Spaningar från Tingsryd–AIK: "En inte helt väntad matchhjälte"

(18546) Oscar Nord

Publicerad: 17 mars 2021

AIK fick en smakstart på åttondelsfinalen mot Tingsryd med 4–2-seger på bortaplan i den första matchen.
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson gjorde under matchens gång.

UNIBET - ligans huvudpartner

Små marginaler avgör
Att det är små marginaler som kan bli avgörande blev inte minst uppenbart i den första perioden. Oscar Nord gav AIK ledningen på egentligen ett icke läge, där Ljunggren i TAIF-buren styr pucken mot sarghörnet med Nord dyker upp och lyckas valla den via målvakten och in i mål. På andra sidan kom Tingsryds Gustav Olhaver fri och tunnlar Claes Endre, men pucken rullar utanför. Små marginaler som sagt.

Man måste ta tillvara på lägena
Gustav Olhaver kom som bekant fri i den första perioden. Anton Svensson inledde den andra perioden med ett friläge även han och senare i samma period kom Tingsryd fyra mot två, i numerärt överläge, men lyckades inte göra mål. I början av tredje perioden brände även Jonatan Harju ett friläge. Vill man ta sig vidare i slutspelet, där det är tätare matcher än i grundserien, måste man ta tillvara på lägen som dessa.

Han kan vinna matcher åt AIK
Claes Endre har varit ett av de stora fynden den här säsongen där han gick från, förvisso med fina siffror, Hockeyettan och blev förstemålvakt i allsvenskan där han flera gånger visat att han har potential att vinna matcher åt AIK. I den första åttondelsfinalen visade han på nytt upp dessa förmågor. Endre stod för flertalet svettiga räddningar för att hålla AIK kvar i matchen när Tingsryd pressade på som mest.

Claes Endre. Foto: Bildbyrån

Måste hitta ett jämnare spel
AIK började matchen rätt piggt men för det mesta var det hemmalaget som styrde och skapade, inte minst från den andra perioden och framåt. Att man fortfarande var med i matchen kunde man som sagt tacka Claes Endre för, och att man lyckades kvittera till 2–2 direkt gav extra energi. När Oscar Nord kort senare gav laget ledningen igen hade man hastigt vänt på allt. Men vill man vinna en matchserie över tid krävs en mycket jämnare insats, man har inte råd att ge bort lite drygt en hel period och lite till.

En inte helt väntad matchhjälte
Det är inte ovanligt att det i ett slutspel kliver fram hjältar som inte tillhör de absolut största stjärnorna i laget, och så blev det ikväll. Oscar Nord må vara assisterande lagkapten men när gemene man tänker på möjliga hjältar för AIK är det snarare namn som Anton Holm, Max Lindholm och Fredric Weigel man tänker på. Kraftfulle Nord tog dock på sig hjälterollen rejält ikväll. På rätt plats vid tre tillfällen för ett hattrick.

Tingsryds AIF–AIK 2–4 (0–1, 1–0, 1–3)
Mål, TAIF: Martin Janohls, Roman Semjonov
Mål, AIK: Oscar Nord 3, Nicklas Heinerö
Skott: 29–32 (11–9, 12–7, 6–16)