Lindholm om SHL-intresse, Leksandsryktet och uppbrottet från KHL

5 maj 2022
STOCKHOLM. Anton Lindholm slåss om en VM-biljett. Den tidigare Skellefteåbacken  berättar om uppbrottet från KHL och för HockeyNews.se bekräftar han att det med ”största sannolikhet” blir spel i SHL:
– Det har faktiskt funnits bra med intresse, det har varit roligt.

NHL-meriterade Anton Lindholm, 27, har under våren varit med i landskamperna på väg mot VM. Resultatmässigt har det gått lite upp och ner för Tre Kronor, men för Lindholm är VM-formen här.

– Jag tycker att det känns ganska bra. Vi har varit igång några veckor och fått tillbaka matchkonditionen och lite sånt där som kanske släpade lite första veckorna. Men nu har man fått träna igång och fått spela mycket matcher, så nu börjar det kännas bättre och bättre, säger han inför Beijer Hockey Games i Stockholm.

Med fyra NHL-backar klara så är konkurrensen skarp i Tre Kronor.

– Så är det, och det ska väl vara så. Det vore inte bra om det inte var så. Sedan är det klart, för egen del är det bara att försöka komma till jobbet varje dag och göra det svårt för dem att skicka hem en.

Anton Lindholm har inte spelat på svensk mark sedan han flyttade till Colorado efter VM i Ryssland 2016.

– Jag har faktiskt aldrig spelat här i Avicii arena (Globen), så det blir roligt. Som det låter har det sålts ganska bra med biljetter också så det kommer att bli ett bra tryck. Det känns idel positivt och roligt.

LÄS MEREfter NHL-nobbarna till VM – Garpenlöv hyllar Ekman-Larsson: "Imponerad"

Den defensivt starke backen har spelat i KHL-klubben Dinamo Minsk den senaste säsongen tillsammans med bland andra Adam Almqvist, Lukas Bengtsson, Mario Kempe, Malte Strömwall och Mattias Tedenby.

– Förutom det uppenbara hemska och tråkiga slutet som det blev med konflikten så tycker jag att första månaderna var bra. Vi hade lite strul i laget med corona och lite pauser. Själv hade jag också lite strul i starten med corona och en mindre skada. Men när vi väl kom in i rytmen så var vi ett bra lag. Vi hade många bra importspelare och många bra inhemska spelare. Personligen tycker jag att jag spelade en ganska bra hockey och konsekvent under ganska lång tid, säger Lindholm som poängmässigt hade åtta assist på 32 KHL-matcher.

Med det ”uppenbara” menar Anton Lindholm Rysslands invasion av Ukraina där Belarus spelat en aktiv roll i kriget.

– För det första trodde man inte att det var sant. Hemskt, framför allt, och man tror inte att det ska hända i moderna Europa. För mig personligen, det är klart att man börjar titta sig omkring. Vad har man för alternativ? Man försöker ta in info från så många man kan. Man pratar med sina rådgivare, säger Lindholm som undersökte möjligheterna att lämna Minsk och Belarus.

LÄS MERSHL-lånet blev målvaktshjälte för HV71: "Det är sjukt häftigt"

Men han hängde kvar och spelade i KHL-slutspelet.

– Nu blev vår säsong väldigt kort. Vi åkte ut i fyra raka (slutspelsmatcher) mot Sankt Petersburg. Det var väl till det bättre nästan, att det fick ta slut. Man brukar vara arg och förbannad när man har åkt ur och säsongen är klar, men där och då var det lite av en lättnad också.

Gjorde du något för att komma loss (från kontraktet)?

– Som jag sa man kollade över sina alternativ. Det var väldigt mycket info, och olika info, och i en väldigt komplicerad juridisk situation för man har ändå skrivit på ett anställningsavtal. Det är ändå juridiskt bindande.

Men nu är Anton Lindholm fri att söka sig till en nu klubb. Och han är på väg hem till SHL.

– Man kan inte annat än att vara positiv och blicka mot den svenska ligan och tro att den kan få ett jädra uppsving. Det är många som letar efter jobb i de bästa europeiska ligorna. Sverige är ju helt klart uppe där. Med allra största sannolikhet blir det i Sverige jag spelar.

Enligt uppgifter till HockeyNews.se var Rögle ett hett alternativ. Sedan kom Leksand med ett motbud som Lindholm ska ha tackat ja till, enligt Expressen.

– Det låter vi vara osagt, hehe. Det har gått lite fram och tillbaka med olika lag. Sverige kommer det med största sannolikhet att bli.

Hur många lag har varit ute efter dig?

– Det har faktiskt funnits bra med intresse, det har varit roligt. Man har fått sitta på kammaren och fundera en del.

Hur viktigt var pengarna?

– Det är klart det spelar in lite grann. Men jag känner att man vill hitta någonstans där det är en stor utmaning och där man känner att man kan få en stor och betydande roll, säger Anton Lindholm.