Linköping smäller på mest i SHL: "Inga såna taktiska direktiv"


17 oktober 2019

Linköping tacklar mest av alla lag i SHL. Men hänger det ihop med nye huvudtränaren Bert Robertsson?

Så här ser lagkaptenen Eddie Larsson – SHL:s flitigaste tacklare – och Robertsson själva på saken.


SHL presenteras av ATG Sport 


LHC är det lag i SHL som delar ut flest smällar. Inget lag tacklar så mycket som Linköping, som har gått om Djurgården på den punkten.


Och LHC-backen Eddie Larsson är den spelare i SHL som har tacklat mest.


– Jag har sett att jag hade väldigt många i någon hemmamatch, en fem-sju stycken. Det är klart att det är lite väl ovanligt, kanske. Men ibland händer det. Får man något bra läge får man ta dem, hehe, säger Larsson till HockeyNews.se.


Finns det någon kollektiv tanke att LHC ska smälla på mycket?


– Det är klart att man alltid vill sätta tonen hemma och försöker vara lite kaxigare och vill visa att det är vår hemmaplan. Det är vi som bestämmer. Men att det blir så här är det mer att får man lägena sätter man stopp i spelet, menar Larsson.


Han nyanserar bilden:


– Det finns en negativ aspekt i det hela och det är att vi inte äger puck lika mycket som vi borde göra. Att det tvingar oss att tackla. Egentligen vill man ha pucken mer och då inte behöver tacklas. Det är två delar i det.


Men i längden låter det jobbigt att möta er?


– Det får man hoppas. Framför allt att man vet att när man kommer hit så vet man att man alltid måste ha huvudet uppe, för det kan alltid komma någon, säger Eddie Larsson.


Linköpingsbacken Hampus Larsson är en av de som tacklar mest i SHL. Foto: Bildbyrån.


Bert Robertsson, som är ny huvudtränare i LHC efter sina åtta år i Skellefteå, svär sig från att det skulle vara en uttalad ingrediens i lagets spel, att tacklas mycket.


– Det är faktiskt inget vi pratar om direkt. Du är inte den förste som frågar. Jag såg någon tacklingsstatistik och vi hade de tre  mest frekventa tacklarna såg jag, säger Robertsson till HockeyNews.se.


Han vidareutvecklar sitt resonemang:


– Vi har pratat mycket om att tävla. Engagemang. Det var väl sig uttryck i att man fullföljer. Man gör klart arbetet. Jag tror det mer hamnar där, att visa att man tävlar jävligt hårt. Kanske kicka igång laget också. Vi har legat under mycket i matcher och då är det ett sätt att mer psykologiskt visa att vi ger oss inte.


– Men vi har inga såna taktiska direktiv.


Bert Robertsson har inte gett några taktiska direktiv till LHC-spelarna att tacklas mycket. "Har pratat om att tävla". Foto: Bildbyrån.


Eddie Larsson är inte bara den i SHL som delar ut flest tacklingar. Han fegar heller inte för att ta smällar.


Den 28-årige LHC-backen är den som täcker flest skott av alla. Det syns på hans blåmärkta kropp.


– Det stämmer bra. Jag har precis ett som börjar försvinna här nu. Jag fick ett rejält i förra hemmamatchen. Det var ett blåmärke på 20 gånger 20 centimeter. Men blåmärken brukar försvinna, som sagt. Det brukar vara rätt lugnt, säger Larsson.


Har det varit värt det?


– Ja, men nu tycker jag att det börjar bli värt det. Vi har ändå tagit fyra poäng de två senaste matcherna så det börjar gå åt rätt håll kan jag tycka.


LÄS MERRobertsson om LHC:s nya skada och SHL-starten: "Turbulent"


Linköping har kravlat sig upp över kvalstrecket inför hemmamötet med Örebro, som i sin tur har spelat sju av sina tio matcher på hemmais.


– Det är svårt att dra slutsatser av två matcher, men jag tycker även att bortamatchen mot Skellefteå var en bra insats från vår sida. Vi tappade matchen när det var sju minuter kvar någonting. Där var vi med rätt hyfsat, men nu är det två viktiga matcher som kommer den här veckan, mot Örebro och Oskarshamn. Det behövs lite poäng i de matcherna också.


Trepoängaren i Leksand i lördags satt skönt för LHC och Bert Robertsson.


– Det känns som att vi behövde verkligen en seger på bortaplan, för vår egen skull. Vi har spelat helt okej på bortaplan stundtals. Egentligen har vi inte gjort någon kalkonmatch på bortaplan, men siffrorna har runnit iväg på ett sätt som inte alls är smickrande, säger Robertsson.


Han låter hyfsat nöjd med prestationerna de första tio omgångarna.


– Vi har gjort det helt okej, men får inte med oss poängen och det är klart att det tär på ganska mycket. Om man gör bra insatser och inte får med oss något så vi behövde få med oss poäng. Det var det viktigaste av allt. Grabbarna på isen visade att nu fan är det dags. Det föll väl ut, säger Linköpingscoachen.


Fakta/Lagen i SHL som tacklar mest


1 Linköping, 219

2 Djurgården, 173

3 Brynäs, 139

4 Rögle, 138

5 Frölunda, 122


Fakta/Spelarna i SHL som tacklar mest


1 Eddie Larsson, Linköping, 29

2 Andrew Gordon, Linköping, 22

3 Hampus Larsson, Linköping, 20

4 Anton Hedman, Djurgården, Lukas Kilström, Brynäs, Dennis Everberg, Rögle, 19


Fakta/Spelarna i SHL som täcker flest skott


1 Eddie Larsson, Linköping, 19

2 Hampus Larsson, Linköping, Petter Granberg, Skellefteå, 18

4 Jens Westin och Sebastian Erixon, Färjestad, 17

KällaSHL.se