HV-talangen efter historiska säsongen: "Klart jag hade velat ha en vanlig draft"


22 maj
JÖNKÖPING. Svensk juniorhockeys bästa spelare den gångna säsongen med en historisk poängskörd. Trots att Zion Nybeck helst hade spelat både ett JSM-slutspel och ett U18-VM till så är HV71-talangen nu redo att helt ta klivet in i seniorhockeyn. Men först ska han ta körkort.

Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Det är Zion Nybecks 18-årsdag och några timmar efter att HockeyNews.se har bokat in intervjun med juniorstjärnan får vi ett sms där han undrar om vi kan tidigarelägga mötet en timme då han har upptäckt en körlektion i kalendern.


Två dagar senare träffas vi utanför Kinnarps Arena och det i god tid före körlektionen. Han hade egentligen velat ta körkortet i anslutning till 18-årsdagen, men även där ställde corona till det när antalet lektionstider har begränsats.

– Men om en månad ungefär är det dags för körkort, säger Zion Nybeck och är snabb med att lägga till:

– Hoppas jag i alla fall.

Vi har slagit oss ned på varsin bänk utanför Kinnarps Arena. Zion Nybeck är avslappnad och tillbakalutad, men svarar ändå eftertänksamt på frågorna.

Han berättar att kompisen Emil Andrae, som fick A-lagskontrakt samtidigt som Nybeck själv tidigare i våras, ligger något före i körkortsrejset.

– Emil hade teoritestet i går och klarade det, så nu har han bara uppkörningen kvar. 

"En jäkligt bra vän till mig. Vi hänger ihop dagligen och vi har följts åt sedan TV-Pucken. Det är speciellt", säger Zion Nybeck om lagkamraten Emil Andrae. Foto: Anton Rimstedt.

De båda smålänningarna hade hoppats på att få avsluta J20-tiden med ett SM-guld, men den chansen gavs aldrig.

– Det var jäkligt segt att få ett sånt avslut på säsongen. Jag fick komma in i A-laget och spela där och i J20 hade vi riktigt bra lag. Vi hade kunnat utmana om guldet där också, säger Nybeck.

– Om alla hade varit friska och om (Hugo) Alnefelt hade kommit ner också så tror jag vi hade haft en riktigt bra chans. Ett av de bättre lagen jag har spelat i, fortsätter Zion Nybeck.

Allt kastades omkull i och med coronapandemin och nu har livet gått vidare för succéspelaren i J20 Superelit. Nu är han i A-laget på heltid och hoppas i stället att han har gjort sin sista match i J20-serien.

– Nu känns det bara som vanlig sommarfys. Det blir en lång off-season men det känns ändå skönt att vara i gång så man har något att göra. Vi kör också is två gånger i veckan, berättar Zion Nybeck.

Märker du av att det är annorlunda på något sätt på grund av pandemin när ni tränar?

– Största och enda skillnaden är väl egentligen att det är lite mindre grupper, alla tränar inte samtidigt.

LÄS MER: HV:s jättelöfte: "Jag vet att chansen kommer komma"

52 matcher i SHL är målet den kommande säsongen. Och innan dess har han förhoppningsvis blivit NHL-draftad också, men när och hur det kommer att ske vet ingen säkert i skrivande stund.

– Det är jäkligt oklart nu. Det är klart att man funderar på det, men det är inget som jag går och tänker på dagligen.

Känns det lite som en "besvikelse" att draftas i år, under de här oklara förutsättningarna?

– Det är klart att jag hade velat ha en vanlig draft, men besvikelse vet jag inte. Det är väl surt att det blir så här, men samtidigt så är drömmen att bli draftad och det blir väl i stort sett samma sak till slut ändå.

"Jag har alltid kollat mycket på Patrick Kane, så jag höll på Chicago där när det gick bra för dem, men sedan har det väl blivit att man följer med enskilda spelare. Men jag kanske känner lite extra för Chicago", säger Zion Nybeck inför NHL-Draften. Foto: Anton Rimstedt

Och så var det det där med poängsuccén i J20 Superelit också. Hans notering på 66 poäng är den fjärde bästa poängtotalen under en säsong i J20 Superelits historia.

För att sätta Nybecks produktion i perspektiv satte HockeyNews.se för några veckor sedan ihop en lista på de mest poängeffektiva spelarna i J20 Superelit genom åren. Endast elva spelare kvalificerade sig för listan över spelare med bättre poängsnitt, med minst 30 spelade matcher, än Zion Nybecks 1.416 poäng/match.

LÄS MER: Lista: Poängbästa spelarna i J20 Superelit genom tiderna

HV71-forwarden berättar att han har sett listan.

– Det var bra namn alltså. Riktigt häftigt. Jag hade aldrig tänkt på det så innan, men det var coolt när man fick se det så. Att det bara var elva som var bättre än mig.

Daniel Sedin och Anze Kopitar bland annat.

– Ja, det är verkligen bra spelare alltså.

Varför har det gått så bra för dig i den serien då?

– Vi hade jäkligt bra lag, det kändes som att poängen kom till mig. Sedan så kom poängen den här säsongen även om jag var i en svacka och hade det kämpigt med spelet. Den här säsongen lärde jag mig att fortsätta kämpa även när det gick emot mig. Tidigare har jag nog istället tjurat ihop lite.

Det var inte bara chansen till ett JSM-guld med HV som försvann i och med den avbrutna säsongen. Inte heller gavs det någon chans att försvara det VM-guld som Småkronorna tog på hemmaplan ifjol.

– Det är nästan det tråkigaste. Oerhört häftig upplevelse förra året med 01:orna i Örnsköldsvik och jag var riktigt taggad på att ta hem titeln igen, men det är bara att bita i det sura äpplet och gå vidare, säger Zion Nybeck.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons