Alexander Bergström: ”Matchvanan är inte riktigt där”


17 oktober 2019

KHL-erbjudandena uteblev och istället kritade Alexander Bergström på för HV71. 

Här berättar han om första tiden, formen och kvällens match mot Malmö. 

– Matchvanan är inte riktigt där. Enda sättet att få den är att spela match, säger han till HockeyNews.se.


SHL presenteras i samarbete med ATG Sport 

Under hela hösten har klassforwarden Alexander Bergström letat erbjudanden i KHL utan att ha fått napp. Den 7 oktober kritade han på ett treårskontrakt med HV71. 

– Jag har varit en vecka i HV71 nu och det känns superbra. Alla de referenserna jag tagit innan stämmer överens med verkligheten. Det är väldigt goa killar i laget, mycket positivt hittills, säger han när HockeyNews.se når honom. 

Hur tungt var det att inte hitta något i KHL?

– Det känns underbart att ha skrivit på för HV71 och ha chansen att vara med i toppen, HV71 är en klubb som vill vara där uppe. Jag är glad över det här. 

Alexander Bergström, som bland annat har ett förflutet i Oskarshamn, Rögle, Malmö och Karlskrona gör sin första säsong på svensk is efter två år i Ryssland. I lördags spelade han sin första match för nya klubben när HV71 mötte Färjestad. 

– Det var superkul verkligen. Det var en riktigt härlig stämning i Kinnarps Arena, men lite synd att vi inte kunde knyta ihop säcken bara. Det var väldigt roligt att vara tillbaka, säger han.

Den 33-årige forwarden har sin bas i Karlskrona, men letar för tillfället boende i Jönköping. 

– Det är för långt att pendla varje dag. Jag letar boende men har inte hittat någonting än. Jag bor i Jönköping nu, men det är lite tillfälliga lösningar tills det att jag hittar någonting, säger han. 

Hur trivs du så här långt i staden?

– Det känns jättebra alltihop. Större delen av tiden spenderar man i omklädningsrummet och på isen, så det är viktigt att den delen känns bra, vilket den gör. Det jag hunnit se av resten av staden gillar jag verkligen, de har en ganska mysig stadskärna. Jag har inte så mycket negativt att säga.

Under hösten har han tränat med Karlskrona, men han medger att avsaknaden av matchspel har tagit ut sin rätt. 

– I kroppen känns det bra, men det är fortfarande tajmingen. Det går inte att simulera en match på träning, man försöker så gott det går, men det blir alltid en liten skillnad. Matchvanan är inte riktigt där. Enda sättet att få den är att spela match, säger han,

Det blev lite mer än åtta minuter i första matchen. Är tanken att ni ska stegra istiden?

– Jag vet faktiskt inte. Det är nästan en fråga som får bli ställd till de som ansvarar för det. När jag blir satt på isen ger jag allt, det är jag. Det är upp till tränarna att bestämma. 

För HV71 och Alexander Bergström väntar Malmö på bortaplan under torsdagen. 33-åringen har dålig koll på sitt tidigare lag. 

– Jag känner till några av spelarna som jag mött innan, där kanske till och med är någon jag spelat med, säger han. 

Vad blir nycklarna?

– Nycklarna att slå dem är väl att ta bra beslut med pucken, ha bra special teams och följa vår struktur.