HockeyNews
PLUS

Succémålvakten vill tillbaka till Sverige: ”Vi försöker”

(9785) Joni Ortio
Bildbyrån

Publicerad: 9 september 2019

Skellefteås tidigare succémålvakt Joni Ortio står utan kontrakt efter en sejour i KHL.

Nu blickar han mot en återkomst till Sverige och SHL.

– Vi försöker, men läget är som det är – alla lag har sina målvakter klara, säger agenten Thomas Sjögren till HockeyNews.se. 

Joni Ortio gjorde stor succé under sina två säsonger i Skellefteå. Bland annat var han en stor bidragande faktor till att laget kunde ta sig hela vägen till final i SM-slutspelet 2018 och med en räddningsprocent på 92.1 var han hela slutspelets bästa målvakt. 

Succén tog honom till KHL, där han representerade Vityaz Podolsk den gångna säsongen. Men trots en räddningsprocent på 92.2 fick han inget förnyat kontrakt av KHL-klubben. 

Nu kan HockeyNews.se berätta att finländaren blickar mot Sverige och SHL, något som agenten Thomas Sjögren bekräftar. 

– Vi försöker, men läget är som det är – alla lag har sina målvakter klara. Vi har sagt att Joni (Ortio) är tillgänglig för spel om det blir skador eller något lag vill förstärka upp den lagdelen, säger han. 

Ortio under finalserien mot Växjö i SM-slutspelet 2018. Foto: Bildbyrån

Agenten berättar att tanken var att fortsätta i Ryssland, men att läget nu förändrat sig. 

– Vi är ganska besvikna, de (Vityaz) sa hela året att ''Vi vill behålla honom, vi vill behålla honom”, och första juni sa de plötsligt att de var osäkra. Eftersom KHL:s transfersäsong börjar senare än Sveriges fanns det inte så många optioner kvar. Sen var vi nära en deal i Schweiz, men det föll igenom. Då hamnar vi där vi hamnar nu, säger han. 

Ortio har förutom spel i Sverige och Ryssland spenderat större delen av sin karriär hemma i Finland, bortsett från en treårig sejour i Nordamerika. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS