HockeyNews
PLUS

Corsi – här för att stanna eller finns det bättre alternativ?

(11478) SHL
Bildbyrån

Publicerad: 13 december 2019

FacebookXWhatsApp

Gateway-drogen till avancerad statistik för många inom ishockeyn har varit Corsi som nu är ett ganska vedertaget begrepp inom sporten. Sanningen som var när “det kom fram” var att ett lag med hög Corsi kommer att sluta upp högt upp i tabellen när säsongen summeras. Nu finns det en hel del som slår ett slag för att det inte har riktigt samma slagkraft längre då det finns klart med avancerad statistik att få tag i. Vi hugger in och kollar hur det faktiskt ser ut. 

SHL presenteras av ATG Sport 

En titt på hur det har sett ut de fyra säsongerna vi haft tillgång till Corsisiffror i SHL har det sett ut enligt följande.

En snabbt getöga säger att det är bättre att ha en bra (över 50%) corsi än en dålig då det faktiskt är 3 av 4 sm-vinnare som haft högst corsi i grundserien. Väldigt logiskt att det är bättre att skjuta mer än motståndarna. Ska vi vara ärliga är ju inte Frölunda en dålig gissning på svensk mästare 2019/2020 heller. Så corsi är fortfarande vår graal? 

Tittar vi på en boxplot så ser vi hur det tightat till sig rejält över åren och framförallt sista året.


[50 % av alla lag placerar sig inom lådan, det bästa laget överst på strecket och det sämsta nederst. Skulle vi se en statistisk outlier så är det en prick, vilket endast IKO är genom alla år vi mätt Corsi% (CF%)]

Utvecklingen år för år visar att det går åt skottsnålare matcher där allt fler lag drar mot kvadranten “Tråkig”, dvs. få skott framåt, få skott bakåt. Kolla skillnaden mellan säsongen 2016 då Corsi började bli en “grej” hos lagen fram till idag.

2016/2017



2019/2020



Så uppenbarligen är det något som skiftat och det beror förstås på en mängd parametrar. En av de är att det kollas mer på kvaliteten på avsluten som tas mängd.

xGoals

Tittar vi på xGoals får vi ett värde framåt (xGF), ett bakåt (xGA) och diffen däremellan (Delta). Inleder med att kolla på xGF så är det Frölunda som är bäst med 2,8 mål per spelad timme i spelformen 5vs5. Däremot saknas Brynäs, som var “offensivt” enligt corsigrafen ovan, i toppen här utan är istället 12:a(!). 

Lägger vi ihop dessa två statistiska begrepp, mängden avslut (CF) och xGF, kan vi värdera kvaliteten på de avslut som lagen tar. 



Grafen visar att ett lag som Brynäs har tagit många avslut, dessvärre med låg sannolikhet att det ska bli mål. 

Frölunda är bäst i klassen då de har hög volym och kvalité. 

Luleå är förstås i kvalitetsrutan. Titta gärna på lagen som ligger på xGF 2,2 så visar det skillnaderna i avsluten mellan lagen. Alla lag har 2,2 xGF/60min men HV tar exempelvis 7 avslut färre än Djurgården för att nå dit. 

Vänder vi på det och tittar på förväntade mål bakåt finner vi HV71 i toppen. Vi kan dra en bra koppling till CF% grafen ovan där HV71 spelar ett spel som innebär få målchanser bakåt.

Deltat, som visar det som faktiskt är det viktigaste, visar i stora drag det vi ser i tabellen.


Frölunda ser superstarka ut även på de underliggande siffrorna. Topp 6 är även vår topp 6 i poängtabellen. 

Slutsats. xG är ett idag ett mått som ger en bättre bild av “världsläget” än Corsi. Många lag spelar för att ha kvalité i de avsluten de tar vilket syns i graferna ovan. Corsi, jämnare än någonsin men xGn spretar desto mer. 

***

Erik Wilderoth är skribent på HockeyNews.se och även expert på C More-produktionen Hockeylabbet. Statistiken som använts i analysen är hämtad från Sportlogiq.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!