HockeyNews
PLUS

Målsnålt HV71 behöver centern David Gustafsson: "Kraftfull spelare"

(10039) David Gustafsson-redigerad2
Mathias Bergeld/Bildbyrån

Publicerad: 27 september 2019

FacebookXWhatsApp

HV71-centern David Gustafsson, 19, är nära att spela till sig en NHL-plats hos Winnipeg Jets.
– David har visat under sina år här att han är en väldigt bra spelare. En kraftfull spelare. Så det betyder en del om vi får honom tillbaka, säger HV-tränaren Stephan Lundh.

SHL presenteras av ATG Sport

Åtta mål på fem SHL-matcher.

Med det är HV71 sämst i SHL i inledningen. Jönköpingslaget parkerar på den tionde och sista slutspelsplatsen.

Offensivt skulle HV onekligen behöva lite hjälp.

Och en drömförstärkning finns inom räckhåll om NHL-klubben Winnipeg bestämmer sig för att David Gustafsson skulle må bäst av att utvecklas ett år till i HV71 i SHL innan han tar klivet till Kanada.

Men Winnipegs huvudcoach Paul Maurice har inte velat släppa taget om 19-årige Gustafsson, som natten till fredagen svensk tid spelade ännu en träningsmatch för Jets.


– Han har haft en väldigt bra camp och det är första gången för oss som vi ser honom i aktion. Han gör för många bra saker för att inte märkas. Han är fortfarande en ung man. Jag vet att det finns mycket tid att utvecklas. Men det finns ett riktigt värde att någon sådan är här i fyra dagar till, säger Maurice i ett videoklipp på Winnipeg Jets Twitterkonto.

Gustafsson klarade en stor gallring tidigare i veckan och nu återstår i praktiken för Winnipeg att spika NHL-truppen inför premiären nästa vecka.

Den unge smålänningen är nära att få spela NHL-hockey.

– Jag försöker hålla borta de tankarna, men ibland tänker jag på det och det skulle vara väldigt coolt, säger Gustafsson på NHL-klubbens Twitter.


Fortfarande vill han förbättra sin skridskoåkning och jobbet längs sargerna.

Men det är inget snack om att Winnipegs coach Paul Maurice är imponerad av den Tingsrydsfostrade centern.

– Jag vet inte hur det kommer att sluta för honom eller vilken tid det är, för jag vet att han måste åka tillbaka när den tiden kommer, men vid varje videogenomgång ser man att han lär sig saker för det ser man sedan i hans spel, säger Maurice.

– Han kommer att vara kvar så länge som det är vettigt att ha honom här.

HV71 har inte fått så mycket underhandsinformation från NHL-klubben och kan bara hoppas att David Gustafsson återvänder till Jönköping för ännu en NHL-säsong.

– Det betyder mycket. Det är bra att ha så många spelare som möjligt. Vi har ju bara en extraspelare, så att säga. Då får man också en sund konkurrens, vilket gör att vi blir ännu tuffare, säger HV-tränaren Stephan Lundh.

Om David Gustafsson åker hem till Sverige blir han också en väldigt fin förstärkning för Juniorkronorna i JVM i Tjeckien.

Lyssna här:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Taktiken är att varje avsnitt ska vara 20 minuter – som en period.

Men, precis som i hockeymatcher kan det bli over time – om det är tillräckligt spännande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!