Att KG Stoppel skulle lämna uppdraget som sportchef i våras var han på det klara med tidigt.
Men inte att han skulle lämna klubben helt.
– Jag klev in som sportchef när ”Jocke" (Joakim Eriksson) slutade och redan där så hade ju redan då bestämt mig för att lämna den sportsliga delen för att mer titta på affären hockey. Under de två åren jag var sportchef skulle vi hitta en annan roll, men nu blev det som det blev. Jag fick gå in som klubbdirektör eller vd under en period, det kände jag att jag hade en blodad tand för. Sen valde styrelsen att gå en annan väg, säger KG och tar en tugga på en saffransbulle.
Hockeynews träffar honom på ett kafé i Orminge centrum i östra Stockholm en grå vinterdag. Det har gått en tid sedan nu 56-årige KG lämnade Djurgården och det har varit en lugn tillvaro, där han berättar att han sett sig om efter nytt jobb, men också startat konsultbolag för att kunna ta olika typer av uppdrag.
Tanken var att han skulle hitta en annan roll i Djurgården, men så blev det inte och han är inte bitter över det.
– Jag kände att jag aldrig hittade den rollen. Då kände jag att nej, då räcker det. Jag såg mig inte själv i den organisationen på ett vettigt sätt. Men det var inte mer med det, säger han.
Hockeyn följer han fortsatt på flera plan. Dels sönerna, där den ene spelar för Östersunds J20-lag och den andre är tränare för Björklövens J20-lag. Men kanske mest ändå SHL och Hockeyallsvenskan, och särskilt Djurgården förstås, som han nu ändå fått lite distans till.
– Nu kan man ju få vara expert och förståsigpåare, skojar han.
Djurgårdens speciella situation
Han säger att han sportsligt inte är orolig för Djurgården, som tagit steg i rätt riktning och är med i toppstriden.
Men ekonomiskt är det en tuff, närmast unik sits som klubben befinner sig i. Som en av många svenska hockeyklubbar som har problem med lönsamheten förlitar man sig även den här säsongen på externa pengar – finansiellt starka privatpersoner som vill bidra, exempelvis genom den nyemission som just nu pågår.
En speciell situation?
– Ja, man ser det och det får man ju leva i. Man önskar någonstans tid att bygga något som också blir hållbart över tid. Nu ska du bygga kortsiktigt för att ta dig upp. Men tar du dig väl upp så måste du bygga om det grövsta på en gång. Då ska du gå fram fort för att du inte vill kvala igen för att kanske åka ut. Du ser ju bara på HV71 som ett exempel. Brynäs är ett annat bättre exempel. De hade en bra stomme som de fick behålla och som man har nytta av nu också. Sen naturligtvis har tajmingen också varit lyckad med att få några bra hemvändare, säger KG.
Är det möjligt att vara ekonomiskt hållbar i Hockeyallsvenskan?
– Det tror jag definitivt att man kan. Men det krävs ju tid att bygga någonting sånt. Att inte behöva göra investeringar med pengar som man kanske inte har. Många ser det som att bara man kommer upp i SHL så löser det sig för då kommer tv-pengarna. I slutändan skulle vi må mycket bättre av att bygga långsiktiga affärsmodeller. Det vill säga att i dag handlar det väldigt mycket om att prata räckvidd. Det vill säga att få fler fans, fler följare som konsumerar mer. Ha så stor målgrupp som möjligt.
Men när det kommer personer med klubbhjärta och vill lägga in stora pengar är det svårt att inte dras med som klubbledare, konstaterar han.
– Då blir det de som investerar med hjärta och smärta. Det är inte affär. Det är en känsla. Och det är de också som känslorna går överstyrd när det inte går som... För de ser resultatet bara, det sportsliga, inte affären. Då går de till vd:n eller sportchefen och säger ’vad gick fel? Ska jag fortsätta peta in pengar?’. Lite så är det, det blir väldigt kortsiktigt.
Djurgården har varit i två raka allsvenska finaler sedan man åkte ur SHL. Känner du att ni gjort allt ni kunde när det avgjorts?
