Montén: "Jag tycker att det är jättekonstigt att han inte är draftad"


16 augusti 2022
EDMONTON. Kungälvsprodukten och den assisterande kaptenen Åke Stakkestad är ensam forward i Juniorkronorna som inte är draftad en av NHL-klubb.
Något som förvånar förbundskaptenen Tomas Montén.
– Jag tycker att det är jättekonstigt att han inte är draftad. Jag vet inte om det är för att han spelar i Karlskoga, säger Montén.

Åke Stakkestad gjorde sina första landskamper under fjolårssäsongen men har snabbt blivit en viktig spelare i Tomas Monténs landslag.

Inför mästerskapet i Kanada så valde Montén att göra Emil Andrae till lagkapten och Simon Edvinsson och Åke Stakkestad har fått rollen som assisterande kaptener i Edmonton.

– Han (Stakkestad) har bra karaktär, en sån spelare som man älskar att ha i sitt lag som står för alla dom här sakerna som är viktigt både offensivt och defensivt, säger Montén.

Tar man en titt i den svenska laguppställningen så är Stakkestad ensam om att inte vara draftad av en NHL-klubb bland lagets forwards och det är något som förvånar förbundskaptenen.

– Jag tycker att det är jättekonstigt att han inte är draftad. Alla andra forwards vi har är draftade men inte honom. Man förstår inte alltid allt, säger Montén och fortsätter:

– Jag vet inte om det är att han spelar i Karlskoga och han har kanske inte storleken heller om han ska vara en powerforward eller "speeden" men det är en forward som kom in hos oss i fjol men har varit bofast sedan dag ett. Det är en väldigt bra spelare, säger Montén som ser en framtid i Nordamerika för Stakkestad.

– Det tror jag säkert, han kommer säkert sajna som free agent och göra en roll i botten sex. Han har valt att stanna i Karlskoga för att spela en stor roll, han hade kunnat valt SHL men det är ett moget och smart beslut. Han går sin egen väg och det är det som gör att han kommer bli bra, säger Montén.

Juniorkronorna möter Lettland i morgondagens JVM-kvartsfinal och matchen startar 21.30 svensk tid.