AnnonsLISTA: Här är lagen som satsar yngst i ligan


19 juni

Trenden de senaste säsongerna har varit att fler och fler satsar ungt och att Hockeyettan mer och mer blivit en liga präglad av ungdomlig entusiasm. Så kommer det definitivt fortsätta efter corona när väldigt många rutinerade trotjänare väljer att lägga av och värvningarna i deras ställe är unga. Idag tittar HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg närmare på de fem klubbar som just för tillfället förfogar över de yngsta trupperna i Hockeyettan inför kommande säsong.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

1. SK Lejon (5 spelare, medelålder 20.00)
Med endast fem spelare presenterade (två målvakter och tre anfallare) säger nuläget kanske inte så mycket om hur det kommer se ut i slutändan. Men de (unga) spelare som den lilla Skellefteå-klubben så här långt har presenterat bör betraktas som en tydlig fingervisning om hur det kommer att se ut i laget kommande vinter. Den gångna säsongen var lagets medelålder 22.7 och året dessförinnan 21.93. SK Lejon har som tradition att gå väldigt ungt och att det skulle bli någon ändring på den saken efter ett år som präglats hårt av coronautbrottet förefaller ytterst otroligt.

2. Malung (11 spelare, medelålder 20.36)
Sin förhållandevis framgångsrika debutsäsong i Hockeyettan 18/19 hade den lilla dalaklubben en medelålder på 22.37 i truppen. Säsongen som gick fick de lite problem med en halvdan generationsväxling och led av frånfallet av rutinerade fanbärare som Jonas Kapla och Patrick Eriksson men landade ändå på en siffra om 22 i medelålder. Nu ser det ut som att nye tränaren Per Lundell kommer få ratta ett ännu yngre manskap kommande vinter. Malung måste jobba med små medel och hitta vägar framåt med unga spelare som andra missar. Det syns i lagbygget.

3. Vännäs (19 spelare, medelålder 20.58)
Som så många andra drabbades Vännäs hårt av coronautbrottet och sen kom haveriet med ATG-avtalet som lök på laxen ovanpå en säsong där laget underpresterade gravt rent sportsligt. Det blir med andra ord till att verkligen hålla i slantarna och satsa så billigt som möjligt i Umeå-trakten kommande säsong. Då blir det per definition ungt. Här dras medelsiffran dock ner en hel del av att klubben väljer att ge chansen till juniorer som kanske inte nödvändigtvis kommer spela alla matcher i Hockeyettan. Men för framtiden är herrar som Elias Ewertzh (17 år), Adam Roger (18 år) och Adrian Wingerli (18 år) oerhört intressanta.

4. Surahammar (19 spelare, medelålder 21.00)
Laget andas ständigt ny luft inför varje säsong, men slutar sedan i samma misär som vanligt. Fastkörda i botten av tabellen och med mängder av förluster på kontot. Den gångna säsongen skyllde man en hel del på ungdomlig naivitet och att det saknades spelare att luta sig mot när det verkligen blåste. Det blev nervik. Förhoppningsvis är det mer karaktär i de spelare som kommit in nu. På papperet ser Surahammar klart intressanta ut även om det är ett ungt och på många sätt oprövat garde som kommer kriga under Patrik Juhlin till vintern.

5. Sundsvall (10 spelare, medelålder 21.10)
Sundsvall gör helt rätt inför sin återkomst i finrummet. Istället för att hemfalla åt gamla synder och fylla truppen med meriterade, åldrande och ganska dyra spelare har man valt att satsa ungt och ta med många av de spelarna som lirade upp klubben från division 2 upp en division. Det innebär en ung satsning där det finns ett flertal spännande spelare som kan komma att utvecklas i den miljö Hockeyettan erbjuder. Här räknar jag dock med att det i alla fall kommer ramla in några lite mer rutinerade pjäser som höjer medelåldern ju längre sommaren går.

Fotnot: Statistiken för medelålder hämtades från eliteprospects den 18/6.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en kall öl – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons