Mora-profilernas initiativ drog in över 700.000 till Forsberg: "Större än vi trott"


19 augusti 2019
I lördags arrangerade de två Mora IK-profilerna Jonas Westerling och Mikael Simons en välgörenhetsmatch tillförmån för Tobias Forsberg. Nu har man sammanställt utfallet och kan konstatera att man dragit in över 700.000 kronor till den Tobias insamlingsstifelse. 

– Andemeningen har ju varit att samla in pengar redan från början, men att det skulle bli så här stort trodde vi inte, säger Mikael Simons till HockeyNews.se. 

Annons

"En match för livet" kallade man den välgörenhetsmatch som spelades i Jalas Arena under lördagseftermiddagen. På isen stod legendarer från Mora IK på den ena sidan och Leksands IF på den andra. Alla intäkter gick oavkortat till Tobias Forsbergs Insamlingsstiftelse. 

Initiativtagare till den här matchen var två Mora IK-profiler. Jonas Westerling kom med idén och ville egentligen bara höra med Mikael Simons om han var sugen på att vara med och spela matchen, men när Simons fick höra att Westerling skulle genomföra det här på egen hand valde han att hjälpa honom att dra det hela i mål. 

– Wesslan (Jonas Westerling, reds. anm.) ringde mig och frågade om jag ville vara med och spela först, och jag svarade ja direkt. Sedan frågade jag honom vem han skulle göra det med och då kom det fram att han var själv, då sa jag att vi skulle köra. Så det är vi två som gjort det här hela tiden, med insamlingar från sponsorer och att få tag på spelare och så vidare, berättar Simons för HockeyNews.se.

Sedan de tog beslutet har de haft fullt upp för att få klart allting. Under tre och en halv månad har det dagligen varit någonting som behövts göras, och med facit i hand blev arrangemanget större än de någonsin kunnat tro på förhand. 

– Ja, herregud. Det blev jätte, jätte, jättemycket större än vi trodde. Andemeningen har ju varit att samla in pengar redan från början, men att det skulle bli så här stort trodde vi inte. 

Till och med C More valde att sända matchen och genomförde i lördags försäsongens största produktion. På plats fanns Harald Lückner och Lasse Granqvist för att hålla i sändningen. 

– Jag skulle kolla med några företag, och då tänkte jag att jag skulle kontakta C More i och med att de sänder SHL och HockeyAllsvenskan. Då frågade min kusin, som jobbar lite med deras sändningar, om jag inte skulle kolla om de ville sända. När jag sedan kontaktade C More så sa dem bara "när är det?". Det var inga tveksamheter alls från deras sida. 

Det var idel kända spelare som snörade på sig skridskorna och ställde sig på isen. I Leksands lag fanns spelare som Filip Forsberg, Tomas Forslund, Jensa Bergenström och Pelle Prestberg. I hemmalaget fanns såklart de två initiativtagarna, men också flera andra profiler som till exempel Mats Lusth, Mattias Ekholm och Marco Tuokko. 

Att hitta spelare som var villiga att ställa upp var, enligt Simons, inga problem. 

– Jag pratade med Tomas Jonsson och han sa ja direkt, och så sa han att jag skulle kolla med Magnus "Sigge" Svensson och Per-Erik Eklund också. Det blev liksom lite av en kedjereaktion, men det är Jonas Westerling som skött det mesta när det kommer till att locka spelare. 

Föga oväntat bjöds de 2100 personer som tagit sig till Jalas Arena på ett riktigt målkalas och matchen slutade 13-11 till hemmalaget. I Mora stod Patrik Ross för flest mål med sina fyra fullträffar och i Leksand var det, överraskande nog, backjätten Joonas Rönnberg som var vassast med sina tre mål. Det var dock en annan spelare som imponerade mest på Simons. 

– Jensa Nielsen såg riktigt bra ut, sedan tycker jag att båda våra målvakter var riktigt bra. Tomas Melin, som inte spelat på 16-17 år, stod ju första perioden och hade inte han stått på huvudet då hade det stått 7-7. Men framför allt Jensa. Stilen var exakt likadan som när han spelade förut, det såg ut som om han aldrig lagt av. 

Patrik Ross då? 

– Ja, han skjuter ju, men han var aldrig nedanför rödlinjen, haha. 

En av de som på plats fick se dessa legendarer bjuda på hockeygodis var huvudpersonen själv, Tobias Forsberg. 

– Vi ville ju att han skulle komma, men det bestämdes inte förrän på lördag morgon. Det var kul att han var på plats, verkligen. 

Nu har det gått ett par dagar sedan matchen och Simons och Westerling har hunnit sätta sig ned för att gå igenom de ekonomiska bitarna. Än finns det delar som ska adderas, bland annat ett par auktioner som ännu ligger ute på tradera, men redan nu kan duon konstatera att resultatet kommer bli högre än vad de hoppats på från början. 

– Vi hade en målsättning att nå en halv miljon. Nu kan vi inte säga med 100% säkerhet än, men vi kan säga att det kommer vara över 700 000 kronor, säger Simons.    

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons