Premiärseger för Djurgården – efter omdiskuterad utvisning


23 september 2022

Djurgården vann med 5–3 mot Västerås efter tre mål i powerplay i första perioden. Bland annat efter att Jimmie Jansson Lorek blivit utvisad fem minuter efter en tackling på Marcus Krüger.

– Sen behöver man knäppa hjälmen om man ska spela. Femman är jävligt tuff, säger Thomas Paananen, tränare i Västerås, till C More.


Olle Liss inledde målskyttet efter sju minuter och satte 1–0 för Djurgården. Sedan blev lagkaptenen Jimmie Jansson Lorek i Västerås utvisad fem minuter för boarding efter en tackling i ryggen på Marcus Krüger vid sargen. Djurgårdsspelaren hade inte knäppt hjälmen utan tappade den. Domarna videogranskade situationen.

– Han kommer in bryskt, Jansson. Jag vet inte om det ska vara något mer än en tvåa. Men han måste tänka efter innan han kliver in så i den situationen, säger Harald Lückner, expert i C More.

Sedan gjorde Djurgården både 2–0 och 3–0 i powerplay.

– Det känns bra. Vi sa att vi skulle komma ut starkt och trycka gasen i botten direkt. Powerplay har funkat bra för oss och det är bra att få utdelning direkt i det, där är vi varma i kläderna. Vi ska gå för att utöka, att göra både fyran och femman. Vi får inte bli passiva och inte spela på ledningen, säger Olle Liss till C More efter första perioden.

I pausvilan var Västerås tränare Thomas Paananen kritisk mot utvisningen.

– Det ska inte vara elva minuter i utvisningsbåset, då blir det tufft. Vissa utvisningar är solklara, det ser vem som helst. Sen behöver man knäppa hjälmen om man ska spela. Femman är jävligt tuff, säger Thomas Paananen till C More.

I den andra perioden reducerade Västerås genom två snabba mål av först Alexander Lunsjö och sedan Ludvig Jardeskog. I den tredje perioden fick Västerås bland annat spela fem mot tre och letade efter kvittering. Men Djurgården stod emot och istället utökade Olle Liss till 4–2 efter en framspelning av Marcus Krüger. 

Med drygt åtta minuter kvar att spela satte Wiktor Nilsson 5–2, hans första hockeyallsvenska mål, när Västerås gick bort sig efter en tekning. Västerås reducering kom i powerplay när bortalaget tog ut målvakten och Jesper Kokkonen satte dit pucken. Västerås tog ut målvakten igen men kom inte närmare utan Djurgården vann med 5–3.

– Det känns riktigt bra. Det är skönt med seger, särskilt efter vår mindre bra andra period men vi redde upp det i tredje. Nu är vi igång och det är bara att fortsätta gasa, säger Olle Liss till C More efter matchen.

Djurgården–Västerås 5–3 (3–0, 0–2, 2–1)

Mål, DIF: Olle Liss x2, Daniel Brodin, John Norman, Wiktor Nilsson.

Mål, VIK: Alexander Lunsjö, Ludvig Jardeskog, Jesper Kokkonen.

Skott: 28–28 (17–7, 6–12, 5–9)