Serieguide: Så slutar den norra Hockeyettan


9 september 2019

Till helgen är det äntligen dags för nedsläpp i Hockeyettan säsongen 19/20. Som uppvärmning går HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg igenom de fyra serierna och siar kring vilka som blir toppar och vilka som blir floppar.
Idag: Hockeyettan norra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Deltagande lag (10): Boden, Kalix, Kiruna AIF, Kiruna IF, Piteå, SK Lejon, Teg, Vännäs, Örnsköldsvik och Östersund.

Seriesegrare: Boden
Fjolåret var grymt imponerande av Boden som tog sig hela vägen till kvalserien innan bränslet tog slut. Nu har man tappat spetsen Jesper Ylivainio, men ändå fått behålla merparten av sitt succélag och dessutom förstärkt intressant med rutinerade pjäser som Per Savilahti Nagander och Henri Tamminen. Boden är det bästa laget i norr och kommer få bära ett tungt favoritskap i vinter.

Topp 5 (till Allettan): Boden, Östersund, Kalix, Piteå, Teg
Boden är sylvassa, det finns några tunga backtapp till trots ingen anledning att tro något annat än att Östersund ska bli lika bra som ifjol och Piteå är en bantad spelarbudget till trots fortfarande ett väldigt kreativt och vasst lag. Kalix kollektiv bör vara som gjutet för en plats i Allettan trots att försäsongen kanske inte direkt imponerat och som sista lag vidare ser jag Teg. Många av spelarna som bar laget till playoff i våras är kvar och man har värvat in Sebastian Manberg som pur spets. Det känns lite som att de är dags för Teg att skina.

Joker: Vännäs
Bensinen tog slut och det blev pyspunka och slutligen tvärstopp för Vännäs när de tillslut lyckades nå målet att ta sig till Allettan i vintras. Nu vill de göra om bedriften och är definitivt sett till truppen ett av lagen som är med i diskussionen om att kunna göra det. Motståndet (främst i from av grannen Teg) har dock tuffat till sig och det gör att Vännäs på papperet snarare ser ut som jokern än som som favoriten till att knipa den där sista Allettan-biljetten.

Jumbo: SK Lejon
Den lilla Skellefteå-klubben ska ha en klapp på axeln för att de fyra säsonger i rad klarat sig kvar i Hockeyettan utan att behöva kvalspela. Det är bra gjort med de knappa resurser man har att laborera med. Men å andra sidan har laget heller aldrig gjort något större väsen av sig åt andra hållet i tabellen heller. I år ser det på nytt väldigt tunt ut och klubben får nog ställa in sig på att det är en kamp för att undvika den här jumbopositionen som gäller.

Flopprisk: Kiruna IF
Säsongen som gick stryker vi ett stort streck över. Kiruna IF hade ett ungt lag, drabbades av skador och fick inte alls ut vad man hade förväntat sig. Det var en rent utsagt svag säsong där laget till råga på allt åkte på däng i samtliga derbyn mot AIF. Det där vill man råda bot på i år. Bland annat genom värvningarna av ett helt gäng rutinerade finnar. Det är lite Asplöven-style och om de värvningarna inte faller väl ut är risken överhängande att Kiruna blir norrseriens flopp i år igen.


Fråga: Vad är det för Boden vi kommer få se i vinter?
Att manskapet på papperet är ett gäng som ska vinna serien har vi redan slagit fast. Det dignar av klass och intressanta spelare i Bodens trupp. Men hur kommer de att spela. Under Robert Nordbergs ledning var Boden ett lag som spelade på gränsen och med tjuvknep och adrenalin såg till att få sina motståndare ur balans. Nu är han borta och lugne Lars Molin har tagit över i båset. Frågan är hur mycket det kommer förändra lagets framtoning.

Utropstecken: Målvaktsparet i Östersund
Det topptippade gänget har ett av de klart mest intressanta målvaktsparen i hela Hockeyettan inför kommande säsong. Carl Hjälm kom iväg på en utflykt till Kiuna AIF för att utvecklas den gångna säsongen men är nu tillbaka. Robin Christoffersson hade en fin utveckling under sin säsong med Malung. I vinter slåss de om speltiden och under försäsongen har det varit fasansfullt svårt för motståndarna att få hål på någon av dem.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons