AnnonsPersson vill hitta tillbaka till tryggheten: ”Betydligt mer pengar på andra håll”


28 juni
Det blev en mindre lyckad sejour i Nordamerika för backstjärnan Joel Persson, 26. Nu är han tillbaka i Växjö för att få fart på karriären igen. 
– Jag vet vad jag får och de vet vilken roll jag varit lyckosam i förut. Det känns som ”the perfect match”, säger han till HockeyNews.se. 

Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Joel Persson tog SHL med dunder och brak när han slog igenom i Växjö för tre säsonger sedan. Efter två framgångsrika säsonger i klubben flyttade han över Atlanten för spel i Edmonton Oilers organisation inför fjolårssäsongen. 


Men äventyret i Nordamerika blev inte riktigt som han väntat sig. Det blev blott 13 NHL-matcher och två poäng. Övriga 34 matcher noterades han för i AHL. 


– Det var ganska hackigt, mycket upp och ner. Jag åkte lite oturliga skador i början som gjorde att jag missade försäsongen och utan försäsong och att gå in i NHL som rookie är såklart tufft. Det kändes ändå rätt bra där i början, men sen åkte jag på en skada mot Chicago som gjorde att jag blev borta i tre veckor. 


–  Sen gick det inte speciellt bra när jag kom tillbaka från den, och jag fick ner och vända i AHL innan jag kom upp och fick göra några matcher igen. Sen blev det samma visa och därefter blev jag fast i Bakersfield tills det att jag blev trejdad. 


Efter den tuffa starten bad han Edmonton om att bli trejdad. Och till slut la Anaheim vantarna på honom i utbyte mot målvakten Angus Redmond och ett val i sjunderundan. 


– Jag kommer ihåg att jag satt och fikade en halvtimme efter trejding-deadline och då fick jag veta att jag blivit trejdad. Det var väldigt snabba kast och redan samma kväll åkte jag till San Diego och dagen efter åkte vi på roadtrip direkt. Man fick verkligen känna på hur det kan vara där borta, säger han. 


Men inte heller i Anaheims organisation ville det lossna. Joel Persson förpassades till AHL och noterades för sju matcher och noll poäng i San Diego, innan säsongen avbröts. 


– Det gick inte riktigt som väntat där heller. Jag hittade inte riktigt rätt efter den starten jag fick, säger han. 


Det blev totalt 13 NHL-matcher för Joel Persson. Foto: Bildbyrån.

Nästa säsong spelar han återigen i Sverige – och Växjö Lakers. 


– Jag hade två väldigt bra år i Växjö innan jag åkte över, och jag har haft en del kontakt med folk i laget. Jag och Robert Rosén har pratat rätt mycket under säsongen och sa att det vore roligt att spela igen. Då blev Växjö ett naturligt val för båda, i och med att båda kommer från säsonger som inte blev som vi önskade, säger han. 


Både europeiska och svenska klubbar slogs om hans signatur, men Joel Persson bestämde sig ganska tidigt att han ville tillbaka till Småland. 


–  Det fanns ett par klubbar som var intresserade, men sen var jag ganska tydlig till agenten, att om jag skulle hem, så var det ett par klubbar jag kunde tänka mig. Framförallt Växjö. 


– Det fanns stort intresse även från KHL och Schweiz. Då förstår man att jag kunde fått betydligt mer pengar på andra håll. Men det betyder inte allt. 


Var tryggheten att du levererat i Växjö tidigare en betydande faktor?


– Ja, men lite så. Jag vet vad jag får och de vet vilken roll jag varit lyckosam i förut. Det känns som ”the perfect match”, både jag och Växjö hade ett mindre bra år i fjol, så jag tror båda är revanschsugna. 


Vad tar du med dig för erfarenheter från den gångna säsongen?


– Att spelet överlag är väldigt annorlunda där borta. Man måste spela lite snabbare där borta och förhoppningsvis har jag blivit lite bättre på att ta beslut snabbare. Jag kände rätt stor skillnad i alla fall. 


Känner du att ditt spel passar bättre på stor rink?


– Jag har ju bara spelat ett år på liten rink, men om man ska dra den jämförelsen så tycker jag väl att mitt spel passar bättre in på stor rink när det gäller att hitta passningar och sådär. Samtidigt har jag bara spelat ett år där borta så det kanske är svårt att dra för stora växlar av det. 


Vad kan man förvänta sig av Växjö kommande säsong?


– I grundserien ska vi sikta på topp sex och i slutet av säsongen ska vi vara med och spela de sista matcherna för säsongen. Det tycker jag att man kan kräva av Växjö varje säsong. 

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.Annons

Annons