HockeyNews
PLUS

JVM-kaptenen: "Det gäller att ta tillvara på det och göra det bästa av det"

(25823) Victor Stjernborg
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 25 december 2022

FacebookXWhatsApp

ARLANDA. Den svenska JVM-truppen leds av Växjöforwarden Victor Stjernborg.
19-åringen har fått förtroendet som lagkapten under mästerskapet i Kanada.
– Det är kul att få det förtroendet, att få vara med i ett JVM och vara kapten var ju det man drömde om som liten och det var väl inget man tänkte skulle gå i uppfyllelse men nu sitter man här och det är en barndomsdröm som blir sann, säger han till HockeyNews.se.

ANNONS

Redan förra vintern var tanken att Victor Stjernborg skulle få smaka på JVM för första gången då han sågs som en given spelare i den svenska truppen. En handskada gjorde däremot att han missade fyra månader av säsongen, från mitten av oktober till mitten av februari.

Men det kunde ha blivit längre frånvaro än så. De första prognoserna var att hela säsongen skulle gå till spillo efter skadan. Så blev det inte utan Stjernborg kom alltså tillbaka i februari och sepnderade därefter mestadels tiden på lån i Troja-Ljungby där han stod för elva poäng på sju seriematcher och sedan fyra assist i kvalspelet mot Södertälje.

ANNONS

Och det var en tuff säsong, det erkänner han.

– Absolut, samtidigt tror jag att jag lärde mig mycket. Det är inte alltid en dans på rosor utan det kommer motgångar och det gäller att ta sig an dem, och jag hade också tur att jag kom tillbaka så snabbt som jag gjorde för det var inte alls tanken från början. Det var jättepositivt och jag kunde spela i slutet av säsongen istället för att ha kommit in i sommaren och inte spelat på ett halvår. Så jag skulle säga att det var en väldigt lärorikt år, säger han.

Tiden i Troja blev en ljus avslutning på säsongen även om laget i slutändan ramlade ur Hockeyallsvenskan.

ANNONS

– För min personliga utveckling tror jag bara att det var bra. Jag tror att man behöver båda delarna av det, det är en sak att vinna SM-guld och säsongen efter åker man ur allsvenskan. Då får man en verklighetsbild, att det är därför man spelar hockey – för att vinna, samtidigt som alla dagar inte är ljusa. Att ta med sig erfarenheten från det tror jag är viktigt, säger han och fortsätter:

– Även om det inte slutade bra för oss i Troja så är det en tid jag minns tillbaka på och tyckte var jättekul. Alla i laget var hur goa som helst och att få lära känna dem var jättekul tycker jag.

Stjernborg blev därefter uttagen i JVM-truppen som spelade den uppskjutna turneringen i augusti i somras. Då blev det sju mållösa matcher i landslagsdressen.

Och nu väntar alltså hans andra mästerskap på fyra månader.

ANNONS

– Det ska bli extremt roligt, man har ju laddat upp för det här nu. Det blir lite annorlunda när man kommer direkt från säsongen jämfört med i somras när man hade en hel sommar på sig att ladda, men det ska bli riktigt roligt. Det var extremt roligt i somras att få komma iväg. Man har ju alltid sett de äldre spela JVM över jul- och nyår när man varit yngre så det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Stjernborg.

Var det samma känsla när du fick beskedet denna gång?

– Det var ju speciellt på sitt sätt och det var första gången då, men det var minst lika roligt att få beskedet den här gången när man ska iväg på ett vinter-JVM. Man har hört bra om Halifax, att det ska vara en hockeystad.

ANNONS

Juniorkronorna inleder JVM med match mot Österrike på annandagen och totalt väntar fyra gruppspelsmatcher inom loppet av sex dagar, vilket blir en annorlunda tillvaro än vad spelarna är vana vid.

Under hösten har till exempel SHL, där Stjernborg gjort 26 matcher för Växjö, oftast spelat på torsdagar och lördagar vilket gör att det blir god tid för återhämtning.

– Att få spela många matcher på kort tid nu och ta lärdom av det, att man kommer in i det och utvecklas av matchträning så att säga. Det är stor skillnad, alla de här återhämtningsdagarna försvinner samtidigt som man är inne i det hela tiden när det är fler matcher på kort tid och det kan vara skönt ibland, att vara inne i bubblan. Det är lärorikt, säger han.

ANNONS

Hinner man njuta av att vara i centrum av det?

– Det är svårt att njuta där och då, det är mycket känslor och mycket som händer runtomkring. Samtidigt så är det kul att vara där och man kommer kunna kolla tillbaka på det som en rolig upplevelse, så det gäller att ta tillvara på det och göra det bästa av det.

***

LÄS OCKSÅ
Forwarden inför JVM: "Ska kunna vinna hela skiten"
Flytten räddade JVM-platsen: "Verkligen bara gått uppåt"
Redo att utmana ettan: "Den bästa hockey jag någonsin har spelat"
Doldisbacken i JVM-truppen: "Detta var inget som jag hade som mål"
Backen om omställningen till liten rink i JVM: "Man slipper tänka"

ANNONS

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln