De är SHL:s bästa kedjor – enligt den avancerade statistiken


4 november 2020
Vilken kedja har varit bäst? Vilken lina förväntas göra flest mål ihop? Och var startar de sina byten?
Här är de bästa kedjorna i SHL så här långt – enligt den avancerade statistiken. 

Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Vi är framme vid det första landslagsuppehållet och därför har det blivit dags på att kika på de bästa kedjorna i SHL så här långt. 


Det gör vi med hjälp av SportlogiQ:s avancerade statistik, som även SHL-lagen använder, där vi kommer titta på hur mycket spelarna spelat ihop, hur många förväntade mål de förväntas göra ihop per match samt var på banan de startar sina byten. All statistik är i spel fem mot fem. 


Kravet för att kedjan ska finnas med på listan är att de ska ha spelat minst 40 minuter ihop. 


Här är tio-i-topplistan. 


10. Anton Rödin – Linus Ölund – Patrik Berglund

Speltid ihop: 50:49 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.05.
Offensiva zonstarter i procent: 37.5 procent


Kommentar: I Greg Scotts frånvaro satte Peter Andersson ihop Anton Rödin och Patrik Berglund med Linus Ölund, ett drag som visade sig vara lyckat. Ja, faktiskt till och med mer lyckat än Berglund, Scott, Rödin ihop om vi tittar på förväntade mål framåt, där den senare trion ligger på 0.95 mål förväntade mål per match just nu. 


9. Petter Emanuelsson – Jack Connolly – Filip Hållander


Speltid ihop: 44:23 minuter

Förväntade mål framåt: 1.08 mål.
Offensiva zonstarter i procent: 21.3 procent.


Kommentar: Den här trion spelade ihop även i fjol då man var väldigt lyckosamma. I år fick man kampera ihop i början av säsongen, men de senaste matcherna har Petter Emanuelsson fått flytta på sig till förmån för Karl Fabricius. Tydligt är i alla fall att de trivs ihop och gör bra saker för Luleå offensivt. Inte nog med det, även i defensiven är man en stabil trio ihop, då man har blott 0.49 förväntade mål bakåt per match, vilket är bäst av alla linor i Luleå som spelat över 40 minuter tillsammans. 


Jack Connolly och Petter Emanuelsson trivs ihop. Foto: Bildbyrån

8. Filip Sandberg – Linus Fröberg – Alexander Bergström


Speltid ihop: 71:38 minuter.

Förväntade mål framåt: 1.16.

Offensiva zonstarter i procent: 42.2 procent


Kommentar: Den här trion är de som lett HV71 i de senaste matcherna. Både Alexander Bergström och Linus Fröberg är inne i ett stim och med hårt jobbande Filip Sandberg vid sin sida utgör man nu HV71:s farligaste vapen i offensiv zon. Notera att tränarstaben låter trion starta sina byten i offensiv zon 42.2 procent av bytena, vilket är en rätt hög siffra. 


7. Carter Camper – Marek Hrivik – Peter Cehlarik


Speltid ihop:140:31 minuter. 

Förväntade mål framåt: 1.16.
Offensiva zonstarter i procent: 49.2 procent. 


Kommentar: Den här trion har spelat ihop mest av alla linor i SHL och att de skulle vara med på den här listan var det ganska låga odds på. Deras succé har inte undgått någon och spelet de visar upp på isen återspeglar även deras siffror i den avancerade statistiken. Björn Hellkvist startar sin succékedja i offensiv zon 49.2 procent av bytena, vilket är en väldigt hög siffra, men med tanke på leveransen känns det helt rätt. 


Leksands förstakedja har varit riktigt vass så här långt. Foto: Bildbyrån

6. Lucas Raymond – Simon Hjalmarson – Jan Mursak

Speltid ihop: 107:51 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.27.
Offensiva zonstarter: 39.7 procent


Kommentar: Den här trion har fått förtroende tillsammans i stort sett hela säsongen. Inte konstigt med tanke på att de visar upp mycket fin statistik. 1.27 förväntade mål framåt per match är en bra siffra och visar också på vilken bredd Frölunda besitter, då fler Frölundakedjor är med på den här listan. 


5. Max Friberg – Joel Lundqvist – Linus Nässén 

Speltid ihop: 46.53 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.28.
Offensiva zonstarter: 36.5 procent. 


Kommentar: Det här har varit den näst lyckosammaste kedjekombinationen i Frölunda så här långt i år. Med tanke på att Joel Lundqvist är med i två av linorna på den här listan så visar det tydligt på hur han lyfter sina medspelare. Exempelvis har både Max Friberg och Linus Nässén fått offensiven att lossna i kaptenens sällskap. 


Max Friberg har fått sig ett offensivt lyft. Foto: Bildbyrån

4. Emil Larsson – Robert Leino – Joonas Rask 


Speltid ihop: 47:25 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.29 mål.
Offensiva zonstarter i procent: 30.6 procent. 


Kommentar: Den här trion spelar inte längre ihop, då Emil Larsson gått in med Rodrigo Abols och Robin Kovacs samtidigt som Robert Leino fått chansen i förstakedjan med Mathias Bromé och Borna Rendulic den senaste tiden. Men när de spelade ihop var de framgångsrika i offensiv zon, vilket siffrorna tydligt visar. 


3. Johannes Salmonsson – Oscar Sundh – Tyler Kelleher
Speltid ihop: 66:05 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.36 mål.
Offensiva zonstarter i procent: 36.8 procent.


Kommentar: Oscar Sundh har kommit in i en nygammal roll som center och lyft både Johannes Salmonsson och Taylor Kelleher till nya höjder. Nu är man den självklara leading linen för Oskarshamn. Siffrorna så här långt är ruggigt bra – men orkar de hålla i? 


2. Mathias Bromé – Rodrigo Abols – Borna Rendulic

Speltid ihop: 63 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.40.

Offensiva zonstarter i procent: 27.8 procent.


Kommentar: Det här var en av de mest framgångsrika kedjorna i de första matcherna på säsongen, men i samband med att Rodrigo Abols blev avstängd ändrade Örebro om i formationerna. Nu spelar trion inte längre ihop, men kanske får de chansen snart igen? Det borde de i alla fall få med tanke på att de är SHL:s näst bästa kedja så här långt. 


Mathias Bromé. Foto: Bildbyrån

1. Karl Henriksson – Joel Lundqvist – Max Friberg


Speltid ihop: 73.05 minuter.
Förväntade mål framåt: 1.53
Offensiva zonstarter i procent: 17.7 procent. 


Kommentar: Oväntad etta på den här listan? Ja, lite faktiskt. Kedjan med Karl Henriksson, Joel Lundqvist och Max Friberg är inte kedjan som fått de största rubrikerna, men jäklar vilka siffror de visat upp. De startar merparten av sina byten i defensiv zon, vilket gör siffrorna än mer imponerande. Karl Henriksson har fått flytta på sig de senaste matcherna, men nästa gång Frölunda ändrar om i kedjorna på nytt bör man ta sig en funderare på om trion inte ska spela ihop igen. 

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons