En seriestart utan publik kan bli upp till klubbarna


24 maj 2020

En säsongsstart utan publik på läktarna eller inte. Det är en fråga som svenska ishockeyförbundet vill ha svar på strax efter midsommar och som nu är mycket upp till klubbarna att avgöra.
– Jag hör efter hur de ställer sig till att starta och spela utan publik, säger Hockeyettans ligachef Mats ”Horndal” Johansson till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

På ett möte den 9:e juni behandlar förbundsstyrelsen de preliminära seriebestämmelserna, det vill säga planerna för hur de olika ligorna ska spelas kommande säsong. Veckan efter midsommar är ligorna (SHL, Hockeyallsvenskan, SDHL och Hockeyettan) sedan ålagda att lämna besked om hur de ställer sig till att starta utan publik på läktarna till hösten.

En delikat fråga som Hockeyettan och dess ligachef Mats ”Horndal” Johansson behandlar just nu. Han har kontaktat klubbarna och bett om att få in deras syn på saken.

– Jag hör efter hur de ställer sig till att starta och spela utan publik. Så att alla klubbar känner att de har fått sagt sitt. Det är ganska viktigt för mig i alla fall så att inte jag bara sitter och bestämmer för jag sitter inte här för att göra det, utan för att hjälpa klubbarna så gott jag kan, säger han.

Har du någon känsla för hur opinionen är i klubbarna kring att starta utan publik?
– Nej ingenting. Jag vet hur någon klubb ställer sig, men jag har inte en aning.

– Är det tillräckligt många som säger att de inte kan spela utan publik då vet jag ärligt talat inte vad vi gör för då kan inte jag rekommendera att vi sparkar igång. Vi kan inte sparka igång med de där 18 som vill spela utan publik om 29 vill spela med publik. Vad gör man då?


Säsongen kan skjutas upp
Grundfrågan är hur klubbarna ställer sig till att inleda säsongen utan publik på läktarna, men fler ställningstaganden än så är intressanta att belysa. Exempelvis hur synen är på olika scenarier för att över huvud taget få igång en säsong.

– När är senaste datum för när de kan få ett besked om när vi kan starta och lite sådana där saker. Hur mycket vi kan komprimera en serie om vi inte kan starta i tid. Det är bara att försöka sammanställa så att man får så mycket kött på benen som möjligt om det.

– Ta exemplet att vi inte skulle kunna starta i mitten på september, om vi säger att vi skulle komma igång en månad senare, i mitten på oktober, hur mycket klarar vi av att spela fredagar också för att vara klara till mitten på december för att kunna starta Allettor och fortsättningsserier i mellandagarna? Eller skulle vi komma igång ännu senare, låt oss säga i mitten på november, nu bara tar jag scenarier. Ska vi fortfarande spela en dubbelserie och starta Allettor och fortsättningsserier i mitten slutet av januari och kanske hålla på längre? Om vi ändå kan hålla på till andra halvan av april då klarar vi av att genomföra en hel säsong även om vi startar senare.

Klubbarna förväntas inkomma med svar under kommande vecka.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.