Med ett nytt tankesätt håller Växjöforwarden NHL-drömmen levande


3 juni 2020

Växjöforwarden Fredrik Karlström skrev precis före deadline på ett tvåårskontrakt med NHL-klubben Dallas.

Det ger AIK, Linköping och Växjö NHL-pengar. Och för 22-årige Karlström är det ännu ett steg i rätt riktning efter en tuff tid.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Sommaren 2016 i Buffalo draftades Fredrik Karlström i tredjerundan av Dallas Stars och blev den 90:e spelaren totalt att tingas i NHL-draften. 22-årige Karlström gick då före andra svenskar som Filip Berglund, Axel Jonsson Fjällby och Jesper Bratt för att nämna några.


Det dröjde till precis före deadline den 1 juni 2020 innan den tidigare AIK-forwarden skrev på för Dallas, vilket gör att de behåller hans rättigheter i NHL.


Kontraktet är värt 7,4 miljoner kronor per år.


– Egentligen har jag haft ständig kontakt med Dallas ända sedan de draftade mig. Sedan har jag haft mycket kontakt med dem efter säsongen. De har sagt vad de vill och jag har sagt vad jag vill och sedan har vi kommit överens om de här två åren. Det känns bra.


Vad har du sagt att du vill?


– Jag var ganska snabb med att jag tror att det är bra för mig om jag får ett år till i SHL. De hörde vad jag sa och tyckte också att det lät bra. Med corona och allt vad det är så vet man aldrig vad som händer. De tyckte att det var säkert och ett bra val för mig för min utveckling. Det var bara bra snack.


Fredrik Karlström lämnade allsvenska AIK som junior 2017 för spel i SHL med Linköping. Han har spelat två JVM.


Under hela resan har Dallas följt honom tätt och trots att det stora genombrottet i SHL inte riktigt kommit har man inte släppt taget om sin oslipade diamant.


– De tycker att det har varit bra och intressant att följa mig hur jag har tänkt och hur jag har hanterat vissa stunder då det har varit lite tuffare. Mina två år i Linköping kanske inte föll så väl ut som de hade velat och som kanske jag hade velat också.

Karlström spelade lite drygt åtta minuter per match i LHC under 2017/2018 och gjorde då två mål och tre assist på 35 matcher.


2018/2019 blev det lite mer speltid, men ändå knappt tio minuter i snitt. På 45 matcher gjorde han fyra mål och sex assist.


– Det blev ganska sporadiskt med istid. Fick inte det skjutset jag hade önskat, men växte ändå som människa på ett sätt. Det tycker de (Dallas) var bra och att jag har hanterat det på ett bra sätt i med- och motgångar. Det är de nöjda med.


Växjö, Linköping och AIK får NHL-pengar genom Fredrik Karlströms kontrakt med Dallas. Foto: Bildbyrån.


Fredrik Karlström flyttade inför förra säsongen vidare till Växjö i SHL. Men trots att Lakers värvade etablerade spelare kom inget riktigt lyft och Sam Hallams lag blev inte bättre än tia i SHL.


– Lagmässigt var vi så klart missnöjda. Vi hade siktat högre än vad det blev. På ett individuellt plan tyckte jag att jag startade säsongen ganska bra och kände att jag hade kommit in i säsongen med ett helt annat självförtroende efter tiden i Linköping, säger Karlström.


– Sedan hade jag en svacka på någon månad då jag hamnade i lite fel tankesätt. Jag tänkte på resultatet för min prestation och det blev inte så bra.


Karlström började tänka på hur han skulle prestera istället och det hjälpte honom på rätt väg.


– Det hjälpte mig ganska långt och jag tyckte att jag avslutade säsongen bra och det kändes bra i kropp och huvud. Det var tråkigt att det inte blev nåt slutspel.


Hur gör man för att tänka på ett bättre sätt?


– Jag fick väldigt mycket hjälp av dels Växjö som snackade med mig. Jag snackade med Sam (Hallam, huvudtränaren) ofta och min agent Thomas Sjögren. Sedan snackade jag mycket med Pär Johansson som är utvecklingsansvarig för oss svenskar i Dallas. Han hjälpte mig och vi kollade mycket video.


– När det går tungt och inte som man vill kändes det bra för mig att bara ha någon att snacka med. Han frågade mig hur jag tänkte före matcher, vad jag fokuserade på, och det var många gånger innan matcher som jag kanske bara fokuserade på hur mycket poäng jag skulle göra och att jag måste göra det för att synas i stället för att göra jobbet.


– När jag väl lyckades vända på det där och tänkte på hur jag skulle göra i varje del på planen för att komma i lägen och att kunna göra poäng efter det. Det var så jag jobbade mycket.


Och som ett resultat av att koncentrera sig på rätt saker blev det 20 poäng (10 mål, 10 assist), vilket är Fredrik Karlströms bästa notering i SHL.


LÄS MERNHL-laget skrev kontrakt med Växjöforwarden precis innan deadline


Med det nyskrivna NHL-kontraktet med Dallas kommer det att generera pengar till AIK, LHC och Växjö.


– Jag tycker bara det är kul egentligen. Varje lag jag har varit i har jag fått nån typ av utveckling och de har tagit hand om mig på nåt plan så det känns kul att kunna bidra på nåt sätt till dem.


Fredrik Karlström, som spelade nästan tolv minuter i snitt i Växjö, håller på att etablera sig på allvar i Växjö, som ser ut att få ett bra mycket starkare lag till kommande säsong med hemvändande toppcentern Robert Rosén i spetsen.


– Vi tränar på riktigt bra och vi känner att det är ett bra go i truppen och en bra lagsammanhållning. Vi sitter på allting man behöver tycker jag. Vi har ett bra lag och vi tränar på bra. Vi ska bara accelerera härifrån och spela så bra vi bara kan nästa år, säger Fredrik Karlström.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons