HockeyNews
PLUS

Finska NHL-stjärnan tror på Manner i NHL: "Fyra stora finaler i rad"

(23858) Granlund Jalonen Manner
Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Finland är i final för fjärde gången i rad i VM och OS.
Nashville-stjärnan Mikael Granlund tror att förbundskapten Jukka Jalonen och Brynäs-coachen Mikko Manner skulle göra ett bra jobb även – i NHL.
– Jag tycker att det är många saker som de skulle kunna ta med sig till NHL, säger Granlund till HockeyNews.se.

Den svarta sviten på hemmaplan i VM-sammanhang är bruten. Finland står i VM-final i Tammerfors och publiken har älskat varje sekund av turneringen.

– Det var en jättebra atmosfär igen. Det har varit så roligt att vara här och spela inför de här fansen. Det var inget annorlunda (i VM-semifinalen mot USA). En match kvar, säger Nashville-forwarden Mikael Granlund när han gör ett stopp hos HockeyNews.se i den mixade zonen i Nokia Arena.

Kan tänka mig att det är en speciell match med VM-final för första gången på hemmaplan?

– Det är det största, att spela till sig den här möjligheten att vinna guldmedalj. Nu ska vi förbereda oss för det och njuta av ögonblicket.

Hur är uppståndelsen mellan matcherna?

– Alla hejar på oss och vi försöker ta all energi vi får av det. Det kommer att bli kul och efter att ha njutit av det här så ska vi vara redo.

Mikael Granlund har spelat två VM-finaler. Dels 2016 i Moskva där det blev förlust. Dels 2011 i Bratislava, mot Tre Kronor, där det blev storseger med 6–1.

– Det var roligt! Det har gått elva år. Vi har chansen att vinna och har satt oss i det läget att tävla om guldet, säger Granlund.

När han vann 2011 var han 19 år. Nu har han hunnit fylla 30. Granlund tvekade inte när frågan VM kom. Han missade VM-premiären, men har sedan framför allt varit med och gjort lagets powerplay bättre.

LÄS MEREfter tröga starten – Finland vidare till VM-final på hemmaplan

– När allt fungerade så ville jag komma. Det är en så stor ära att spela för Finland. Som liten kille var det en av de stoltaste sakerna man kunde komma på att ta på sig den här tröjan. Jag är glad att jag kom och det ska bli kul.

Brynäscoachen Mikko Manner har chansen att vinna OS-guld och VM-guld samma säsong. Finland har fyra raka stora finaler. Foto: Bildbyrån.

Mikael Granlund öser beröm över de finländska coacherna, förbundskapten Jukka Jalonen och assistenten, Brynäscoachen Mikko Manner.

– Det är toppklasscoacher. Som vi har sett de senaste åren, det här är väl fjärde raka finalen för Finland eller nåt…? De har gjort ett bra jobb. Spelarna köper alltid in i det här och det är en av anledningarna varför det är så roligt att spela för finska landslaget. Alla köper det och vi är alla lika och det är roligt här, säger Mikael Granlund.

Skulle de göra ett bra jobb i NHL också om de fick chansen?

– Jag kan inte komma på något skäl till att de inte skulle göra det. Tiden kommer att utvisa vad som händer med dem. Jag tycker att det är många saker som de skulle kunna ta med sig till NHL.

Fakta/Brynästränaren Mikko Manners facit som assisterande förbundskapten för Finland

2017 Fyra, 2018 Femma, 2019 VM-guld, 2020 Inställt, 2021 VM-silver, 2022 OS-guld, 2022 VM-guld eller VM-silver.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln