Så här går det för Jesper Boqvist, Tobias Björnfot, Emil Bemström och David Gustafsson i början av deras NHL-karriärer.

SHL presenteras av ATG Sport

Inom några veckor vet SHL-klubbarna Brynäs, Djurgården och HV71 om stortalangerna Jesper Boqvist, Tobias Björnfot, Emil Bemström och David Gustafsson blir kvar i sina NHL-klubbar säsongen ut eller om de lånas ut.

Luleå fick härom veckan hem backen Jesper Sellgren från NHL-klubben Carolina och Sellgren blir en nyckelspelare för norrbottningarna i SHL framöver.

Han har redan gjort ett mål och en assist på fem SHL-matcher och spelar över 18 minuter per match i snitt. Speltiden har ökat, och kommer att öka, successivt.

Frågan är nu hur det kommer att gå för de fyra unga NHL-svenskar som har inlett hösten hos sina NHL-klubbar. Här är en genomgång av hur det har gått i början av NHL-hösten.

Måljubel för Jesper Boqvist i Brynäs förra säsongen. Blir det repris i höst? Foto: Bildbyrån.

Jesper Boqvist, f, New Jersey (Brynäs)

2 NHL-matcher, 0 mål, 0 assist, 0 poäng, -2, 4 utvisningsminuter, istid/match: 11:09

Kommentar: Förra säsongen ingick han i Brynäs förstakedja, men förutsättningarna i NHL och New Jersey är annorlunda. Boqvist fick NHL-debutera i New Jerseys andra match för säsongen och då blev det en 7-2-förlust mot Buffalo. Han spelade även den 14 oktober när Devils tappade en ledning till 6-4-förlust mot Florida.

New Jersey har inlett med sex raka förluster och har bara två poäng. Under en orolig tid är det svårt att förutse hur NHL-klubben resonerar kring den unga brynäsarens utvecklingsmöjligheter på kort- och lång sikt.

Emil Bemström, f, Columbus (Djurgården)

Kommentar: SHL:s skyttekung från förra säsongen har fått sin NHL-chans och enligt källor i klubben är man nöjd med hans start när det kommer till det spelmässiga. Efter sex matcher är Bemström ännu mållös i NHL och han har haft fyra skott på mål. I sin tredje NHL-match, i 4-3-vinsten mot Buffalo, stod han för sin första NHL-poäng i karriären och den kom i powerplay.

I nattens match mot Dallas spelade Bemström över 13 minuter varav mer än en och en halv minut i powerplay utan att ha något skott på mål. Han fick spela i en helsvensk kedja med de före detta Djurgårdslirarna Jakob Lilja och Alexander Wennberg.

Tobias Björnfot, b, Los Angeles (Djurgården)

Kommentar: 18-årige Björnfot har fått spela i tre av LA Kings sex NHL-matcher i början på säsongen. Stjärnbacken Drew Doughty hyllade honom stort efter en match på försäsongen. Björnfot spelade lite över 15 minuter i debuten mot Edmonton och över 14 minuter i storförlusten mot Vancouver (2-8) där han var inne på tre av baklängesmålen.

Los Angeles har vunnit två av sina sex matcher och har haft problem med försvarsspelet. Laget har släppt in 28 mål.

Djurgården har i nuläget sju SHL-backar och väntar in Jason Garrison som kommer i november.

David Gustafsson, f, Winnipeg (HV71)

1 NHL-match, 0 mål, 0 assist, 0 poäng, +0, 0 utvisningsminuter, istid/match: 5:59

Kommentar: Efter sju matcher på läktaren blev det till sist NHL-debut natten till onsdagen svensk tid. HV-centern Gustafsson fick spela knappt sex minuter i 4-2-förlusten mot Arizona och hade ingen istid i powerplay eller boxplay. Han vann tre av fyra tekningar, två mot Carl Söderberg och en mot Derek Stepan.

Gustafsson fick spela i stället för veterancentern Mark Letestu mot Arizona, men inom kort väntas en annan center, Bryan Little, vara tillbaka efter skada.