NHL-svepet: Forsberg-dubbel och Zibanejad förste svensk till 40

Natten bjöd på en hel del blågula baljor i NHL. I Montreal såg Filip Forsberg till att träffa rätt dubbelt upp och ledde sitt Nashville till tredje raka vinsten och när Rangers gästade Dallas blev formtoppade Mika Zibanejad förste svensk för säsongen att spränga 40-målsvallen. Dessutom fick Lukas Vejdemo sätta sin karriärs första NHL-kasse.

Toronto – Tampa Bay 2–1

Svenskarna: Toronto: William Nylander (ett mål)

Berg-och-dalbanelaget Toronto fortsatte sitt ojämna 2020 med en stabil insats mot potentiella slutspelsmotståndaren Tampa. Efter att ha annat än imponerat under den senaste tidens borta turné på västkusten såg Leafs till att visa vad de verkligen kan gå för direkt från nedsläpp.

De första tio minuterna spelades nästan uteslutande i Lightnings försvarszon och när första perioden var över stod det 17–6 i skott till hemmalaget, och 1–0 på resultattavlan efter att William Nylander tryckt dit sitt 31:a mål för säsongen.

I andra vände dock matchbilden helt och istället var det gästerna som förde spelet. Skottstatistiken var nästan spegelvänd, 15–5 till Tampa, och sent i perioden kunde Ondrej Palat kvittera till 1–1. Det skapade goda förutsättningar för en spännande avslutning.

Och trots ett tidigt mål från Auston Matthews blev sista perioden lika underhållande som man kunnat ana. Båda lagen bytte chanser och ju närmare slutsignalen matchen kom, desto hårdare pressade Lightning för en kvittering. Men någon sådan kom aldrig och istället kunde Toronto ta två poäng och skapa lite andrum i det tajta slutspelsracet i Atlantic Division.

Montreal – Nashville 2–4

Svenskarna: Montreal: Lukas Vejdemo (ett mål) Nashville: Filip Forsberg (två mål och en assist), Viktor Arvidsson (en assist), Calle Järnkrok (ett mål)

I Quebec bjöd gästande Predators på underhållande anfallshockey och lastade hinkvis med puckar på Carey Price i Montreals kasse. Och efter en mållös första period fick Nashville utdelning i andra.

Perioden hade knappt startat innan Filip Forsberg serverade Ryan Johansen för 1–0. Snart därpå såg Calle Järnkrok till att utöka till 2–0 på en offensiv tekning och innan perioden var slut var ställningen 4–0 tack vare två fullträffar från Forsbergs klubba, som nu ser ut att ha lämnat sin svacka helt bakom sig.

I och med nattens två mål kliver 25-åringen upp på 21 kassar för säsongen. Det är den sjätte säsongen i följd som svensken når över milstolpen 20 mål – en bedrift som ingen tidigare lyckats med i Predators organisation.

Väl i tredje ryckte hemmalaget upp sig och fick även in två reduceringspuckar, däribland Lukas Vejdemos första NHL-kasse i karriären, men det räckte inte hela vägen. Istället kunde Nashville kliva upp på Wild Card-plats i väst tack vare tredje raka segern.

Klippet presenteras i samarbete med Viasat.

New Jersey – Pittsburgh 2–5

Svenskarna: Ingen svensk noterades för poäng i matchen

För någon vecka sedan såg Pittsburgh ut att kunna segla bekvämt till slutspel via en av topplatserna i Metropolitan Division. Men i och med den senaste tidens uteblivna resultat har lagen bakom i divisionen fått vittring.

Penguins kan dock pusta ut för stunden efter att Jevgenij Malkin fixat två poäng borta mot New Jersey. Stjärnan stod för två mål och en assist när Pittsburgh under natten byggde på avståndet till jagande Carolina och Columbus.

Med 1–1 på tavlan i andra spelade Malkin fram Justin Schultz 2–1, innan han sen i tredje utökade till 3–1 med ett explosivt agerande. Och när Devils hotade att komma tillbaka efter en reducering en stund senare svarade den storväxte ryssen med att sno åt sig en lös puck i slottet och sedan stänka in 4–2.

Penguins håller därmed hårt i tredjeplatsen i Metropolitan och har för närvarande fem poäng ner till närmaste divisionsrival.

Philadelphia – Boston 0–2

Philadelphia har varit en den senaste tidens största utropstecken. De orangeprydda har visat sig vara riktigt svårslagna och hade inför nattens möte med Bruins vunnit nio raka matcher. Men i natt tog det stopp.

Tuukka Rask viftade bort samtliga 36 puckar som slungades hans väg i matchen och såg till att nolla Flyers. Samtidigt fick gästerna fin utdelning framåt via Matt Grzelcyk och Patrice Bergeron och med det var Phillys segersvit ett minne blott.

Flyers ligger därmed fortsatt på andraplats i Metropolitan, en poäng bakom ledande Washington. Samtidigt innebar resultatet att Boston blev säsongens första klubb att nå 100 poäng i tabellen.

Detroit – Carolina 2–5

Svenskarna: Detroit: Christoffer Ehn (ett mål)

Med ordinarie målvakt Petr Mrazek äntligen tillbaka i Carolina såg gästerna till att göra processen kort med Red Wings. Det såg dock ut att kunna bli lite spänning i matchen efter att hemmalagets Christoffer Ehn skjutit in 2–2 i slutet av andra, men en anstormning i tredje från Canes avgjorde matchen.

Inom loppet av fem minuter i början på den tredje akten hade Justin Williams och Sebastian Aho båda gjort varsitt mål, och när den senare i slutskedet drog till med ytterligare en balja var det spiken i kistan för Detroit.

Med det tog Canes tredje raka segern, klev upp på Wild Card-plats och fortsätter att sätta press på lagen framför i Metropolitan Division.

Dallas – NY Rangers 2–4

Svenskarna: Rangers: Mika Zibanejad (ett mål och en assist), Jesper Fast (en assist)

Problemen håller i sig för Dallas som i natt förlorade sin tredje raka match när Mika Zibanejad och New York Rangers kom på besök. 19 sekunder tog det innan gästernas Adam Fox hittat nätet för 1–0 och knappt tio minuter senare hade den Zibanejad blivit den första svensken för säsongen att nå 40 mål.

I andra fortsatte uppförsbacken för hemmalaget först när Kaapo Kakko gjort 3–0 och sedan läckert trollat bort Ben Bishop i mål för 4–0. I tredje kunde Stars förvisso reducera två gånger om men vid det laget var matchen redan avgjord.

Dallas har därmed bara vunnit tre matcher på de senaste tio och ligger nu bara fyra poäng bakom jagande Nashville och Winnipeg i Central Division.

Vancouver – NY Islanders 5–4 efter straffar

Svenskarna: Vancouver: Alexander Edler (två assist), Elias Pettersson (en assist)

Vancouvers slutspelsdrömmar hänger på en skör tråd. I natt fick man med sig två poäng i en straffseger över gästande Islanders och ligger därmed bara en poäng bakom Calgary och den sista slutspelsplatsen i Pacific. Flames har dock en match mer spelad.

Canucks tog ledningen i matchen tre gånger om, men varje gång lyckades Islanders ta sig tillbaka och mana fram ett kvitteringsmål. Från och med den tredje perioden tog gästerna dessutom över matchbilden och pressade Thatcher Demko i hemmalagets mål rejält.

Demko lyckades dock hålla undan, först fram till övertid och senare även tvinga matchen till straffar. Totalt motade burväktaren 45 av 49 puckar som lastades hans väg. Och i straffläggningen var han ofelbar vilket innebar att hemmalaget fick avsluta kvällen som segrare.

Anaheim – Ottawa 5–2

Svenskarna: Anaheim: Jakob Silfverberg (ett mål), Rickard Rakell (ett mål och en assist), Christian Djoos (en assist)

Svenskarna fortsätter att hitta nätet i Anaheim. I natt kom ytterligare varsin kasse från Jakob Silfverberg och Rickard Rakell som senast mot Minnesota hade vardera 3 poäng. Men matchens största utropstecken var Ducksforwarden Nicolas Deslauriers drog till med ett äkta hattrick alldeles i första perioden.

Och med den offensiva kombinationen kunde inte gästande Ottawa mäta sig i natt, trots att man dominerade skottstatistiken med 42–15. Man fick förvisso två tröstmål via Brady Tkachuk och Colin White men i övrigt vägrade Ryan Miller att släppa puckarna förbi sig.

Segern har emellertid mindre påverkan på Anaheims slutspelschanser då laget fortsätter att tugga i Western Conference bottenskikt.