– Jag skulle säga såhär, första året var otroligt nära (3–4 i matcher mot Modo). Det här var väl utmaningen för oss att vi egentligen inte hade stommen som hade varit med och åkt ur. Det var ett fåtal kvar och vi fick börja bygga en ny stomme. Där tyckte jag att vi hade ett jäkla bra lag och det var små marginaler.
– Sen genom att vi inte gick upp så blev det ju att bygga på nytt igen. Det här är utmaningen också med det ekonomiska läget i klubben. Det tar tid att veta hur mycket pengar man har för att bygga laget. Då dröjde det ju liksom ända in till augusti, september innan man visste det. Då hamnade man lite på hälarna och det såg ut som en ganska skral spelarmarknad.
Orsaken bakom misslyckade tränarna
Kontinuiteten har inte riktigt funnits internt i organisationen heller, säger han.
– Jag skulle säga att den som har jobbat längst där nu har jobbat i fem år, och det är en person. I en liten organisation, sker en sådan personalomsättning då tappar man mycket.
Även på tränarsidan har det varit omsättning i Djurgården. KG Stoppel har varit med både om att rekrytera tränare mellan säsongerna, men också att byta tränare mitt i säsongerna.
Barry Smith, Joakim Fagervall och Johan Garpenlöv har fått sparken de senaste åren. Den förstnämnde var den som inledde säsongen 2021/22. Han fick sparken tidigt men DIF skulle komma att åka ur SHL den säsongen.
– Det var en ganska stor omsättning på spelare. Och då när du är inne i det, det är ju otroligt svårt att parera under en säsong. Kanske man kunde ha gjort saker annorlunda, sen var det en jävligt speciell säsong. Man parerade saker men det tog aldrig slut. Det tog mycket energi. Dessutom i ett pressat sportsligt läge, minns KG Stoppel.
Stoppel var även med och rekryterade Robert Kimby, som är den första tränaren sedan 2016/17 (Robert Ohlsson) att värvas med framförhållning. Något han ser som en framgångsfaktor till att tränarbyten ska bli lyckade.
– Framförhållning är nyckeln. För går det fel så kan det ta tid att korrigera. I och med att det inte finns en uppsjö av tränare som ska passa in i det vi vill.
Samtalet till Robert Ohlsson
Robert Ohlsson, ja. Han som tidigare den här säsongen fick sparken från Skellefteå efter ett uttalande i media om supportrarna. Det gav KG Stoppel flashbacks.
– Jag sa det faktiskt till Robban när han uttryckte att han 'skiter i supportrarna’. Jag sa, 'fan lärde du ingenting av mig?’. Jag sa ju till ”Eken” (Hockeynews reporter Mattias Ek) en gång att supportrarna är lite gnälliga nu.
Det blev reaktioner?
– Jamen skojar du? Herregud. Men det var just det att vi hade förlorat. Det gnälldes på allt mellan himmel och jord. Och jag var lite sådär… Jag känner igen det från situationen med Robban att det ibland blir så... Man får en fråga och man bara svarar. Men det blir fel. Och man orkar kanske inte väga varenda ord hela tiden. Man är inte mer än människa, och istället för ett genomtänkt svar så blir det vad man känner där och då.
KG kontaktade Robert Ohlsson efter att han fick sparken av Skellefteå.
– Jag ringde för att höra hur han mådde. Robban är som de flesta i den här branchen en tävlingsmänniska. Jag tror inte någon vill avsluta uppdraget på det sättet.
Elithockeyn är en pressad miljö – som KG Stoppel just nu slipper.
– Det är en sån aha-upplevelse att man kan ha semester utan att telefonen brinner, haha.
Men han vill tillbaka in i hockeyn på något sätt.
– Jag brinner mycket för att bygga organisation och affär. För där tycker jag fortfarande finns mycket mer att göra inom hockeyn.
Om du får önska blir det alltså mer en klubbdirektörs- eller vd-roll?
– Ja, med den erfarenheten så är det nog det som det som kittlar mest, att vara klubbdirektör eller vd är att man bygger en långsiktigt hållbar organisation. Det är det jag vill göra.
ERBJUDANDE med Hockeynews: 3 mån/halva priset på TV4 PLAY SPORT TOTAL (säg upp när du vill)