HockeyNews
PLUS

Önerud efter HV71:s drömstart: "Svårt att inte ha pigga ben då"

(22860) Simon Önerud/HV71
Carl Sandin/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 24 mars 2022

FacebookXWhatsApp
JÖNKÖPING. HV71:s lagkapten Simon Önerud har missat mer än halva säsongen på grund av skador.
Men nu när slutspelet har börjat flyger han fram på isen.
– Hemmaplan, slutspel och äntligen med publik. Det är svårt att inte ha pigga ben då, säger Önerud till HockeyNews.se.
ANNONS

Inför säsongen var HV71 superfavoriter att vinna grundserien i Hockeyallsvenskan. Förmodligen var de femfaldiga mästarna alla tiders största favoriter.

Lagkaptenen Simon Önerud representerade Jönköpingsklubben på medieträffen i Solna i september och pratade om den press som då väntade HV i serien.

ANNONS

Under erfarne coachen Tommy Samuelssons ledning pallade laget den pressen och HV71 vann serien på 116 poäng och var tio poäng före tvåan Modo.

LÄS MERLugnande stjärnbesked efter Rögles historiska serieseger: "Något tillfälligt"

Men i slutspelet, mot åttan Västervik, börjar allt från noll. Och trycket att motsvara förväntningarna i Jönköping – och hela hockey-Sverige – är tillbaka.

ANNONS

Det syntes i början mot Västervik.

– Det är alltid lite spänt innan man är inne i slutspelet så det är skönt att vi är inne i det nu, säger Önerud till HockeyNews.se efter HV:s öppningsmatch i Husqvarna Garden inför 4 237 åskådare.

Redan efter 45 sekunder hade Västervik en puck inne bakom HV-målvakten Jonas Gunnarsson, men det underkändes.

ANNONS

Vad Önerud tänkte på i det läget?

– Ingenting egentligen. Vi visste att de skulle komma och sätta hård press. Vi började lite så där. Vi drog på oss ett par utvisningar, men jag tycker att vi växer in i det. Vi dödar de utvisningarna jäkligt bra och får energi av det. Och så gör vi ett par mål i första (perioden) och får ett psykologiskt viktigt mål i slutet, säger Önerud och syftar på Tyler Vesels 2–0 med 1,4 sekunder kvar av den första perioden.

– Sedan tycker jag vi är illa ute första tio minuterna i andra perioden innan vi tar tag i det igen och därefter tycker jag att vi styr tillställningen.

ANNONS

Det lossnade rejält för HV som vann med förkrossande 7–0. Och Simon Önerud, 33, såg pigg ut och hade två assist i matchen.

– Ja! Det är jäkligt kul. Jag har missat många matcher i år. Det är det här man går och längtar efter hela säsongen. Det är nu det roligaste på hela året börjar. Hemmaplan, slutspel och äntligen med publik. Det är svårt att inte ha pigga ben då.

Har det varit kämpigt?

ANNONS

– Ja, det har det varit. Speciellt när vi hade en tung period och förlorade lite, då var det jäkligt jobbigt att vara vid sidan. Man försöker vara inne och peppa så mycket man kan, men man vill vara med där ute i båset och på isen.

– Sedan hade vi en bra period och då gick rehaben lite lättare också… Det har varit lite mycket motgångar, men jag hoppas få avsluta på ett bra sätt och att man får vara med hela slutspelet.

Kanske kan de där slutspelsnerverna jobbas bort lite i taget. Den första matchen är avklarad och det står 1–0 i matcher till HV i bästa av sju.

– Som du är inne på det, det var lite nervigt i början och det är alltid lite extra pirrigt när du går in i ett slutspel, men vi har snackat mycket och vi är väl förberedda på det här och har haft ett tydligt mål hela säsongen. Vi litar stenhårt på vårt spel, på vår gameplan, säger Önerud.

Den dubble svenska mästaren fortsätter:

– Vi behöver liksom inte göra något annorlunda utan vi jobbar på och investerar hela tiden. Vi kommer att få betalt för det, så det inte blir någon one man show utan vi tar lägena som ges till och utnyttjar det på så sätt. Jag tror det är därför vi får betalt i slutet av matcherna för att vi jobbar så hårt.

HV71 tappade backen Nichlas Torp, som har en befarad hjärnskakning och ska undersökas ytterligare.

Men HV har en stor och stark trupp.

– Vi har tränat hårt hela säsongen, men sedan har vi också en jäkligt bred trupp. Alla är med och spelar. Jag vet inte hur speltiden ser ut, men känslan är att alla är med och lyfter rätt så många minuter där ute och avlastar varandra på ett bra sätt. Vi försöker ha pucken mycket också och det är alltid lättare än att jaga.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln