HockeyNews
PLUS

Axelsson: Ingen oro för Färjestad – men vilka ska utmana?

ANNONS

Publicerad: 7 november 2023

FacebookXWhatsApp
En tredjedel av säsongen har spelats och om jag ska vara ärlig så hittar jag bara ett enda utropstecken – och det svaras Färjestad.
Men häng inte läpp för det, det finns potentiella utmanare – läs vidare så får ni se vilka jag syftar på.
ANNONS
Ja, vad kan vi egentligen konstatera så här långt? Jo, att SHL är precis lika jämn som den har varit under de senaste 15-20 åren. Man hör ofta tränare, spelare och experter säga ”det är jämnare i år än andra år” men jag skulle vilja hävda att det varit så under en längre period. Något jag jag inte alls har något emot som åskådare. 

Trots att det är jämnt i serien så tycker jag att den på något konstigt sätt börjar sätta sig.

Färjestad leder och jag tycker fortfarande att det är seriens bästa lag. De har verkligen alla ingredienser för att kunna gå hela vägen till ett SM-guld och jag känner verkligen noll oro när det kommer till deras fortsatta säsong.

När det gäller övriga lag så finns det en del som skulle kunna utmana Färjestad om de får ordning på grejerna men just nu så tycker jag inte att det är något lag som verkligen håller deras nivå. I alla fall inte över sju matcher.

ANNONS

Växjö ligger tvåa just nu och av dem så vet man nästan alltid vad man får. De har sin beprövade spelfilosofi och kör stenhårt på den. Det som kan vara deras fall är att om inte alla underkastar sig den så kan det fallera rätt hårt.

Jag har väntat på att bekväma Linköping ska ta nästa steg och nu tycker jag att det ser ut som att de har gjort det. Jag unnar dem lite framgång och det hade varit kul om den mycket kompetenta tränaren Klas Östman skulle kunna få lite framgång.

Malmö har börjat säsongen väldigt bra men tror tyvärr inte att det kommer att hålla hela vägen. De har ett spelarmaterial som är så pass tunt att nästan alla måste spela på topp för att de ska kunna vinna. Jag ser tyvärr ingen riktig spets i truppen och jag tror att det blir svårt för dem att utmana om en kvartsfinalplats.

ANNONS

Det känns som att Frölunda står och stampar lite – den här säsongen också. De får inte skjutsen de letat efter under de senaste åren och jag tycker inte att det är så konstigt med tanke på att de bytt ut väldigt många spelare. Det tar nämligen tid att få ihop en ny grupp och det är inte helt enkelt att fylla tomrummet efter en sån som Joel Lundqvist.

Luleå har jag inte susning om var jag har. Jag tycker de svajar för mycket och i mona ögon så har de egentligen aldrig riktigt haft spelarmaterialet för att ta ett guld utan det har mer handlat om att de har haft spelare som är beredda för att göra allt för Bulan & Companys spelfilosofi. Något som visserligen kan leda långt, det såg vi ju för två år sedan.

Jag tror att Örebro kan bli en “contender” framöver. De har byggt något över en lång tid och de kommer att vara bland de sex främsta lagen när grundserien summeras. De är alltid stabila och väldigt bra på att kunna kontrollera matcher.

ANNONS

Skellefteå tror jag kommer börja spela mer stabilt snart. Det känns som att de har haft det lite tufft efter avskedet från Joakim Lindström och Oscar Möllers timeout, vilket är fullt förståeligt. Men det är mycket som ser lovande ut och jag tror att de ganska komfortabelt kommer placera sig bland de fyra främsta i grundserien.

Timrå vet jag inte riktigt var jag har. De blandar och ger lite för mycket. De behöver bli lite mer stabila för att jag ska ha dem som ett topp sex-lag.

Jag tror inte att Leksand, trots att de vunnit och spelat bra på slutet, kommer att hålla. Når de play-in så kan såklart allting hända, men jag är osäker på om de kan lyckas göra det. Då krävs det att Patrik Zackrisson fortsätter vara den ledare som han är.

ANNONS

Modo har börjat bra enligt många men jag tror att även de kommer att få det tufft den dagen vi summerar säsongen. De har tyvärr inte bredden för att kunna nå slutspel, men de kan definitivt undvika kval. Det verkar vara en sammansvetsad grupp.

Rögle har kört fast. De behöver skruva på vissa saker och få tillbaka den tro som de hade i spelartruppen för ett par år sen. Får man det så kan man absolut ta sig en bit uppåt i tabellen.

HV71 har ju, som alla vet, inlett säsongen knackigt. Jag tycker att de har laget för att kunna blanda sig in i striden om en slutspelsplats. Men då krävs det att de får ihop gruppen och jag tror att Johan Lindbom är rätt man för det jobbet. 

ANNONS

Jag kan inte riktigt se att Oskarshamn ska kunna undvika kval då de tidigare år levt på spelare som har överpresterat och nu kommer verkligheten ikapp. Även om jag tror att Martin Filander är en otroligt kompetent coach så räcker inte det när han inte har materialet.

Utöver detta så tycker jag att den första delen av säsongen har varit väldigt bra. Det känns som att lagen, ligan och domarna har utvecklas till det bättre och det är väldigt glädjande.

Det enda jag egentligen reagerat på hittills är Albin Lundins avstängning som sedermera blev hävd. Nu har det redan sagts och tyckts väldigt mycket kring detta ämne och får jag tillägga något så MÅSTE vi sluta med att tro att spelare är ute efter domarna hela tiden. Jag kan inte dra mig till minnes att jag någonsin tänkt på var domarna står placerade när väl spelet är igång för då har man fullt fokus på själva spelet, inte på någon svartvit randig snubbe som aldrig är ute efter att tackla dig eller sno pucken från dig. Och skulle man få syn på någon av dem så är det klart att man alltid försöker undvika dem. Det finns verkligen ingenting som är positivt med att åka in i dem. Varför skulle man vilja riskera att krocka med dem och tappa sin position i spelet och hamna efter?

ANNONS

Jag hoppas att de som bestämmer fattar det snart för så här kan vi inte ha det.

Men nog om det, två tredjedelar återstår av säsongen och nu hoppas vi att något lag snart börjar visa att de vill utmana Färjestad om guldet.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln