AnnonsLISTA: Här är lagen med högst medelålder i ligan


20 juni

Igår tittade vi närmare på de lag som satsar yngst i Hockeyettan inför kommande säsong. Men även om trenden är tydlig och medelåldern sjunker finns det fortfarande klubbar som väljer att luta sig mot rutin. Idag listar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg de fem klubbar som för tillfället ståtar med högst medelålder i truppen inför kommande säsong.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

1. Boden (17 spelare, medelålder 25.65)
Trots att spelare som Per Savilahti Nagander (35), Petter Sundqvist (30) och Christian Pettersson (26) valt att lägga av och målvakten Pavel Krajcovic (26) dragit vidare till Kiruna IF står Boden där med Hockeyettans mest ålderstigna lag. Det är den rutinerade stommen med skickliga spelare (Christian Nyman, Sebastian Harila, Marcus Sandström och så vidare) som börjar närma sig 30 och den rutinerade backgeneralen Tommy Wargh (33) som drar upp siffran. Dessutom är inte målvaktsvärvningen Victor Johnson (28) direkt purung. Men Boden har höga ambitioner och för att kunna gå långt krävs mer än bara ungdomlig entusiasm. Därför är det knappast förvånande att topplaget i norr har en medelålder en bit över 25.


2. Vallentuna (19 spelare, medelålder 25.00)
Vallentuna höjde sin medelålder ganska betänkligt redan ifjol, bland annat genom att plocka ”hem” den rutinerade härföraren Tobias Ericsson (32) från Modo. Nu går den vanligtvis ganska anonyma klubben all-in på att verkligen ta Hockeyettan med storm och biffar upp sin roster ytterligare. Spetsvärvningarna Victor Andersson (29), Niclas Lehmann (30) och Stefan Söder (30) ser så klart till att medelåldern går upp. Noterbart är att i de här siffrorna finns fortfarande inte still going strong-Andreas Paulsson (44) med. Skulle han skriva nytt kontrakt (vilket alla väl hoppas?) hoppar siffrorna ytterligare.


3. Väsby (23 spelare, medelålder 24.48)
Målet är att Väsby ska till Hockeyallsvenskan, det kan mycket väl bli så att de kommer dit redan i sommar om inte Karlskrona lyckas reda ut sin ekonomiska trassligheter och få tillbaka sin elitlicens. Men för att kunna ta sig till eller spela i den högre divisionen krävs rutin och det är vad stockholmarna skaffat sig under de senaste åren. De har en stomme av spelare som varit med länge och nu börjar komma upp i ”rätt ålder” för att blomstra. Dessutom drar målvaktsvärvningen av Sebastian Andersson (30) upp snittet ytterligare. Han blir truppens ålderman.


4. Teg (14 spelare, medelålder 24.21)
Den gångna säsongen avslutade evighetsmaskinen Conny Strömberg (44) i Teg. Han ser inte ut att finnas med i planen inför den kommande säsongen, men Umeå-gänget får ett rutinerat lag ändå. Trotjänarna som varit med i klubben ett tag blir inte yngre och på målvaktssidan kan man betrakta Henrik Edström (25) och Arvid Stenmark (26) som ett synnerligen rutinerat par vid det här laget. Nu får man väl förvisso anta att Tegs siffror kommer att sjunka en aning då det är mer troligt att de värvar ungdomlig entusiasm än färdiga Hockeyettan-stjärnor på upploppet. Men det blir inget naivt enkelt gäng att köra runt kommande vinter.


5. Kiruna AIF (17 spelare, medelålder 24.18)
De finns en väldigt stabil stomme av spelare i Kiruna AIF som är rotade på orten och inte har för avsikt att röra på sig. De åldras med sin klubb helt enkelt och det gör att medelåldern vid det här laget börjar närma sig 25. Vad som kommer komma in till säsongsstart i form av importer och spets kommer förstås avgöra var arbetargänget landar i ålderstabellen i slutändan, men även om de skulle förlora sin topp fem-status finns det ingen anledning att tro något annat än att föreningen kommer tillhöra gängen ganska långt upp i medelålder även kommande säsong. Mest på gott, mindre på ont.

Fotnot, statistiken för medelålder hämtades från eliteprospects den 18/6.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons