Den ryska KHL-klubben vädjar till ligan: "Avsluta säsongen"


18 mars 2020

Ak Bars Kazan är den första ryska KHL-klubben som nu vädjar till ligan att avsluta säsongen som en konsekvens av coronasmittan.

Kazans hockeystolthet med bland andra Adam Reideborn, Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen är klara för andra rundan av KHL-slutspelet.


Kontinental Hockey League har klarat av åttondelsfinalerna av Gagarin Cup. KHL-slutspelet skulle ha fortsatt på tisdagen, men har skjutits upp till den 10 april, då det är tänkt att de kvarvarande sex slutspelslagen på något sätt ska fullfölja säsongen, trots att andra ligor har blåst av säsongen eller skjuten fram den på obestämd tid.


I KHL har både finska Jokerit och kazakiska Barys Nur-Sultan dragit sig ur slutspelet.


– Riktigt trist att vi drar oss ur. Jag såg verkligen fram emot nästa runda och vi hade en bra chans på att gå långt. Men full respekt för beslutet och situationen, säger Barys svenska stjärna Linus Videll till HockeyNews.se.


Säsongen i KHL är över för Barys Nur-Sultan och Linus Videll. Foto: (c) photo.khl.ru Yury Kuzmin.


Ak Bars Kazan uppmanade KHL via sin hemsida på onsdagen att avsluta säsongen eftersom man anser att riskerna med coronavirusets spridning är för stora för spelare, personal och deras familjer.


”Dessutom har våra utländska spelare och klubbtränare brådskande begärt att få åka hem till sina familjer och vänner hemma i Vitryssland, Lettland, Kanada, Sverige och Finland, och vi har ingen moralisk rätt att vägra dem i detta”, skriver Ak Bars Kazan i ett pressmeddelande på sin hemsida .


Salavat Julajevs Linus Omark, som med sina elva assist på sex slutspelsmatcher har satt ett nytt poängrekord i KHL-slutspelets åttondelsfinal, har varit starkt kritisk till att säsongen ska återupptas.


LÄS MEROmark skeptisk till fortsatt slutspel i KHL: "Världen lider"


Tidigare i veckan sa Omark till Sport-Express:


– Jag hyrde ett flygplan till mig själv och Salavats utländska spelare, såväl som för deras familjer, för klubben sa till oss igår att vi kunde åka hem. Men idag sa de till oss något annat: vi borde stanna.


Efter det ska Linus Omark tillsammans med övriga utländska spelare i Salavat Julajev, Juha Metsola, Philip Larsen, Teemu Hartikainen och Sakari Manninen ha kunnat åka hem till sina respektive hemländer.


Om ligan återupptar spel förväntas Salavat Julajev-spelarna återvända till Ufa den 30 mars för att sedan ha medicinska tester den 1 och 2 april.