Succén från Oskarshamn fortsätter i VM – även Oksanen het på marknaden

25 maj 2023
TAMMERFORS. Antti Suomela och Ahti Oksanen har gjort supersuccé i Oskarshamn i SHL. Nu är de framme i VM-kvartsfinal med Finland mot Kanada.
Suomela är redan klar för en flytt till Schweiz. Frågan är om IKO får behålla Oksanen efter hans starka VM.


Oskarshamn har efter ännu en säsong med lyckade spetsvärvningar också blivit av med dem illa kvickt. Mål- och poängkungen Antti Suomela, som vräkte in 37 mål och 66 poäng, fick ett jättekontrakt i schweiziska Lausanne.

Den tjeckiske VM-forwarden Jiri Smejkal har skrivit NHL-kontrakt med Ottawa. Från IKO:s toppkedja med Suomela, Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen blir åtminstone Karlkvist kvar kommande SHL-säsong. Frågan är hur det blir med den finländske VM-forwarden Ahti Oksanen efter att ha varit en landslagsspelare hela säsongen.

I VM har 30-årige Oksanen gjort två mål och en assist på sex matcher inför kvartsfinalen mot Kanada. Han beskriver känslan i det finska laget inför reprisen på VM-finalen från 2022.

– Riktigt bra just nu. Så klart förlorade vi ett par matcher i början av VM, men efter det har vi byggt upp vår struktur och spelat bättre för varje match. Vi har starkt självförtroende, säger Oksanen till HockeyNews.se.

I Oskarshamn var han något av tredjelänk i kedjan med Suomela och Karlkvist men bidrog med 20 mål och 22 assist och missade inte någon av de 52 SHL-matcherna.

LÄS MERBekräftar: Efter Suomela – ytterligare tre spelare lämnar Oskarshamn

Vad säger du om din säsong?

– Den har varit jättebra. Jag önskar att vi hade gått lite längre med Oskarshamn, vi hade den där förlusten på övertid mot Luleå, men ja. Säsongen i Oskarshamn var verkligen bra och nu har jag känt mig bra här också och har spelat bra hockey, så det är definitivt en av de bästa säsonger jag har haft, säger Oksanen.

Kedjan med Oksanen, Suomela och Karlkvist producerade svindlande 80 mål och 89 assist på 52 matcher.

– Det var givetvis roligt hela säsongen. Det kan ha varit den bästa kedjan i hela ligan och jag hade oerhört roligt med dem. Det är två riktigt bra spelare. Vi fick spela kreativt och med mycket puckinnehav och producerade så klart ganska bra. Jag njöt av varje match, säger Oksanen.

Och hur var det att spela med Suomela som center?

– Hans hockeykänsla är otrolig och hur han kan se hela isen. Det har varit kul att se honom spela här och producera ihop med andra spelare också. Vi vet att han är en bra spelare och jag bara hoppas på det bästa för honom. Det har varit kul att tillbringa ytterligare några veckor med honom i den här turneringen.

Under VM har intresset även för Ahti Oksanen ökat och det finns massor av scouter från NHL och andra ligor på plats i Tammerfors.

– Det kan vara så. Jag har fortfarande ett år kvar med Oskarshamn. Det är allt jag fokuserar på. Självklart hoppas jag att om man spelar bra ger det ett intresse, men som sagt, jag har ett år kvar i Oskarshamn och det är allt jag bryr mig om.

Förväntade du dig den här framgången när du kom till Oskarshamn?

– Jag kände inte Suomela personligen före den här säsongen. Men jag visste att jag kunde ha den framgången som jag hade. Naturligtvis var vår kedja väldigt bra och kanske hade mer framgång än jag hade trott, men i somras visste jag att jag skulle ha en bra säsong genom att få bra en bra möjlighet i Oskarshamn, säger Ahti Oksanen.


Oskarshamns finländske VM-forward Ahti Oksanen i kamp med Tre Kronor-backen Lukas Bengtsson under VM. Foto: Bildbyrån.

För Antti Suomela väntar spel i Lausanne till hösten. Men på torsdagskvällen är det VM-kvartsfinal i Nokia Arena som väntar.

– Jag har en väldigt bra känsla. Det är spännande. Det är en stor match för oss. En bra möjlighet, säger Suomela till HockeyNews.se.

LÄS MERDe prisades på hockeygalan: "Det är en stor ära för mig"

I VM leder Suomela en kedja med NHL-duon Kasperi Kapanen och Kaapo Kakko.

– Vi har tre bra spelare. Kapanen är en väldigt bra skridskoåkare och Kaapo är verkligen smart. Det är så roligt att spel med dem. Vi kan fortfarande spela bättre, men överlag är jag nöjd, säger Suomela.

Vad säger du om Kanadas lag?

– De har många bra spelare och några veteraner som (Milan) Lucic och (Tyler) Myers. Det kommer att bli en snabb match och nordamerikansk stil och de kommer att skjuta från alla håll och kanter så vi behöver vara redo och försvara oss väl.

Antti Suomela och Ahti Oksanen är lagkamrater i några matcher till under VM innan deras vägar skils åt. Suomela skickar med ett par ord om hur det var att spela med Oksanen i Oskarshamn:

– Han är verkligen smart och lätt att spela med. Han gör så mycket jobb där ute så får mig handlar det om att läsa vad han gör och göra mig spelbar för han är bra på att stjäla pucken i sarghörnen och jag får se till att vara redo att göra mål när jag får pucken.