AnnonsTillbaka i Dalarna för att guida ett ungt manskap: ”Måste kaxa till oss”


21 juni

I fjol ett rutinerat Forshaga med stora förväntningar på axlarna. Till hösten ett ungt och nederlagstippat Malung utan några yttre förväntningar alls.
Det är helt nya förutsättningar som gäller för tränaren Per Lundell när han återvänder till Dalarna.
– Vi måste kaxa till oss lite, säger han till HockeyNews.se.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter en oerhört stark vår som avslutades med framgångsrikt playoff-spel säsongen 18/19 gick Forshaga in med höga förväntningar på sig den gångna säsongen.

Klubben fick rent av tips som seriesegrare på upptaktsträffen, men det rutinerade manskapet klarade aldrig att leva upp till de yttre förväntningarna och tränaren Per Lundell fick sparken.

När hockeyn drar igång igen till hösten väntar i stället en ny utmaning för den rutinerade coachen. I slutet av maj presenterades 51-åringen som ny tränare i Malung. Ett Malung som hamnade i kval den gångna säsongen och som kommer ställa ett av Hockeyettans yngsta lag på benen till hösten.

Det är minst sagt annorlunda förutsättningar.

– De var naturligtvis inte nöjda med förra säsongen och de vill bli ett stabilare lag, så det är väl det de söker lite. Jag har varit med på den resan med Forshaga så jag har ju varit med och gjort det. Vi får försöka göra det bättre och bättre för det är lite långsiktighet i det här som vi pratar om, säger den nye tränaren.

– Det blir ett ungt lag och det har ju sina fördelar också för det lyser i ögonen på dem och det vill man ha som coach. Sen vilken ålder de är i, det finns unga som inte vill någonting och det finns äldre som inte vill någonting men jag kände att det brann i dem och det är ju det som är det roliga när man jobbar med det här, att få jobba med killar som verkligen vill någonting och som vill vara i Malung. Så det blir lite skillnad mot vad jag hade ifjol för då var det lite mer rutinerat.

Kommunaktion blir viktigt
Att jobba med ett ungt spelarmaterial kontra det rutinerade garde Lundell hade i Forshaga ifjol kommer kräva aningen andra angreppssätt.

Du talade i en intervju när du presenterades om att förändra kravbilden...

– Det har jag fått ifrån när jag har pratat med killarna. De gick upp i ettan och sen har de varit nöjda med att bara vara där, då står man och stampar. Vi måste, naturligtvis med stor ödmjukhet, men vi måste kaxa till oss lite så vi måste ändra den kravbilden som vi har på varandra. Det dagliga arbetet måste bli bättre och kravbilden inom gruppen och från oss ledare måste bli större. Det är där vi har att bygga den gruppen som vi har som största utmaning från början. Sen ska vi sätta ett spel till det också, men jag tror det är viktigt att jobba med den där kravbilden som vi har och det kommer vi börja med redan i augusti.

Samtidigt har tränaren dragit lärdomar av fjolårssäsongen som slutade med att han tvingades gå i förtid från värmländska Forshaga.

– De behöver kommunikation de här killarna, det är det de söker och det ska jag bli mycket bättre på känner jag. Jag har stor del till det men jag måste bli ännu bättre på det, för att bygga den här bra gruppen med bra självkänsla krävs det ännu mer.

Vad menar du mer specifikt med att bli bättre på kommunikation?

– Att prata med dem ännu mer och förklara rollerna ännu tydligare på det sättet så att de får en roll i laget och alla vet vad de ska göra. Att vara jättetydlig och prata mycket med dem om det, det tror jag att jag kan göra ännu mer.

– Jag vill gärna föra en dialog med mina spelare och den är jätteviktig, speciellt nu när jag kommer som ny. Det är skillnad när man är på tredje, fjärde året när man har haft flera utav killarna länge. Det är lätt att slappna av då och tro att de inte behöver det och det är den lärdomen jag gjort allra mest, man måste fortsätta och framförallt göra det från start och mycket.

Är det ännu viktigare när man har ett ungt lag?

– De behöver kommunikationen. Det är unga killar och de är ju sökande. Så är det och man får försöka hitta den vägen som den egna individen vill ta, för det är ju olika vägar de tar.

En återkomst i Dalarna
Så var det, det här med återkomsten till Dalarna. Tränaren har inte mindre än tre olika sejourer i Leksand som spelare på meritlistan och gjorde i början av tränarkarriären ett år i Moras J20. Det är således bekant mark han återkommer till när han tar över Malung.

– Jag har fått mina beskärda år här så jag gillar Dalarna. Leksand var första klubben jag kom till i Elitserien så det betyder ju någonting också, då bodde jag fyra år på raken däruppe så det formade mig mycket. Jag trivs i Dalarna, jag tycker det är trevligt folk.

Hur såg processen ut när du hamnade i Malung?

– De hörde av sig till mig, jag hade andra lag och andra lag utomlands också men det stoppade helt och hållet och dog ut. Sen var jag uppe i Malung och gillade upplägget de har. De vill stabilisera sig ännu bättre än vad de har gjort hittills, det är roligt att komma till en förening som vill.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons