Timråkaptenen om Modo: "Kommer bli mycket snack runt fikaborden här uppe"

7 juni 2023

Modo är tillbaka i SHL – vilket innebär heta länsderbyn i Västernorrland.
Timråkaptenen Anton Lander följde kvalet när Modo till slut vann den sjunde och avgörande matchen mot Djurgården.
– Jag och äldsta grabben som är väldigt hockeyintresserad satt och såg matcherna. Det kommer bli mycket snack runt fikaborden här uppe nu, säger Lander till HockeyNews.se.Det har inte spelats länsderbyn i SHL mellan Timrå och Modo sedan säsongen 2012/13.

Då gick ligan under namnet Elitserien och Anton Lander hade redan hunnit etablera sig i svensk hockey och gjort sina två första säsonger i NHL-klubben Edmonton Oilers.

När Lander senast fick uppleva derbyn mot Modo så var finländaren Kim Hirschovits poängkung i ett Timrå med namn som Anton Axelsson, Matt Murley och Carl Klingberg – i Modo gjorde lagkaptenen Per Svartvadet sin sista säsong och både Robert Rosén och Lubos Bartecko spelade för klubben.

– Jag tror det kommer betyda väldigt mycket för båda klubbarna att vi spelar i samma liga igen. Det ska bli väldigt roligt att spela derbyn igen, det är otroligt mycket känslor inblandade och många ser fram emot det här nu. Det är jag övertygad om, säger Lander till HockeyNews.se.

Han satt ihop med sonen och följde kvalet mellan Modo och Djurgården.

Efter det att Modo skaffat sig en 3–1-ledning i matchserien så lyckades Djurgården både reducera och kvittera, men i den sjunde och avgörande finalen inför hemmafansen i Hägglunds Arena så var Modo det starkaste laget.

Timråkaptenen följde finalserien noga.

– Ja, jag kollade ganska mycket. Jag och äldsta grabben som är väldigt hockeyintresserad satt och kollade. Sen kanske vi inte såg hela matcherna alla gånger men jag hade stenkoll på resultaten, säger Lander.

Men han vill inte dra det så långt och säga att han satt och höll på Modo trots att det nu väntar högdramatiska derbyn i vinter.

– Det är väl... jag höll inte på något lag. Det hade varit väldigt kul om Djurgården hade gått upp också. Det innebär att man får vägarna förbi Stockholm och vi har släkt och vänner där nere som man hinner träffa. Men å andra sidan blir det derbyn mot Modo nu så jag tycker väl helt ärligt att det hade blivit bra vilket som, säger Lander.

Sedan avancemanget har Modo förstärkt laget med namn som David Rundblad, Mikael Ruohomaa och nu senast den lettiske VM-backen Kristians Rubins.

– Jag tycker att deras lag ser spännande ut men det tycker jag många lag gör rent generellt om du kollar runt i ligan. Många lag har fyllt på bra och igen så ser det ut som att det kommer bli väldigt tajt. 

Timrås tunga värvning under silly season är utan tvekan ännu en hemvändare i Filip Hållander som är tillbaka i moderklubben efter två år i Luleå och två säsonger i Nordamerika.

– "Fille" är hemma och det är väldigt kul för oss. Jag hann med och träffa honom på sensommaren i fjol när han körde i gång med oss och det man såg då är hur skicklig han är runt sargerna och hans skridskoåkning. Det var något som verkligen imponerade på mig då och han kommer att bli en riktigt bra tillgång för oss i vinter, säger Lander.

Redan på försäsongen så möts Timrå och Modo inför de fyra glödheta derbymatcherna som väntar i vinter.

– Det kommer bli matcher som betyder lite mer än vanliga träningsmatcher. Det kommer bli hett hela säsongen och det kommer snackas en hel del runt fikaborden på många arbetsplatser här uppe nu framöver, säger Lander.