Annons

AnnonsUtlandslivet leker för Lindskoug: ”Bättre villkor än i Sverige”


3 juni

Målvakten Kevin Lindskoug lämnade oväntat Björklöven för ett äventyr i Vitryssland för snart fem säsonger sedan. Sedan dess har det blivit spel i Danmark, Polen och Italien. 
Till kommande säsong väntar ännu ett äventyr i ett nytt land. 
– Det är väldigt spännande att besöka nya ställen, bo och se olika kulturer, säger han till HockeyNews.se


Annons

Det har gått drygt fem säsonger sedan den förre Rögle- och Björklövenmålvakten Kevin Lindskoug spelade i Sverige senast. Säsongen 2015/2016 gjorde han 47 matcher för Björklöven med en räddningsprocent nära 92. 


Då försvann han plötsligt från de svenska rinkarna. Sedan dess har den nu 27-årige målvakten hunnit pricka av fyra olika länder och ligor. Det har blivit spel i Vitryssland, Danmark, Polen och Italien. 


– Det är väldigt spännande att besöka nya ställen, bo och se olika kulturer. Det har varit väldigt trevligt var jag än har varit. Jag började nog med det värsta först, Vitryssland, det var väl lite kulturkrock. Men sen har det blivit bättre och roligare med tiden, så jag har tyckt det varit kul, säger han. 


Varför valde du spel i Vitryssland från första början? Du kom ju trots allt från en rätt bra säsong i Björklöven året innan. 


– Jag hade några kontrakt i bättre lag och ligor på gång, men det gick inte vägen. Jag och agenten hade det lite struligt, det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Till slut tog jag det i Vitryssland, en liten chansning och det var väl så jag hamnade där. 


Kevin Lindskoug beskriver äventyret i Vitryssland som en jobbig, men lärorik upplevelse. 


– Det var ganska tufft. Ingen pratade engelska, och jag bodde på ett hotell i sex månader och åt rysk mat. Det var väl inte höjdpunkten direkt. Å andra sidan är det en rätt rolig erfarenhet så här i efterhand, säger han. 


Efter Vitryssland bar det vidare till Danmark och Rungsted. 


– Det var inget snack, Danmark är väldigt likt Sverige med allting så det kändes som hemma. Jag trivdes bra där. 


– Kvalitén i Danmark är väl typ som i allsvenskan. Det finns många bra spelare offensivt, men det är lite tunnare när det gäller det defensiva, säger han. 


Kevin Lindskoug i Björklövens dress. Foto: Bildbyrån

Trots att han trivdes bra hade han en tuff säsong i Danmark – och i stället flyttade han inför säsongen 18/19 vidare till Polen och Katowice. 


– Polen var jag väldigt överraskad av, det var väldigt fint att bo i Katowice. I centrum var det som i vilken storstad som helst. Det var rolig hockey och alltid bra tryck på matcherna. Sen var det väldigt billigt att leva där nere också, så man kunde unna sig mycket, säger han.


– I Polen är det fem eller sex lag som är som i allsvenskan och har pengar och kan köpa in bra spelare. Toppen är väl allsvensk klass. När jag var där kom vi trea i Continental Cup, som är en andraliga till Champions Hockey League. 


Efter en stark säsong i Polen flyttade han inför den här säsongen vidare till Italien, och även där trivdes han bra. 


– Italien var en stor omställning från storstadsklimatet i Polen. Vi bodde i en liten skidort, 1 300 meter över havet vid Alperna. Det var coolt att ha den utsikten varje dag. Hockeyn i toppen av ligan var bra. Både de slovenska och italienska lagen, medan den österrikiska sidan av ligan var lite sämre. Man kan väl jämföra det med som om man skulle slå ihop division 1 och allsvenskan. 


Har det alltid varit en dröm för dig att spela utomlands?


– Faktiskt inte. Det var så att jag fick ett SHL-kontrakt med Leksand, men det bröts när de åkte ur SHL och jag fick inget nytt. Då sa jag till agenten att jag är sugen på att dra utomlands. Efter Danmark har det bara blivit att jag känt att jag vill fortsätta. Jag trivs med hockeyn utomlands och är nöjd över hur jag blivit emottagen i olika lag.


Är det generellt bättre villkor utomlands?


– För mig är det bättre villkor än vad jag blivit erbjuden hemma i Sverige. Men det är inte bara för pengarnas skull, just nu passar det i livet också och det är väldigt roligt både för mig och sambon att vara utomlands. Därför känns det bra att passa på, för förr eller senare kommer det kanske en tid där man är lite mer låst och måste spela i Sverige.


Har du tagit några kliv i din utveckling sen vi i Sverige såg dig sist?


– Jag känner att jag blivit en stabilare och lugnare målvakt. Min utveckling går i rätt riktning och jag känner faktiskt att rutinen börjar kicka in lite. Det tar inte lång tid att ställa om från liga till liga längre. Allt sitter rätt från start. Mina fysiska resultat har kommit upp sig enormt de senaste åren, så det är väl också en anledning till att jag blivit bättre. 


Nästa säsong fortsätter karriären utomlands. Under måndagen skrev han på ett kontrakt med engelska Guilford Flames. 


– Vi hade en dialog för ett par år sedan också med samma sportchef och tränare. Just nu föll valet sig ganska naturligt. Under tiden utomlands har jag mött en del engelska lag och har blivit imponerad av dem. 


– Sen har jag haft en del kompisar som har varit där den sista tiden och de har sagt det är väldigt bra kvalité på hockeyn. Det ska vara tufft att vara målvakt där också. Det är ganska högt målsnitt i ligan, så jag antar att det blir rolig hockey. 


Vill du tillbaka till Sverige någon gång?


– Ja, absolut. Jag har funderat på det hela tiden, varje år faktiskt. Man kollar vad som finns, men just nu har det inte dykt upp någonting som känts aktuellt. Ju längre tid utomlands desto mer sugen blir man på att komma hem till Sverige. 


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons

Annons