Kevin Karlsson om proffslivet och tuffa tiden i Djurgården: "Upp och ner"

3 juni 2023
Kevin Karlsson, 26, gick från deltidsarbetare till hockeyproffs när han skrev på för Djurgården.
Den LHC-fostrade backen är på väg över till Florida för att se Stanley Cup-finalspelande vännen Gustav Forsling på nära håll mot Vegas.
Men även i USA kan Karlsson sköta fysträningen inför kommande säsong.


Efter tre säsonger i Troja/Ljungby varav två i Hockeyettan och en säsong i Hockeyallsvenskan fick Kevin Karlsson chansen i Djurgården som hade ramlat ur SHL. Den 26-årige östgöten skrev på ett tvåårskontrakt.

– Det var så klart häftigt, det var inget jag hade räknat med. Det var jättekul. Man ser det som en stor möjlighet, en stor chans att ta nästa steg. Och så fick jag leva på hockey vilket var jäkligt roligt att man fick ta det klivet också, säger Karlsson till HockeyNews.se efter att ha avslutat en dag i gymmet på Hovet tillsammans med flera av Djurgårdskamraterna.

Han har kommit in i livet i Stockholm.

– Jag trivs bra och har haft ett år att bli bekväm i staden. Jag bor ganska nära hallen, så det är jättebra.

Kevin Karlsson har efter juniortiden i Linköping flyttat runt till division 1-klubbar som Tyringe, Dalen i Norrahammar utanför Jönköping, Vimmerby och Troja/Ljungby.

LÄS MERUnge forwarden lämnar Djurgården: "Vi får en bra karaktär"

Tidigare har han kombinerat hockeyn med jobb.

– Under mina säsonger i ettan så har det varit lite olika från år till år. Det har varit industri och jobba på lager och på skola som elevassistent och vikarie. Så man har varvat ett deltidsjobb med hockeyn hela tiden.

Känner du att du orkar lägga mer kraft och energi på hockeyn och träningen nu?

– Ja, här ökar träningsnivån helt klart. Intensiteten både i gymmet och på isen under träningarna. Det är där man har fått anpassa sig under det här året och lärt sig att höja nivån i träningsvardagen.

Det är gynnsamt som hockeyspelare att få den möjligheten?

– Det är väl det man försöker tänka på också när man vet var man kommer ifrån. Man vet hur man har haft det. Man försöker ta vara på det och intala sig själv varje dag.

Din backkamrat på slutet av säsongen, Edvin Hammarlund, gick från sitt jobb på ett bemanningsföretag och spel i Hanviken till slutspelshockey med Djurgården. Bra utveckling?

– Det är kul att fler kan göra resorna. Det finns många bra spelare i Hockeyettan som klarar av klivet till Hockeyallsvenskan.

Hur var det att hantera förväntningarna som finns på Djurgården som före detta SHL-klubb?

– Jag tycker att det växer på en. I början är allting nytt och man vet inte hur föreningen är, men man fick lära sig ganska snabbt om hur stor föreningen är och hur supportrarna är och hur man ska hantera allt. Jag tycker att för mig själv kom jag in i det ganska fort hur man ska hantera trycket som det ändå blir på laget och på en själv. Jag tycker att lag hanterade det bra ifjol också.

LÄS MEREfter NHL-kontraktet – nu är talangen presenterad av FBK

Pratade ni mycket i laget om förväntningarna utifrån och inifrån?

– Jo det är klart att vi går igenom det, men vi har en process som lag som vi måste fokusera på och ibland är det bättre att inte lägga alltför mycket fokus på vad som sker runt omkring. Även om man ska ta del av det. Jag tycker att vi lyckades bra med det och vi tog oss till sista matchen där vi föll.

Hur ser du på det spelmässiga klivet?

– Det var väl upp och ner för egen del. Det är som sagt väldigt mycket nytt och jag kände att man behövde anpassa sig att leva som hockeyspelare. Jag tycker jag gjorde en bra höst. Hamnade väl i en liten dipp i mitten av säsongen och sedan blev det en konkurrenssituation och situationen var som den var. Sedan kände jag att det var skönt att få chansen i slutet att visa att jag kan spela på en bra och hög nivå.

Var det aktuellt någon gång för dig att flytta vidare och bryta upp från Djurgården?

– Det var i och med min situation, som jag inte var nöjd med, då kände jag att jag ville se vad det fanns för möjligheter, men som sagt, det blev att jag blev kvar i Djurgården. Allt slutade ändå bra för min egen del och jag känner till nästa säsong att det är här jag vill vara. Jag sajnade två år och det vill jag göra klart och vill bevisa hur jag är som hockeyspelare och lägga allt krut här. Jag är väldigt nöjd över att jag är kvar ett år till.

Du och Edvin Hammarlund kompletterade varandra väl?

– Ja, man försöker hitta kemi med alla man spelar med. Tyckte att vi hittade varandra bra, hade bra kommunikation. Det funkade bra.

Vad ser du framför dig inför kommande säsong?

– Jag tycker att vi har en bra kärna som består från förra året. Vi får in bra nyförvärv så kan vi jobba med samma ledarstab ordentligt från grunden. Det tror jag kommer att gynna oss väldigt mycket. Då ser vi starka ut. Det är klart att vi kommer att gå för det och göra allt för att ta klivet upp nästa år.

Men konkurrensen blir inte mindre med Brynäs i Hockeyallsvenskan. Björklöven gör ett nytt försök. Södertälje, AIK och Västerås har ambitioner om att bli SHL-klubb och fler kommer att vilja skugga de förväntade topplagen.

– Jag tycker att ligan tog ett kliv upp förra året och jag tror att det kommer att bli ännu bättre i år. Man ser lag som rustar upp ganska bra. Jag tror nog att det kommer att bli den jämnaste säsongen i Hockeyallsvenskan. Men som sagt. Vi har en bra kärna som är kvar och som vet vad som krävs för att nå dit man ska. Att få jobba en hel säsong ihop som grupp kommer att gynna oss. Får man ihop alla smådetaljer som krävs också så är vi där och slåss om det, helt klart.


Kevin Karlssons nära vän, Florida-backen Gustav Forsling, i närkamp med Torontos William Nylander tidigare i Stanley Cup-slutspelet. Foto: Bildbyrån.

Kevin Karlsson kommer inom kort att resa över till USA för att se Florida i Stanley Cup-finalen. Det har gått mer än skapligt för en av hans lagkamrater från juniortiden i Linköping.

– Jag är nära vän med Gustav Forsling. Vi kände att man får ta vara på den här chansen när de har hamnat där de har gjort. Jag försvinner över där ett tag nu till en början. Jag får köra lite sommarfys där borta, säger Karlsson.

Redan för en månad sedan, tidigare i Stanley Cup-slutspelet, och kort efter det att Djurgårdens säsong tog slut mot Modo i den allsvenska finalen, var Kevin Karlsson i Nordamerika för att följa Florida. Och nu blir det en het final mot Vegas.

– Grejen var att vi var över och kollade Toronto-serien, jag och en polare. De möter nu ett starkt lag som har erfarenhet av den här situationen också med lite spelare som har vunnit Stanley Cup. Jag tror att det blir en tajt och ganska lång serie, men kan de hitta rytmen som de har haft tror jag att Florida blir ganska svårstoppade. Jag skulle säga 4–2 till dem, säger Kevin Karlsson förväntansfullt.