Redo för spel igen – men får klara sig utan sin stjärnback


21 oktober 2020

Laget har inte spelat match, knappt ens varit på is, sedan premiären borta mot Visby/Roma den 2 oktober. Men nu släpps Vallentuna ut ur karantänen och är redo för spel igen.
– Våra matcher får vi se lite som våra träningar nu för att komma upp i tempo, säger tränaren Mikael Österblom till HockeyNews.se inför kvällens återstart borta mot Sollentuna.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det var precis lagom till hemmapremiären mot Enköping den 4 oktober som Vallentuna tvingades dra i handbromsen. Coronasmittan hade fått fäste i a-laget och all verksamhet ställdes in med omedelbar verkan. Laget sattes i karantän, matcher bokades om och först nu är den hajpade Stockholmsklubben redo att kliva in i seriespelet igen.

Den gemensamma träning återupptogs först i början av den här veckan.

– Vi har inte fått träffas på 15 dagar, grabbarna har inte stått på is, det sista var i Visby. De som har varit sjuka har varit hemma och kurerat sig och de som har varit friska har bedrivit träning, egen fys, de har inte ens fått träffas. De som har antikroppar, det är fem, sex stycken, har fått vara med på is om de velat, så vi har några killar som har tränat på is två gånger med juniorerna, förklarar tränaren Mikael Österblom.

– Det har varit en jädra procedur men jag tror ändå att vi har gjort rätt för det känns som att vi har stoppat spridningen. Vi hade totalt 7-8 smittade runt a-laget både spelare och ledare och som det ser ut nu är det ingen som har blivit fortsatt smittad.

Elva poäng upp till strecket
Men nu är det alltså äntligen dags för spel igen och först ut är möten med Sollentuna (borta) och Hammarby (hemma). Det är måste-vinna-läge direkt för klubben som satsar mot Allettan och i och med sin ofrivilliga matchledighet poängmässigt hamnat ordentligt på efterkälken mot toppkonkurrenterna.

– Det ska bli jättespännande, i huvudet kommer spelarna vara jättebra, men vi kommer att ligga efter. Speciellt i matchtempot, det spelar ingen roll hur mycket man tränar för det är i matcherna du får tempot i dig. Våra matcher får vi se lite som våra träningar nu för att komma upp i tempo också. Jag tror att det kommer ta någon vecka innan vi är uppe och riktigt tillbaka. Att vara helt lediga två och en halv vecka utan is, det måste sätta sina spår, men äh, det får vi kompensera med att grabbarna kommer vara så jävla sugna.

Ni har elva poäng upp till Allettan-strecket, det måste bli en mental utmaning att hantera det?
– Ja det kommer det bli, det pratade vi lite om igår. Jag ska vara helt ärlig, jag har inte tittat i tabellen och har ingen aning hur många poäng det är upp. Vi har ett mål i laget baserat på hur många poäng man måste ta för att man ska gå till Allettan, hur det har sett ut de sista fyra åren. Det ligger runt 38-40 poäng. Det måste man ta och vi har det som målsättning, att vi ska ligga runt minimum 40 poäng. För ska man titta i tabellen då blir man ju mörkrädd, nu säger du att vi ligger elva poäng bakom och det blir lite jobbigt.

Samtidigt är det många matcher som ska hämtas igen vilket innebär att Vallentuna kommer matcha väldigt tätt under resterande del av serien.

– Det kommer att bli tufft, vi kommer ha vissa matcher där vi kommer spela fredag och lördag. I november tror jag att vi har 13 matcher så det blir varannan var tredje dag hela tiden. Då kommer det bli jobbigt, framförallt om du kanske torskar en, två matcher. Men jag ser det bara så här och det har jag sagt till gubbarna att vi ser det positivt, ni får hålla på med det ni tycker är roligast, det är en pandemi i världen och över en miljon människor har dött. Jag vill inte se ett enda gnäll, vi som är här nu, det är bara höga huvuden och vi ska ha glada miner för jag är så trött på den här pandemin och att prata om det här, så vi ser bara framåt. Sen om vi torskar någon match, det är inte hela världen. Det är bara hockey vi håller på med, det finns de som har det värre i livet.

Vallentuna-coachen Miakel Österblom är grymt sugen på att få se sitt lag i spel igen efter coronautbrottet. Bild: Skärmdump Facebook


Tungt avbräck – säsongen över för backstjärnan
Vallentuna har ridit ut stormen och tagit sig igenom coronautbrottet. Nu återstår det att se hur de står sig fysiskt när det väl blir allvar igen.

– Alla är tillbaka och friska, men vi har vissa spelare som inte kommer spela för de är inte fysiskt tillbaka riktigt än. De har tränat, men man märker ju på dem att de är helt slut. Jag själv hade ju coronan för fyra veckor sedan, men jag känner själv att det är tufft, man känner att kroppen är trött.

– Som det ser ut nu är det två killar som inte är matchdugliga än, annars har vi nästan fullt lag.

En spelare som tränaren tvingas räkna bort, inte bara för de närmaste matcherna utan för resterande del av säsongen och kanske en fortsatt karriär är den rutinerade backstjärnan Tobias Ericsson. Veteranen skadade axeln i en träningsmatch mot Hammarby och tvingas till en ny operation.

– Den är råtung. Han måste operera en gång till och sen är det 9-12 månaders rehab. Det är lite diskussioner, han vill fortfarande vara kvar i laget så han kan komma att ingå i tränartrojkan. Jag vill jättegärna ha med honom, att han kan vara länken mellan tränarna och spelarna och fokusera extra på backarna, vi har ju några unga backar. Vi skulle verkligen vilja ersätta honom med någonting. Jag hoppas att Erik Näslund vill stanna kvar, han har korttidskontrakt en och en halv månad till.

Samtidigt letar Vallentuna ny klubb åt den kroatiske målvakten Andrej Vasiljevic som blev överflödig när Daniel Rosengren värvades strax innan säsongsstart.

– Vi hade på gång att han skulle bli utlånad till någon division ett-klubb, men så sprack det och nu håller han på och letar lite själv. Han tillhör oss fortfarande, men vi håller på och hjälper honom, men det är jäkligt tufft för målvakter att hitta någonting just nu.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.