Niklas Gällstedt, 57, kunde sträcka armarna mot Hovets tak tisdagskvällen den 23 april 2024.
Då hade Brynäs vunnit fyra raka allsvenska finalmatcher mot Djurgården och var tillbaka i SHL.
Efter det fick spelarna välförtjänt ledigt.
– Vi andra försökte väl summera så mycket det gick och gjorde alla exit-möten och sånt där. Det har väl gått i ett kan jag tycka, säger Brynästränaren Niklas Gällstedt med sex veckors distans till avancemanget till SHL.
Sedan han flyttade tillbaka till Gävle efter sju säsonger i Schweiz, och ett år i Tyskland, har det mesta ”gått i ett”.
Hade deletapper
Gällstedt har oförtrutet jobbat för att göra Brynäs bättre. Och bättre. Genom att dela in grundserien i små etapper har han och kollegorna i tränarstaben – de han här ovan kallade för ”vi andra” – stämt av för att hela tiden ha koll på läget.
– Vi har egentligen hela tiden summerat efter sju matcher. Det har vi gjort från första början. Efter första sju matcherna, ja men då saknades det defensiva. Efter det då saknades lite vårt anfallsspel. Det har liksom snurrat lite fram och tillbaka, berättar Gällstedt.
Men han kan också unna sig att konstatera att det blev riktigt bra till slut:
– Tittar vi på avslutningen så ser den ganska bra ut de sista 15-20 matcherna.
Brynäs valde motståndare i slutspelet. Först Nybro i kvartsfinalen och vann med 4–0 i matcher. Sedan tog man sig an BIK Karlskoga som hade sopat bort serietvåan SSK och Brynäs vann med 4–1.
Nöjd med finalen mot DIF
Finalen mot Djurgården var inget snack alls. 4–0 i matcher.
– Ja, den är bra. Vi ser Djurgården försöker ändra taktik i tre matcher också. Vi klarar av att hålla dem utanför oss hela tiden. Det kändes bra tyckte jag.
Niklas Gällstedt utsågs sedan till Årets coach i svensk hockey.
– Hehe. Det var överraskande, säger Gällstedt blygsamt.
Tittar man på tidigare Brynästränare som har fått samma utmärkelse så har det varit för att de som Thomas ”Bulan” Berglund lett Gävles hockeystolthet till SM-final.
När Tommy Jonsson fick hedersomnämningen 2012 var det för Brynäs senaste SM-guld. Roger Melin (1999) och Tommy Sandlin (1993) fick också pris efter att ha vunnit SM-guld.
Brynäs är tillbaka i SHL
Niklas Gällstedt konstaterar ödmjukt att Brynäs är tillbaka. Priset i sig vet han inte riktigt hur han ska förhålla sig till.
– Det finns många duktiga tränare, framför allt i SHL också. Det tycker jag är överraskande absolut. Sedan vet jag också att det har legat en press där. Brynäs är en stor förening och allt sånt. Den påverkar många människor, absolut. Men samtidigt, jag tycker ju att vi har väldigt många bra tränare i Sverige.
2023/2024 Niklas Gällstedt, Brynäs
2022/2023 Jörgen Jönsson, Växjö
2021/2022 Martin Filander, Oskarshamn
2020/2021 Fredrik Andersson, Timrå
2019/2020 Inställt på grund av pandemin
2018/2019 Håkan Åhlund, Oskarshamn
2017/2018 Sam Hallam, Växjö
2016/2017 Thomas Berglund, Brynäs
2015/2016 Per-Erik Johnsson, Leksand
2014/2015 Per Hånberg, Karlskrona
2013/2014 Hans Wallson, Skellefteå
Nån ska ju vara bäst?
– Ja, men man blir inte det om man inte har ett bra team runt omkring sig. Både ”Masken”, Ove, Anthon och Holmström, fystränaren. Vi har sagt hela tiden att är det nån gång vi ska jobba tillsammans så är det nu. Det är inte bara vi utan det är alla runt omkring föreningen, supportrar och sponsorer.
Gällstedt är på väg att räkna upp a-l-l-a som bör nämnas i sammanhanget.
– Vi är lyckliga att vi har tagit klivet upp och nu gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften och bygga vidare på det vi har startat.
Tränarstaben intakt
Anders ”Masken” Carlsson, Ove Molin, Anthon Hansson och Johan Holmström är kvar i tränarstaben inför återkomsten till SHL.
Viktigt, enligt Gällstedt.
– Jo, men det tycker jag. Vi har börjat nånting som vi tror på och ska du ändra och plocka in nytt folk, ja då blir det lite grann som att börja om igen. Nu börjar vi på en högre nivå tycker jag, där vi kan justera lite grann och skruva, precis som vi gör i spelet, kan vi skruva på vårt arbetssätt.
Något ni behöver justera där?
– Jag själv tycker att vi kanske har hamnat lite för mycket i tränarrummet. Jag skulle vilja vara mer ute bland spelarna mer än vad vi har varit.
Niklas Gällstedt har mestadels sedan 2015 jobbat som assisterande tränare och kanske lite närmare spelarna än de huvudansvariga är traditionellt sett.
Mer video
– Det är lite grann att chit-chatta, komma dem lite närmare, jobba ännu mer med video. Vi jobbar ganska mycket med video, men ännu mer.
Finns det ett sånt önskemål från spelarna också?
– Nej, det är väl ingen speciell feedback, men det är väldigt svårt att få negativa saker när du har varit så framgångsrik som du har varit i vinter. Det är klart att det har kommit saker och ting som vi kan bli bättre på, men det är lite grann hur vi är som människor. Vilka situationer vi hamnar i när det är under match. Det kan bli lite stressat här och där. Det är sånt som är individuellt, personligt, tycker jag.
Är du stresstålig?
– Man kan ju tro det när man tittar på mig i båset… Men det är klart att det bubblar inombords, säger Gällstedt som är bra på att hålla masken utåt.
Just det lugnet kan vara välbehövligt i ett stimmigt bås i en kokande hockeyhall.
– Jag har också lärt mig att det är ingen idé att stressa upp sig. Det som händer det händer. Det kan inte jag påverka. Sedan kan jag bara hjälpa spelarna med att hålla ett lugn och visa tålamod själv. Då kommer spelarna också att ha tålamod, säger Niklas Gällstedt.
UPPSNACK: Tre Kronor – Finland @ Sergels torg 12 maj, kl 15.45 Säkra din plats här!