Målglade forwarden om återkomsten: "Tanken har alltid funnits"


5 april
Efter fyra år i Karlskoga skrev Henrik Björklund på för Modo efter att de åkt ur SHL.
Fyra år senare vänder den 29-årige forwarden tillbaka.
– Tanken har alltid funnits att man ska komma tillbaka till Karlskoga någon gång men när hade jag inte bestämt, säger han till HockeyNews.se.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Under de fyra senaste åren har Henrik Björklund blivit ett uppskattat inslag i Modotröjan efter att han anslutit som ett av de första nyförvärven efter degraderingen.

På 187 seriematcher blev det 131 poäng för forwarden som nyligen avslutade sitt tredje och sista år på den kontraktsförlängning han skrev på under sin första säsong i klubben.

Men nu är resan med Övikslaget över.

Tidigare i veckan stod det klart att Björklund återvänder till det Karlskoga han lämnade för just Modo för fyra år sedan.

– Det är dubbla känslor så klart. Det är alltid skönt att komma hem och jag har en bra relation med Karlskoga sedan tidigare så det ska bli fantastiskt kul. Samtidigt har man haft fyra år uppe i Örnsköldsvik där man har knutit band och båda barnen är födda där, så det är klart att det är mycket att säga hej då till också, både hockeymässigt och på sidan av, säger Björklund och fortsätter:

– Vi har varit där under hela sejouren som Modo gjort i allsvenskan och det har varit en resa, både för laget och klubben och alla. Så det var lite halvtråkigt läge att lämna i och med hur säsongen slutade, så det känns lite tråkigt men nu blev det så här och det känns riktigt bra ändå.

Familjen med sambo och två barn var en stor del i beslutet att vända hem till Värmland igen.

– Det har med familjesituationen och så att göra, det blir lättare för sambon att jobba och så vidare och sedan så tog kontraktet slut och jag hade kontakt med Karlskoga och båda ville skriva på så då kände jag att vi kör på det. Det känns helrätt just nu, säger Björklund om valet att flytta hem.

Henrik Björklund och Patrik Karlkvist. Två publikfavoriter som nu lämnat Modo. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Att det blev en återkomst till Karlskoga just nu var dock inte helt givet.

– Tanken har alltid funnits att man ska komma tillbaka till Karlskoga någon gång men när hade jag inte bestämt. Det fanns intresse från både mig själv och klubbar om att testa på ett äventyr där, men det här blir skitbra, säger han.

Kontraktet med BIK Karlskoga sträcker sig över de två kommande säsongerna och den 29-årige forwarden vill ta en stor och ledande roll i truppen kommande åren.

Det i en trupp där det skett en hel del förändringar då man bland annat tappat målsprutan Fredrik Forsberg, hans namne till trotjänare i Fredrik Höggren samtidigt som Björklund är ett av fem nyförvärv som är presenterade.

– Jag tycker att jag har utvecklats sedan senast jag var här och jag tycker att jag fått tagit stort ansvar i Modo och fått med sig mycket där. Jag ska så klart vara en ledande spelare i Karlskoga, både i omklädningsrummet och på sidan om sedan vill jag fortsätta producera mål och poäng och bidra med vad jag kan på isen, säger han.

Är ledaregenskaperna något du tycker att du utvecklat hos Modo?

– Karlskoga har alltid haft en bra grund i truppen så länge jag varit där och sedan också. De har haft stommen och ”Daggen” har gjort ett grymt jobb som kapten. När jag kom till Övik och Modo var det i princip en helt ny trupp som skulle göra något tillsammans och då försökte man ta lite mer ledande roll än vad man behövde göra i Karlskoga där det fanns en grundstomme, som man visserligen växte in i, men i Modo behövdes det lite nytt och bygga upp en stomme. 

– Och det tycker jag att vi gjorde under de fyra år jag var där. Så det är klart att den biten utvecklats och samtidigt har man blivit äldre så då blir man mer eller mindre tvingad till att ta mer ansvar också.

Henrik Björklund hoppas på mer målljubel i BIK-tröjan. Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Sedan Björklund tog sina första skär i ligan under säsongen 2009–10 när han lånades ut till Borås från Färjestad har han visat att han är kapabel till att leverera poäng i allsvenskan.

Faktum är att sedan HockeyAllsvenskan blev den serie som den ser ut i dag, med start 2005–06, är Björklund tvåa på listan över flest poäng i seriens historia blott två poäng bakom Jens Jakobs som leder på sina 316 poäng.

Det kommer med andra ord bli en rekordmatch tidigt nästa säsong.

– Ja, det får vi väl hoppas. Jag såg de siffrorna i slutet av säsongen och försökte pressa ur ett par poäng till men vi får ta det nästa säsong, säger Björklund.

Hur ser du på milstolpen?

– Det är klart att man gjort något bra ändå under en längre tid, samtidigt så hade jag gärna skippat det och spelat SHL i fem år, det hade så klart varit bättre. Men det är självklart kul att det uppmärksammas lite och det är ett tecken på att man gjort något bra.

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons