AnnonsEjdsell hemma för att ta ny sats mot NHL – och SM-guld


11 september
Victor Ejdsell, 24, är en av storvärvningarna i SHL inför säsongen. Flytten hem till Karlstad är tänkt att bli en win-win för honom och Färjestad.
Siktet är inställt på SM-guld.
– Det är bra slagkraft i Färjestad och vi har väldigt fin offensiv spets. Vi ska nog kunna överleva på den lite grann, säger Ejdsell till HockeyNews.se.

Annons

SHL presenteras av ATG Sport


Det var inte i Färjestad som Karlstadspojken Victor Ejdsell fick sitt genombrott i SHL.

Det var hos konkurrenten HV71. Efter 20 mål för smålänningarna 2017/2018 gick färden till USA.

Men det blev inte vad han hade hoppats i Chicago Blackhawks.

– Det har både varit bra och dåligt måste jag säga. Det är ett rätt så häftigt äventyr och så där, men samtidigt har jag känt att det hockeymässigt inte har varit riktigt som jag har tänkt. Det har varit rätt tufft för mig. Jag har fått väldigt lite speltid. Till syvende och sist kände jag att om jag ska bli bättre så behöver jag komma därifrån. Då kändes Färjestad som rätt val för mig, säger Ejdsell i en sammanfattning av ett händelserikt år av sitt liv.

Victor Ejdsell är en av de mer prestigefyllda värvningarna inför SHL-säsongen. Foto: Bildbyrån.

Den 195 centimeter långe forwarden har spelat sex NHL-matcher med Chicago. Resten av tiden har han tillbringat i farmarlaget Rockford.

Var det något annat än lilla speltiden som gjorde att du inte kom in i det?

– Jag vet faktiskt inte. Jag kom från ett slutspel där jag gjorde jättebra ifrån mig i AHL och sedan när jag kom tillbaka hade jag det rätt tufft i början. Jag var ur form i spelet. Inte ur form fysiskt sett… men jag hittade inte rätt i spelet. Till slut föll istiden.

– Efter ett tag vände det där och jag gjorde det bättre och bättre. Samtidigt kom inte det där lyftet. Jag var rätt fast i fjärdelinen och spelade åtta nio minuter per match. Det var tufft att vara den spelare jag kanske borde vara.

När bestämde du dig för FBK?

– Det tog faktiskt rätt lång tid, tyckte jag. Det var svårt att komma underfund med om jag verkligen skulle åka hem eller om jag skulle stanna kvar och kriga på ett år till. Det stod mellan om jag skulle kriga på och verkligen komma ur skiten eller om jag skulle försöka ta en annan väg som kanske känns lite mera rätt. I slutändan föll det på Färjestad uppenbarligen och det kändes bra hela vägen.

Färjestads general manager Peter Jakobsson kunde presentera värvningen av Victor Ejdsell i maj.

– Jag hade ett väldigt bra snack med Peter att bara för att jag kommer hem så har jag inte gett upp på något sätt utan det här kanske mer är ett sätt, att komma tillbaka och ta ny sats.

Victor Ejdsell och Färjestad kan dra nytta av varandra den här säsongen. Ejdsell som vill ha en ny chans i NHL och Färjestad som är som hungriga vargar på jakt.

Färjestad har genomgått en stor förändring organisatoriskt och sportsligt och den nya ledningen har fått klubben och laget att ta flera kliv i rätt riktning.

Det är i det läget som nu Victor Ejdsell får en en av topprollerna.

– Det känns verkligen som det är något helt nytt när jag kom dit. Organisationen är nästintill helt utbytt på den sportsliga delen sedan jag var där. Spelsystemet är annorlunda. Det är väldigt väldigt rolig hockey. Det är mycket offensivt. Det tycker jag passar rätt bra in på mig. Jag tycker det känns väldigt bra och det är tilltalande för mig.

Och Färjestads coach Johan Pennerborn vågar i år tippa sitt lag som guldvinnare.

– Det är rätt tydliga mål. Vi vill satsa på att gå längre än vad vi gjorde ifjol. Det är rätt tydligt att vi ska vara ett topplag.

Peter Nordström och Jörgen Jönsson i Jönssonligan var idoler för Victor Ejdsell som liten. Foto: Bildbyrån.

Som Karlstadspojk var Victor Ejdsell Färjestadsfan som liten. Och visst har han FBK-minnen att dela med sig av.

– När man var så liten så var det jäkligt häftigt att se Jönssonligan med (Pelle) Prestberg, (Jörgen) Jönsson och (Peter) Nordström. Det var mina idoler när jag växte upp. Det är rätt så mäktigt att få spela med samma logga på bröstet som dem, säger han och blir lite känslosam.

Vem av spelarna i Jönssonligan skulle du identifiera dig mest med?

– Oj! Det vete f-n. Den är svår. Jag tycker alla de tre är rätt unika på sitt sätt. Jag har ingen aning. Pelle var en skarpskytt. Jörgen var ett slags general, men han var bra på allt. Peter också. Han var väldigt bra på den offensiva biten, så kanske Peter då.

Peter var väl den ”fule” av dem?

– Vad sa du?

Ja, smart och bra, men lite elak?

– Ja, jo, men verkligen. En bra hockeyspelare. Många, som när man ser tillbaka, och som man har spelat mot, de som ligger på gränsen, det är de man kommer ihåg och de man känner är svåra att möta. Det tror jag är något många skulle vilja ha.

Victor Ejdsell och Färjestad blir garanterat inte roliga att möta.

Men i SHL är det ju fler som har satsat hårt för att vinna guld.

– Just i år tycker jag att ligan i sig ser väldigt bra ut. Alla lag ser väldigt välutrustade ut. Jag tycker att det är så pass många lag som på förhand, och om man kollar på papperet vad de har för spelare, så är det många lag som ser väldigt spännande ut. Det skulle kunna vara Djurgården, Frölunda, Luleå, Växjö och vi. Det är så många lag som är med och slåss om det där guldet. Det är flera lag som har ambitioner. Det är tufft, så är det.

Vad talar för en guldfest på torget i Karlstad?

– Jag tycker ändå att om vi får ihop vårt gäng så är vi ett väldigt väldigt bra lag. Det är bra slagkraft i Färjestad och vi har väldigt fin offensiv spets. Vi ska nog kunna överleva på den lite grann.

Annons


Annons

Annons

Annons

Annons