Troja/Ljungby redde ut stormen – klara för Hockeyallsvenskan

(19374) Troja till allsvenskan
Niclas Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 30 april 2021

Troja/Ljungby behövde ta en poäng i kvalseriens sista omgång för att ordna avancemanget till Hockeyallsvenskan. Det blev tre via 1-0 mot Hudiksvall. Då spelade det ingen roll att Nybro gjorde sitt och vann i Mariestad.
Kvalseriens bästa lag Troja/Ljungby är klara för Hockeyallsvenskan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Ett hungrigt Nybro gjorde både 1-0 och 2-0 tidigt borta mot Mariestad.

Samtidigt startade Hudiksvall piggt och pressade ett nervöst hemmalag i Ljungby Arena.

Skulle det bli ett drama trots allt?

Njaa, blev svaret på den frågan.

Troja/Ljungby höll krampaktigt i klubborna inledningsvis och hade svårt att skaka loss någon energi. Man hamnade under belägring från ett ganska sorglöst Hudiksvall som inte hade något att spela för. Men när Victor Romfors lyckades valla in 1-0-pucken från en position bakom den förlängda mållinjen var det som ett tecken.

Målet symboliserade att det var en sådan kväll där inget skulle studsa emot. Axlarna sänktes betänkligt på hemmaspelarna.

Nu fortsatte Hudiksvall förvisso att vara drivande i den andra perioden och pressade på mot ett hemmalag som inte förmådde prestera mycket till kreativ hockey. Men vetskapen om att det räckte med en poäng gjorde att det ändå kändes ganska tryggt. Troja försvarade sig bra och kunde själva skaka fram ett par vassa chanser. Pausledningen med 1-0 doftade det allsvenskan om.

Det kände uppenbarligen hemmaspelarna också. Troja/Ljungby kom ut i tredje perioden och gasade. Laget var fokuserat, nerverna tycktes som bortblåsta och nu var det hemmalaget som drev matchen.

Hudiksvall gjorde verkligen sitt i den sista omgången, de bjöd till och försökte, men kroknade lite. Oliver Tornerefelt fick göra några magiska räddningar i Hudik-kassen och Troja var närmare att utöka sin ledning än vad gästerna var att kvittera.

Då blev det bara av akademisk betydelse att Nybro var det bättre laget och vann i Skaraborg med 3-1.

Mariestad svarade upp bra och gjorde starka matcher på bortaplan mot både Hudiksvall och Troja/Ljungby trots att de var helt avsågade. Men mot Nybro orkade man inte riktigt komma upp i samma nivå. Det är förmodligen lättare att göra kraftansträngningen på bortaplan. Hemma, i säsongens sista match, med den egna sängen och semester inom krypavstånd är det fullt förståeligt att den sista energin inte fanns att uppbåda i en match utan något alls att spela för. Nybro var bättre.

Men det spelade alltså mindre roll. Troja/Ljungby defilerade i mål hemma mot Hudiksvall.

1-0 kan framstå som små siffror, men i slutändan var det kassaskåpssäkert.

Kvalseriens bästa lag, som tog poäng i samtliga sex matcher, tar klivet upp i Hockeyallsvenskan.