HockeyNews
PLUS

Zibanejad om Lias uppbrott – och gulddrömmarna om Djurgården

(12300) Mika Zibanejad/Lias Andersson
Bildbyrån/HockeyNews.se

Publicerad: 30 januari 2020

FacebookXWhatsApp

VÄRMDÖ. Efter en minst sagt strulig inledning på 2020 så är Lias Andersson åter tillbaka i svensk ishockey. 
I en intervju med HockeyNews.se så berättar Mika Zibanejad om kompisens uppbrott från New York Rangers – och förhoppningarna om ett 17:e SM-guld för Djurgården.

Det har varit en stökig första halva på säsongen för den nyblivne HV71-forwarden Lias Andersson. Planen, att på riktigt spela sig in i New York Rangers trupp, gick inte i lås. Andersson bad om en trejd från organisationen, men sedan han inte infunnit sig hos farmarlaget Hartford så svarade Rangers med en avstängning.

I söndags blev 21-åringen klar för en återkomst i HV71, och när HockeyNews.se träffar stjärncentern Mika Zibanejad så berättar han bland annat om vännens uppbrott från Manhattan-laget.


– Det är en så pass krånglig och svår situation att kunna uttrycka sig över egentligen. Med tanke på att han själv inte har gett er (media) någonting och inte någon annan.

– Jag har ju pratat med Lias litegrann, och ja, det är en tråkig situation självklart och som kompis och som lagkamrat så vill man ju egentligen bara hans bästa och då vill man att han ska få spela.

LÄS MER: Zibanejad fortsätter att ge tillbaka: "En fantastisk möjlighet"

Lias Andersson och Mika Zibanejad fick fira VM-guldet i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Har du förståelse för hans val?
– Det är något man får fråga Lias själv när han är redo att prata om allting. Men självklart är det ingen enkel situation. Det är väldigt enkelt för folk runtomkring kanske att försöka sätta sig in och ha åsikter. Men är man inte där själv så är det lite svårare att förstå.

– Nu blev det en bra lösning, förhoppningsvis, och det är det enda jag bryr mig om. Jag hoppas att han kan hitta lite glädje igen och fortsätta utvecklas. Lias är en fantastiskt duktig hockeyspelare, så det är kul att se han tillbaka på is.

Hur tror du att det kommer gå för honom här hemma?
– Jag hoppas och tror att det kommer gå bra. Och så hoppas jag ju att de förlorar varje gång de spelar mot Djurgården, säger Mika med ett gott skratt.

Mika följde Djurgårdens finalserie mot Frölunda på plats. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Att just Djurgården har en speciell plats i Zibanejads hjärta råder det inga tvivel om. Det må vara åtta år sen han senast drog på sig den mörkblåa dressen, men när DIF kommer på tal så skiner Mika upp. Och visst följer han sin gamla klubb så nära det går från andra sidan Atlanten.

– Ja, men en del. Jag kollar ju mycket highlights och kollar mycket resultat. Det har ju varit lite upp och ner med resultaten, men det känns som att de börjar få ordning på det nu. “Dicken” kom ju tillbaka, så det ska bli spännande och förhoppningsvis blir det roligt att följa det i vår igen.

LÄS MER: Så närmar sig Djurgården toppformen – men behövs en värvning?

Och roligt har det ju verkligen varit för Djurgården på senare tid. Åtta trepoängare i följd hemma på Hovet och totalt fyra raka vinster i ligan har gjort stockholmarna till ligans formstarkaste lag sett till de senaste nio omgångarna.

Att förutsättningarna finns för ännu ett långt slutspel tycker sig Mika Zibanejad också kunna se.

– Jag tycker att de har en bra trupp och det ska bli fantastiskt kul att se vad de kan göra. I stort är det bara att ta sig till slutspel och sen så kan ju allt hända. Jag tycker att de är ett tillräckligt bra lag för att gå så långt som de gjorde i fjol. Förhoppningsvis så slutar det med guldfirande på Globen och inte för något annat lag.

Och då är du på plats, eller?
– Ja, vi får se. Jag hoppas att jag inte är där med tanke på att vi hade varit i slutspel och spelat våra viktiga matcher. Men finns möjligheten, så självklart. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)