Västerås storstädning påbörjad: "Definitivt finns det mycket att göra"

29 mars 2023
Storsatsande Västerås slutade nia i grundserien och föll mot Björklöven med 4–1 i matcher i kvartsfinalen. 

Storstädningen inför nästa säsong är igång och fyra spelare lämnar nu truppen – David Göransson, Jesper Johansson, Simon Robertsson och Liam Dower Nilsson. 

– Definitivt finns det mycket att göra, det kan jag inte sticka under stolen med, säger sportchefen Niklas Johansson till klubbens hemsidaInför fjolårssäsongen lanserade Västerås kampanjen "Gulsvart2024" med målsättningen att ta sig till SHL inom tre år. Meriterade spelare som Johan Gustafsson, Daniel Gunnarsson och Mikael Frycklund hämtades in och laget slutade femma i grundserien och åkte ut i kvartsfinal under den första säsongen. I år var det tänkt att laget skulle ytterligare ett steg men istället blev det ett rejält bakslag. Västerås slogs i botten av tabellen, sparkade både sportchef och tränare och flertalet toppspelare underpresterade. 

Efter Tero Lehteräs intåg på tränarbänken i februari lyckades man ändå rädda upp säsongen någorlunda med en niondeplats i tabellen, seger mot Vita Hästen i åttondelsfinal och uttåg i kvartsfinal mot Björklöven. Men som helhet måste säsongen ändå ses som ett stort misslyckande. 

Nu börjar utrensningen av truppen inför nästa säsong – David Göransson, Jesper Johansson, Simon Robertsson och Liam Dower Nilsson blir de första fyra att lämna Västerås. 

– Det är alltid tråkigt när en säsong är slut men nu är det bara att blicka mot nästa säsong, stänga de här böckerna och ta tag i taktpinnen. Vi kommer att ha exitsamtal med spelarna under de närmsta dagarna, säger sportchefen Niklas Johansson som ersatte sparkade Patrik Zetterberg i januari. 

LÄS MER: Klart: De möter varandra i semifinalerna i Hockeyallsvenskan

Liam Dower Nilsson och Simon Robertsson har varit inlånade under säsongen från Frölunda respektive Skellefteå. Båda har snittat runt en halv poäng per match i VIK och de återvänder nu till sina respektive SHL-klubbar. 20-årige backen David Göransson plockades upp från J20 och har även varit utlånad till Hockeyettan under säsongen. Efter en en poäng på 18 matcher och en istid på 6:12 per match i Västerås får han nu se sig om efter en ny klubb. Forwarden Jesper Johansson svarade för tre poäng på 24 matcher och även han hade begränsat med speltid. 

Just nu har Västerås endast sex spelare under kontrakt och inga tränare. Nya besked om spelare som lämnar lär dyka upp under de närmsta dagarna men tränaren Tero Lehterä är öppen för en fortsättning. 

– Det är inte upp till mig. Vi har inte haft några förhandlingar, jag vet inget och har inte heller frågat. Jag är glad över att vara här, men som jag sa är det inte upp till mig, sa han till VLT under söndagen