans fina inledning av den här säsongen. Hans statistik och antal vinster i sitt ryska lag har varit väldigt fin. Det känns ganska naturligt att han får komma in här och visa vad han går för igen. Han var med lite grann förra året och vi vill se ännu mer av Adam.


Christoffer Rifalk, Rögle BK


– Christoffer Rifalk ju var ju en spelare som tog med sig Oskarshamn upp (till SHL) förra året. Han har gått den långa vägen, kämpat på och gjort det otroligt bra. Nu tog han klivet in i Rögle och har han presterat jätte jättebra. Tittar vi på honom och hans spel och läser av det tycker vi alla att han är värd att få komma med oss. Vi har valt att ta med honom till veckan i Leksand och han kommer att vara med måndag till fredag och vara med och träna med oss och får lär känna oss. Sedan åker han hem på fredagen om både målvakterna är friska och fräscha.


BACKAR:

Klas Dahlbeck, CSKA Moskva

– Dahlbeck gör sin andra säsong i sitt ryska lag, CSKA, som i år igen är ett topplag i KHL. Jag gillade det jag såg av honom förra året när han var med oss och han står för någonting både på isen och utanför isen. En ledare i vårt omklädningsrum. Han är en tvåvägsback med styrkan i det defensiva, men jag tycker han är lite underskattad i sitt offensiva spel. Han sätter igång spelet bra men har ändå förståelse för vilken spelartyp han är. Vi är glada att få in honom.


Mikael Wikstrand, Ak Bars Kazan

– Han har varit med oss förut och vunnit VM-guld. Han har gjort det otroligt bra på vår nivå. Han tog steget över (till KHL) och gör sin första säsong i KHL. Det är en back som vi kan använda i många olika situationer. Jag skulle vilja säga att det är en toppback här i Europa och kanske en av de bättre backarna som inte spelar i KHL. Otroligt spelskicklig. Det ser enkelt ut när han är ute på isen.


Niklas Hansson, Rögle BK

– Efter de två åren i Nordamerika har han utvecklat sitt defensiva spel och är en allroundback. Han är rajtare och det är dags att visa att han håller på vår nivå också.

Simon Bertilsson, HK Sotji

– Han håller en hög nivå på den internationella scenen. En tvåvägsback och är lite lik Dahlbeck i sitt spel. Han har en förmåga att sätta igång spelet med puck och vi vet att han klarar av det fysiska spelet.

Jesper Sellgren, Luleå Hockey

– Han är utlånad från Carolina. En modern back med rörlighet och i spelet med puck. Den offensiva sidan är hans styrka. Han ska ta de där stegen på internationella scenen.

Olle Alsing, Djurgårdens IF

– Han har haft ett stort genombrott den här säsongen. Han har blivit ett offensivt hot i varje match när jag ser Djurgården. Det känns ganska naturligt att plocka med honom och se hur han hanterar det.

Tom Nilsson, Djurgårdens IF

– Han har varit med förut och jag känner med Tom att han förstår vilken spelartyp han är. Det växer inte rightbackar på trän här i Europa. Han är bäst på den defensiva sidan och klarar av att spela på internationell nivå. Det finns möjlighet att han och Alsing kan göra matcher ihop.

Arvid Lundberg, Skellefteå AIK

– Jag tycker han har tagit ett jättekliv det här året. Han har mognat och är mer konsekvent i sitt spel. Han är jobbig att möta och ligger ofta rätt i sitt spel.

FORWARDS:

Anton Rödin, Brynäs IF

– Han är tillbaka i svensk hockey efter antal år utomlands. Jag gillar det jag ser i hans spel. I varje match bidrar han och försöker göra sitt för att Brynäs ska vinna. Han har spetskompetens med sin skridskoåkning.

Gustav Rydahl, Färjestad BK

– Jag kikade lite på honom förra året och ser att han utvecklingskurva går åt rätt håll. Han har utvecklat sitt offensiva spel och har gjort det jättebra. Han kan både spela center och ytterforward.

Dennis Everberg, Rögle BK

– En internationell spelare som har varit med oss tidigare och har två VM-guld i bagaget. Han har egentligen spelat i alla ligor i världen. Här hemma har han sett ruggigt bra ut. Han kan spela både i förstakedjan och lite längre ner.

Oscar Lindberg, EV Zug

– Efter sex år är han tillbaka i Europa och spelar för Zug i schweiziska ligan. Han har varit med och vunnit VM-guld med Tre Kronor och kommer att bli bättre och bättre och kommer att ta stora kliv när han har vant sig vid de europeiska rinkarna.

Patrik Berglund, Djurgårdens IF

– Patrik Berglund. Efter ett fjolår där han valde till slut att inte spela alls så har han kommit tillbaka nu och man ser en otrolig glädje i hans spel. Han brinner för det han gör. Han har haft en säsongsinledning där han har gått från att inte spela alls till att bli bättre och bättre för varje match. Han har börjat att anpassa sig till de stora rinkarna. Jag tycker mig se att han börjar hitta den fysiska formen som är så viktig på den stora rinken, att man orkar åka i varje byte. Han har en förmåga när han spelar i SHL att vara stark med pucken som är viktigt för oss i den internationella hockeyn, plus att han har passningsspelet och spelförståelsen som vi så gärna vill ha i vårt sätt att spela. Det ska bli spännande att följa ”Bulan” under säsongen.

– En potentiell VM-spelare.


Johan Sundström, Frölunda HC

– I år är han skadefri och har gjort det otroligt bra. Jag ser spelglädje i honom och när jag ser Frölunda är han bra i varje match i varje sekvens. Honom kommer vi att kunna använda i alla olika positioner.

Michael Lindqvist, Färjestad BK

– Han slog sig in hos oss förra året och visade att han kan vara en spelare internationellt. Jag tycker han har utvecklats och tagit kliv. Han ser fysiskt starkare ut och är en målskytt. Det är alltid roligt att få in Micke i vårt lag.

Daniel Brodin, HC Fribourg

– Han har flyttat till Schweiz och fått en stor roll i Fribourg och har gjort det jättebra. Han tävlar i varje sekvens och är en sån spelare man vill ha med i truppen.

Carl Klingberg, EV Zug

– Han hade en skada förra säsongen och det såg inte jätteroligt ut. Men han har kommit tillbaka och det är mycket energi i en sån spelare. Han driver laget i träning och match och kanske är en av de bästa spelarna i Europa framför motståndarkassen.

Fredrik Händemark, Malmö Redhawks

– Han är en spelare som har tagit kliv varje säsong. Jag trodde han skulle få erbjudande att åka över till ett NHL-lag, men det blev inte så. Han är en ledargestalt som står för mycket.

Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk

– Han gjorde VM senast och gör sin andra säsong i Ryssland. Hans lag Magnitogorsk har inte gått så jättebra, men Dennis gör det jättebra och dem vi pratar med så är han en av dem som driver laget. Han är användbar och kan spela både center och ytterforward.

Daniel Zaar, Rögle BK

– Jag tyckte han växte i våras i mina ögon då han var med i Tre Kronor. Han har tagit sitt spel en nivå till och klarar av att hantera lite större och starkare spelare. Han är en målskytt, rajtare, som vi måste ha med i våra trupper.

Mathias Bromé, Örebro Hockey

– Han har fått en offensiv roll i en förstakedjan i Örebro. Han är en underskattad spelare, som tar sig in på insidan. Han har lite temperament och jag tror han kan ta ytterligare kliv hos oss.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!