Luleås hopp om Filip Hållander i SHL-premiären ökar: "Skulle vara bra"

21 augusti 2019
NHL-klubben Pittsburgh har skrivit kontrakt Filip Hållander, 19, och bestämmer var han ska spela kommande säsong.
Nu har Luleås hopp ökat om att ha med Hållander redan i SHL-premiären den 14 september.
– Vi räknar faktiskt med att han inte åker på campen. Vi har inte fått något slutgiltigt. Men planen har varit att han får vara här och förbereda sig, vilket skulle vara jäkligt bra, säger Luleåchefen Ulf Engman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

Filip Hållander valdes av Pittsburgh Penguins i andrarundan av NHL-draften förra sommaren. Och redan i juli 2018 skrev den talangfulle forwarden på ett rookiekontrakt med NHL-klubben.

Förra säsongen var han utlånad till Timrå i SHL och denna säsong ska han spela för Luleå. Hållander har under sommaren varit över på Pittsburghs utvecklingscamp i USA och fortfarande finns det en chans – eller risk – att han även ska vara med på NHL-campen i september och därmed missa SHL-starten med Luleå.

Filip Hållander i Timråtröjan i SHL förra säsongen. Foto: Bildbyrån.

– Får jag chansen att slå mig in i NHL så är det absolut inget jag skulle tacka nej till. Det är väl alla pojkars dröm att få spela i världens bästa liga, har Filip Hållander sagt till Norrbottens-Kuriren .

Men den senaste informationen som Luleå har fått från Pittsburgh angående Filip Hållander är att han inte blir kallad till USA om några veckor.

– Det blir mycket resor för dem. De tror tyvärr borta i Nordamerika att det är bättre att de ska ha dem så mycket som möjligt, men det sliter mycket på de här unga när det blir för mycket resor fram och tillbaka, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Så hur går snacket mellan er och Penguins?

– Det är de som bestämmer eftersom han är sajnad. Det är ingen jättetydlig kommunikation, men de har lutat mot att han ska få stanna här, och inte åka. Det känns väldigt positivt, säger Engman och fortsätter:

– Jag tror och hoppas att det blir så och att det är det bästa för Filip. Sedan är målsättningen naturligtvis att han ska göra en kanonsäsong och spela i NHL nästa år. Det är hans tydliga målbild och det tycker vi också vore bra.

Filip Hållander gjorde förra säsongen i SHL med Timrå 21 poäng (7 mål, 14 assist) på 45 matcher. Hållander kan spela både center och ytterforward och i Luleå är planen för honom klar.

LÄS MER: Valde Luleå för att nå NHL: "Ett bra sätt att förbereda sig"

– Vi har pratat med honom och han tycker själv också att han är mer vinge (än center), säger Ulf Engman.

Luleå möter Växjö på hemmais i premiären den 14 september. I 3-2-segern borta mot Kärpät på tisdagskvällen spelade Hållander i en kedja med Jack Connolly och Petter Emanuelsson, där Hållander var inblandad i det matchvinnande 3-1-målet.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen