HV-tränarens hyllning till målvaktstalangen: ”Kan bli fruktansvärt bra”


17 oktober 2019

MALMÖ. HV71:s målvaktstalang Hugo Alnefelt stod för ännu en imponerande match i vinsten mot Malmö. Efteråt hyllades han stort av lagets tränare Stephan ”Lillis” Lundh. 

– När han är som bäst är han nästintill omöjlig att göra mål på, säger han till HockeyNews.se


SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

HV71 såg ut att gå mot en klar seger mot Malmö. Efter den första perioden ledde Smålänningarna med 3–0, men det skulle bli allt annat än lätt. Malmö kom ikapp och fixade fram förlängning och straffar. 

Där var det dock HV71:s Hugo Alnefelt som såg till att gästerna kunde knipa extrapoängen. Efter matchen hyllades han stort av HV-tränaren Stephan ”Lillis” Lundh. 

– Han kan bli fruktansvärt bra… eller är fruktansvärt bra. När han är som bäst är han nästintill omöjlig att göra mål på. Det är synd att han inte får ta fullpoängare, särskilt när han räddar oss flera gånger om, säger han. 

Det är en ung kille. Hur jobbar ni med honom?

– Han har enormt bra stöd av William Rahm (målvaktstränaren) som gör ett fantastiskt jobb med alla målvakter. För mig spelar det ingen roll om du är 18 eller 38, är du tillräckligt bra står du. Det är han. Han är mogen och det enda sättet att få visa det är att få chansen. Jag tycker att det är jättekul att ge honom förtroende. Målvaktsspelet med han och ”Gunnar” (Jonas Gunnarsson) har varit jättebra. 

Huvudpersonen blir glad när han får höra om berömmet, men är ödmjuk inför framtiden. 

– Visst är det så, men det är alltid upp till en själv att visa att man lägger ner jobbet. Det är upp till mig att ta mig till nästa nivå, säger Hugo Alnefelt.

18-åringen, som räddade 30 skott under torsdagen, har fått en lysande start på säsongen och växt ut till en rejäl utmanare om förstaspaden. 

– Det är en jättekul resa, och kul att jag fått chansen av alla tränare. Det är kul att de litar på en. Jag är grymt nöjd, säger han. 

HV-tränaren var nöjd med mycket, men menar att det finns en del saker att ta med sig inför kommande matcher. 

– Vi får 3–0 och är ruggigt effektiva, men vi gör ingen helgjuten insats. I andra perioden kampar de bättre än oss och går ikapp. I tredje perioden studsar vi tillbaka och har chanser att avgöra, men samtidigt förlorade vi tre av fyra möten här nere i fjol, så vi visste vad som väntade. Jag är otroligt stolt över att vi kunde vrida tillbaka och vinna den här poängen, för i den här tajta serien känns den väldigt viktig, säger han. 

HV71 var inför matchen det lag som dragit på sig minst utvisningar i SHL. Mot Malmö drog man på sig hela åtta stycken och det var påväg att straffa dem. 

– Vi tog två stycken i offensiv zon i första perioden, det är inte bra. Sen är det några som jag kan tycka är märkliga, men det är klart att det inte är bra att ta så många. Vi har jobbat stenhårt med det och legat etta i fairplay-ligan. Det är inte okej, speciellt inte de vi tar i offensiv zon. Nu hade vi tur att Malmö inte utnyttjade det, säger han. 

Härnäst väntar tabellfemman Örebro för HV71. 

– Återigen en tuff match, de har spelat bra. Det spelar ingen roll vem som är på andra sidan repet, vi måste jobba med oss själva. När vi spelar som vi har bestämt är vi svårslagna. Nu har vi fått lite bättre effektivitet än i början, säger han.