Skadade kulturbäraren inför helgen: ”Det är lite upp till bevis”


Igår

Det pågår ett omfattande generationsskifte i Mariestad där ett flertal tunga profiler och trotjänare valde att lägga av inför säsongen. Men backen Johan Frick, en av arvtagarna som fått ta över stafettpinnen som härförare, är inte orolig trots aningen svajiga resultat i seriens inledning.
– Vi vet vad som är ett vinnande koncept för oss, säger han till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det går tungt för Mariestad. Laget ligger förvisso på Allettan-plats och har vunnit sina två senaste matcher efter förlängning, men de har inte tagit en trepoängare i november månad (senaste det skedde var 3-1 borta mot Forshaga den 28 oktober) och har svårt med målskyttet. Hösten har bjudit på betydligt svagare resultat än vad vi är vana vid att se från det haussade topplaget i Hockeyettan västra.

I söndagens möte med Malung får laget dessutom klara sig utan sin nye kapten. Kulturbäraren Johan Frick som åkte på en smäll mot Lindlöven för en vecka sedan och fortsatt är satt ur spel.

– I helgen spelar jag inte heller. Jag åkte på en smäll mot mitt ben så det är lite det som håller mig borta, förklarar han.

– Nu vill man ju som mest vara på isen och vara med och bidra till att det ska börja vända och att det ska börja klaffa för hela laget igen.

Vad är det som inte riktigt har fungerat?
– Det är basic-grejer, vi får inte in pucken riktigt. Det syns ju på slutresultaten också och när det går lite knackigt i målskyttet så kan det sätta sig på självförtroendet och alla spelare kanske inte spelar med det största självförtroendet för tillfället.

– Sen är det ju så att vi har ett gäng nya i laget och man kanske tror att det bara är fyra som kommer utifrån, men vi har plockat upp lite juniorer i år och lite nytt folk, det tar sin tid att sätta laget och alla ska komma in i spelidéer och grunder och så där.


Tagit ett större ansvar
Samtidigt är det förstås så att Mariestad, sina höga ambitioner till trots, befinner sig mitt i en påtaglig generationsväxling. Inför säsongen klev några av lagets allra största trotjänare och härförare åt sidan. I Eddie Davidsson, bröderna Filip och Linus Engqvist och inte minst Filip Thörnqvist hade de inte bara duktiga hockeyspelare, utan dessutom spelare som bar upp föreningens signum och själ.

– Det är ett jättetapp som vi hade där inför säsongen, det ska man inte glömma bort, konstaterar Frick.

I trotjänarnas ställe är han själv en av spelarna som fått ta ett steg fram. Den 25-åringe backen axlade rollen som kapten och är med en hel karriär i föreningen och sitt känslofyllda sätt att spela en av dem som ska leda laget framåt.

– Visst, det är vissa röster som försvinner i omklädningsrum och så där framförallt. Det har varit ett tapp, men jag tycker att det är många andra som har försökt att lyfta den sidan också så gott som går att göra. Det är inget som man försöker bara ta efter, det är något som får växa in lite i sig själv också att känna av vart man ska vara som person.

Hur har din roll förändrats i det här?
– Jag har inte försökt att ändra på mig själv så mycket, jag har försökt att vara den jag har varit de senaste åren. Det känns som det kan bli lite fel om man ska försöka gå in i någon annan roll som man egentligen inte är bara för att det försvinner så mycket folk. De här basic-grejerna som har varit med kaptensrollen, man pushar på lite extra och får ta något snack i omklädningsrummet när det behövs, så som de gjorde. Det är väl det enda.

Känner du att din egen roll är viktig?
– Jag tycker att hela laget är viktigt, ingen är viktigare än den andre, absolut inte. Sen som jag säger, vissa får ta ett större ansvar för vissa har inte det där naturligt i sig att prata i gruppen.

– Det är någonting som vi som har varit här ett tag behöver printa in i nya som kommer. Personligen känns det som att folk när de kommer utifrån vet lite vad Mariestad står för och det är väl då vi är som bäst, när vi får ihop det där att spela för klubbhjärtat och inte för sig själva hela tiden.


”Upp till bevis”
Det är förstås helt naturligt att det blir en liten reaktion när rutinerade trotjänare försvinner och till största delen ersätts av juniorer och nyblivna seniorer. Men Johan Frick vill inte helt och hållet hålla med om att förluster mot gäng som Köping och Surahammar är något att lyfta på ögonbrynen över.

– Om man kollar tillbaka lite på tidigare år så har vi haft problem Malung borta, Surahammar borta också, så det är inget som sticker ut i år tycker jag inte.

– Man får ta det för vad det är, Surahammar går ju till exempel in stenhårt. Det är ju som när vi till exempel möter BIK på försäsongen och man vet att man måste vara lite alertare i huvudet och göra allting lite snabbare. Men det är absolut någonting man måste jobba med, att vara påkopplad varje match, för det har vi ju märkt här att det finns inga lätta matcher som man bara hämtar poäng i. Det gäller att hålla sig till det man försöker bygga upp över en hel säsong och det som i slutändan kommer vara ett vinnande koncept om man håller sig till det.

Men tre poäng hemma mot Malung på söndagseftermiddagen ska förstås inte vara något snack för Mariestad. I alla fall inte en vanlig säsong.

– Nu är det väl lite upp till bevis på söndag igen.

De svajiga resultaten till trots. I längden tror ändå kaptenen och trotjänaren att Mariestad kommer att hitta rätt.

– Det är det här med nya spelare och hitta sina roller och allt sådant där. I vårt grundspel har vi inte ändrat alls mycket, det ska vi inte ändra på. Tidigare hade vi till exempel Thörnqvist som åkte runt och smällde och var jobbig på det sättet, så vissa sådana har vi ju tappat det ser man ju på papperet. Det är något vi vill hitta tillbaka till, vi vet ju att det är ett vinnande koncept för oss.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons