Chefsscoutens nya utmaning – skolbänken: "Bestämde mig för honom på bröllopet"


26 februari 2021

LIDINGÖ. Josef Boumedienne har spelat NHL-hockey för tre olika klubbar och varit proffs i Finland, Schweiz och Ryssland.

I dag gör 43-åringen sin åttonde säsong i Columbus organisation och nu som chefsscout för verksamheten i Europa – samtidigt har han bestämt sig för att gå tillbaka till skolbänken.

– Jag har en begränsad akademisk bakgrund eftersom jag spelade hockey professionellt sedan 17 års ålder. Nu började jag på handelshögskolan för några veckor sedan och det är en utmaning men kul, säger han till HockeyNews.se. Josef Boumedienne har en lång och framgångsrik hockeykarriär bakom sig.

Han kom upp som junior i Huddinge och tog tidigt steget upp i SHL med Södertälje – i samma veva som han spelade JVM för Juniorkronorna vid två tillfällen.

1996 draftades han av New Jersey Devils och det blev till slut sex år i Nordamerika innan karriären tog honom till Finland (Två ligatitlar), Schweiz och Ryssland.

2013 la han skridskorna på hyllan – och senare samma år tackade han ja till jobbet som scout för Columbus Blue Jackets.

Åtta år senare är Boumedienne chefsscout för klubbens verksamhet i Europa.

– Rollen har förändrats genom åren. Första åren fick jag lära mig hur det fungerar att vara scout och vad man ska titta på hos unga spelare. Sedan fick jag ett mer övergripande ansvar för verksamheten i Europa och nu sista åren har jag fokuserat mer på pro scouting och inte kollat lika mycket på juniorer inför draften utan mer på spelare som är 23 år eller äldre och odraftade eller draftade av andra klubbar som ändå kan vara intressant för oss. Mer ansvar att bygga laget så det har förändrats ganska mycket genom åren, säger Boumedinne när HockeyNews.se träffar honom hemma på Lidingö utanför Stockholm.

Boumedienne i DIF-tröjan. Foto: Bildbyrån

Att han hamnade i Columbus har sina anledningar och vi kan gå tillbaka så långt som till 1996 när han draftades av New Jersey.

Samma år gjorde klubbens nuvarande general manager – Jarmo Kekäläinen – sitt första år som scout för Ottawa med fokus på 78:orna.

– Jag har sett honom från 18 års ålder till den trebarnspappan han är idag, säger finländaren till HockeyNews.se.

2011/12 värvade han Boumedienne till Jokerit och det var i samband med ett bröllop för en gemensam bekant som samtalen om framtiden påbörjades.

– Jag lärde känna honom bättre i Jokerit och när hans agent gifte sig så hade vi ett långt och intressant samtal om hockey och då bestämde jag mig för att det här var en kille jag ville jobba med när han var färdig med sin aktiva karriär. Han imponerade på mig med sina tankar om hockey och den passion han har. Sen ringde jag honom kort efter att han slutade spela och frågade om han var intresserad och nu har han varit med hela vägen, säger Kekäläinen.


Vart den nya karriären tar Josef Boumedinne i framtiden vet man inte – men vid 43 års ålder har han bestämt sig för att gå tillbaka till skolbänken.

Tidigare i år påbörjade han en utbildning på Handelshögskolan i Stockholm.

– Ja, jag började plugga för några veckor sedan. Det är en Executive MBA som löper över 18 månader. Det är en vecka i skolan med sex-sju veckors mellanrum och självstudier där i mellan så det går bra att kombinera med hockeyjobbet. Jag har alltid gillat att förkovra mig och jag har en begränsad akademisk utbildning eftersom jag spelade professionell hockey från 17 års ålder. Det är en utmaning men det är kul, säger Boumedienne.

"Bom-bom" i Juniorkronorna 1997. Foto: Bildbyrån

Efter åtta år i klubben har han haft stor inverkan på hur NHL-laget ser ut idag.

Är det någon ni draftat genom åren som betyder extra mycket för dig?

– Det är egentligen alla vi har draftat. Men Alexandre Texier draftade vi från franska ligan. Han spelade i Grenoble under sitt draftår och även i KalPa ett par år innan han kom över till oss i Columbus. Det är en kille med annorlunda bakgrund och jag var nog ner och såg honom 6-7 gånger i Frankrike. Emil Bemström har jag känt till sedan han var lite grabb också eftersom jag spelade med hans pappa Jörgen i Södertälje. Men jag kan nämna fler också. Kevin Stenlund som är väldigt bra för oss nu och Gabriel Carlsson som är på gång och kommer bli en bra NHL-back.

Bemström – ett av framtidsnamnen i klubben. Foto: Bildbyrån

Ni draftade en svensk nu senast – Samuel Johanesson i Rögle. Vad är dina tankar kring honom?

– Han är en otroligt spelskicklig back som har väldigt bra tajming i sitt passningsspel. Det är sällan man ser en så pass ung back med så bra tajming i passningsspelet som Samuel har. När han växt till sig lite och blivit mer robust i defensiven så har vi stora förhoppningar på en lång NHL-karriär, säger Boumedienne.


Jarmo Kekäläinen har fått sina tankar om Josef Boumedienne – från det där bröllopet för tio år sedan – bekräftade.

– Han ligger bakom många som alla bra spelare vi draftat genom åren och fler som vi skrivit kontrakt med som free agents från Sverige eller Finland, säger Kekäläinen.

Ser du en framtida GM i honom?

– Ja, varför inte. Han pluggar nu också och har erfarenheten som spelare. Han är med på möten med vår högsta ledning och kan mycket om det här.

•••

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.