Harju i valet och kvalet: "Jag har inte sagt nej till något"


14 maj 2020

Den tidigare SHL-stjärnan Johan Harju har spelat en säsong för Dynamo Pardubice i Tjeckien.

Inför kommande säsong är han ett hett namn för de allsvenska toppklubbarna Björklöven och Modo.

– Någon intresseförfrågan har jag haft så det är i alla fall positivt. Jag har inte sagt nej till något, säger Harju till HockeyNews.se.


HockeyAllsvenskan presenteras av:

UNIBET – ligans huvudpartner 


Johan Harju pustar ut hemma i Luleå tillsammans med familjen och den tio månader gamla sonen Jack.


Den på fredagen 34-årige norrbottningen fick inte förlängt kontrakt med Luleå Hockey förra våren och har den här säsongen varit ute på ett äventyr i hockey-Europa.


Så för närvarande njuter han av att kunna tillbringa tid med sina närmaste.


– De var inte med hela tiden i Tjeckien utan åkte lite fram och tillbaka. Det är skönt nu att vara hemma och få umgås med honom (Jack) varje dag istället för att det blir intensivt i några veckor och sedan saknad i en månad. Det funkade ändå bra, så det löste sig helt okej.


Den mångsidige och målfarlige forwarden Johan Harju gjorde 17 poäng (7 mål, 10 assist) på 48 matcher för Pardubice som var ett av bottenlagen i den tjeckiska ligan.


Men han fick ändå ett positivt intryck av Tjeckien som upplevelse.


– Vi hade problem stora delar av säsongen. Vi halkade efter och fick kriga för att hålla oss kvar. Jag tyckte vi hade ett helt okej lag, men det var lite kaosartat. Vi hade tre olika tränare under säsongen. Det sparkades lite på kansliet, lite sportchefer och sånt där. Det var mycket sånt. Ingen lugn och ro för att jobba. Det var lite quick fix hela tiden, berättar Harju från sitt hus i Luleå dit han återvänt, åtminstone på sommartid, även när han har varit iväg och spelat i NHL, KHL och SHL i städer som Moskva, Tampa Bay, Gävle och Helsingfors.


Johan Harju har tagit farväl av Luleå Hockey. Men han är ett hett namn i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån.


Den sista tiden i Pardubice gav ändå ett lyckligt slut även sportsligt.


– De sista 15-20 omgångar tror jag vi var seriens näst bästa lag så vi höll oss kvar tack vare det. Vi var ju långt efter. Det var tufft hockeymässigt, annars var det bra. Stan var bra, grabbarna, hallen, vi låg perfekt i landet så längsta bortamatchen var tre och en halv timme med buss. Överlag var det positivt. Men det är så klart roligare att spela i ett vinnande lag.


LÄS MER: Harju: ”Det är marknaden som styr”


Johan Harju vill gärna till ett vinnande lag igen och tänker fortsätta sin hockeykarriär på så hög nivå som möjligt ett tag till.


Och han håller för tillfället på att samla in tänkbara klubbadresser till kommande säsong.


– Sedan, som du kanske förstår, är det en tuff marknad. Tittar du utomlands har alla länder olika regler hur de har stängt länderna. I vissa länder är det knappt några klubbar som vågar värva några importer. Värvar de så är det nästan att de kastar ut skambud för de vet inte när säsongerna startar. Det har varit lite kallare än vanligt, men jag är inte orolig. Det är corona som styr det och när världen börjar öppna sig tror jag att det kommer att lösa sig bra.


Är det en prioritet att fortsätta spela utomlands?


– Jag är ganska öppen för allting just nu. Vill bara att få alla bitar ska falla på plats med familjen, att det ska funka för alla. Det är väl det jag siktar på. Sedan vad det blir har jag inte en aning om.


Coronakrisen kan komma att krympa möjligheterna till spel utomlands.


– Egentligen är jag öppen för både utomlands och att stanna i Sverige. Jag har inte stängt nån dörr. Det som känns bäst och roligast, det kommer jag att satsa på, säger Harju.


– Vi får se när det kommer lite mer konkreta erbjudanden vad man har att välja på. Det är svårt att sitta och spekulera när man inte har något på bordet.


Bland Hockeyallsvenskans toppklubbar Björklöven och Modo finns det flera kopplingar till Johan Harju, som med sin erfarenhet och skicklighet har en hel del att erbjuda.


– Hehe, det vet jag inte. Men någon intresseförfrågan har jag haft så det är i alla fall positivt. Jag har inte sagt nej till något. Jag vet fortfarande inte som sagt. Coronabiten spelar in lite i valet också, så vi får se var det slutar.


Johan Harju har spelat 582 matcher i SHL för Luleå och Brynäs och har samlat ihop 293 poäng (164 mål, 129 assist). Men han har inte hört något från några SHL-klubbar.


– Nej, inte just nu. Ingenting där på G. Men det är väl agenten som sköter det mesta, så jag pratar inte med klubbarna, det är han som får lösa det. Det har funkat alla andra år, så jag är inte orolig, säger Harju.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.