Hård konkurrens i Djurgården – Johansson blickar då mot den bäste


14 oktober 2021

STOCKHOLM. Pontus Johanssons framfart har skakat om i backarnas hierarki i Djurgården.

Han har lärt sig av den bäste.

– Victor Hedman är en grymt duktig back. Honom har man väl sett upp till ända sedan man blev back, säger Johansson till HockeyNews.se.Under onsdagen blev det officiellt att Tobias Ekberg och Djurgården går skilda vägar.


Ekberg har inte fått spelet att stämma under hösten och han var petad från sina sista tre SHL-matcher i klubben. Han flyttar vidare till Leksand.


Under tiden har den snart 20-årige backen Pontus Johansson gått från klarhet till klarhet.


Johansson, som är fostrad i Trångsund, tog inte plats i JVM-laget förra säsongen, vilket hans backkollegor Alex Brännstam och Ludvig Hedström gjorde.


Men den här hösten är det Pontus Johansson som har tagit de största kliven. Brännstam har lånats ut till allsvenska Södertälje och Johansson spelar i snitt över 13 minuter per match i SHL.


LÄS MERDjurgården kallar tillbaka back från Södertälje efter en match


Ludvig Hedström tar också fina kliv framåt, men får ännu inte lika mycket istid som Pontus Johansson.


I förra hemmamatchen, mot Frölunda, slog Pontus Johansson till med sitt första SHL-mål.


Han fick chansen i powerplay då Marcus Högström saknades på grund av skada.


– Kul att få chansen. Jag tycker att jag tog den bra. Kul med mål, säger Johansson till HockeyNews.se.


Mot Frölunda i lördags sköt Pontus Johansson sitt första mål i SHL för Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Så även om hösten har varit rätt dyster för Djurgården finns det ljusglimtar som Pontus Johansson.


– Det är första säsongen i SHL med första matcherna. Jag tycker att jag växer och växer för varje match som går. Det är bara vinsterna som saknas, säger Johansson.


LÄS MEREfter ryktena – Djurgården bryter kontraktet med backen: "Inte trivts"


Med sina 76 kilo behöver han hitta andra delar i sitt spel än i huvudsak tyngden.


– Jag tycker att jag använder min smartness mycket i egen zon. Mycket med klubban och det är väl mitt spel med puck som jag försöker använda mest. Hitta bra passningar och följa med upp i anfallet och ta skott när det finns läge för det, förklarar han.


Och spelet med puck har han och i och med målet mot Frölunda har han klarat av den detaljen på karriärstrappan. Ett väl dolt skott i powerplay ställde Frölundamålvakten Matt Tomkins.


– Jag kollade väl mot ”Vidde” (Linus Videll) och tänkte kanske passa först. Sedan såg jag deras kille gå upp mot honom och då såg jag luckan att knäppa iväg en handledare. Det var bra av ”Ludde” (Ludvig Rensfeldt) att se det och det var bra skymning framför mål. Den såg han nog inte mycket på.


Djurgårdsbacken Pontus Johansson utvecklas snabbt under sin första säsong i SHL. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.


I kampen om istid i Djurgården har de flera år äldre backarna Tobias Ekberg och Josef Engman fått turas om att kliva åt sidan för yngre backar med Pontus Johansson i spetsen.


Konkurrens finns det i alla SHL-lag.


– Det är klart att det är kul med konkurrens. Det gör en bättre och jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket senaste åren och att vara i Djurgården. Det är kul att få chansen i början av säsongen så det är bara att fortsätta jobba.


LÄS MERDjurgårdens sportchef om Eklund, Holtz och stjärnvärvningarnas start


Tobias Ekberg har brutit upp från Djurgården, men på söndag ansluter Marc-André Gragnani och vrider upp trycket ytterligare på backsidan.


– Det är de som presterar som får spela så det är kul. Det är bara att fortsätta jobba så löser det sig.


Djurgården ska försöka bryta en nu sex matcher lång förlustsvit genom att slå Luleå på torsdagen.


Den senaste tiden har lagets självförtroende fått sig en törn.


– Det är klart att det kanske påverkas lite. Det är klart vi vill vinna och det hjälper laget att bli ännu bättre. Men det är bara att ta nästa match och nästa träning och fortsätta jobba.


Och vad i ditt spel vill du förbättra?


– Det är väl spelet i egen zon, att kanske få något stopp i spelet, och jag försöker utveckla mitt skott så att jag kan bli ett större hot från blålinjen. Det är det man jobbar extra på.


Har du någon förebild som spelare?


– Victor Hedman är en grymt duktig back. Honom har man väl sett upp till ända sedan man blev back. Världens bästa. Han är rejäl i allt han gör. Grym offensivt och grym defensivt. Väldigt allround, berömmer Pontus Johansson.