SHL är långt ifrån över – men här är lirarna med personliga rekord


20 februari 2020

SHL är långt ifrån över. Men redan har massor av spelare satt nya personliga mål-, assist- och/eller poängrekord i SHL den här säsongen.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, listar här 21 spelare som har nått nya höjder och som har en placering bland de 25 bästa på någon av poäng-, mål- och/eller assistligorna i SHL.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Färjestads Marcus Nilsson är rekordbra. Då får man spela i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


Marcus Nilsson, f, Färjestad, 40 matcher, 8 mål + 35 assist, 43 poäng

Kommentar: Den 28-årige värmlänningen gör en kanonsäsong och har fått debutera i Tre Kronor. Det gjorde han så bra att det blev ett mål och tre assist på tre matcher och han blev utsedd till bäste forward i Beijer Hockey Games.

I SHL har han sopat bort sitt tidigare rekord som var 30 poäng (8 + 22) på 52 matcher. Nytt assistrekord är det också.


Kodie Curran, b, Rögle, 38 matcher, 10 mål + 29 assist, 39 poäng

Kommentar: Redan under sin debutsäsong i SHL, efter flytten från Norge, blev han trea i backarnas poängliga bakom Jesse Virtanen och Ryan Gunderson på sina 37 poäng (12 + 25). Den noteringen har han redan överträffat och om det inte blir en flytt till NHL, vilket kanske blir ett för stort kliv, så väntar spel i KHL nästa säsong.


Anton Rödin, f, Brynäs, 40 matcher, 13 mål + 24 assist, 37 poäng

Kommentar: Brynäs lagkapten har tänt till under 2020 och han har redan slagit sitt tidigare assistrekord i SHL, vilket var 23 passningspoäng. Som bäst har han gjort 19 mål och totalt 40 poäng i SHL. Båda siffrorna är inom räckhåll.


Per Åslund, f, Färjestad, 42 matcher, 13 mål + 22 assist, 35 poäng

Kommentar: 33-årige Åslund har slagit sitt sju år gamla assistrekord (20) och behöver bara fem poäng till för att slå sitt lika gamla poängrekord (39) i SHL. Kommer han och Färjestad överens om ett nytt kontrakt också tro?


Leon Bristedt, f, Rögle, 37 matcher, 14 mål + 20 assist, 34 poäng

Kommentar: Tre Kronor-forwarden, som han numera är, gjorde 13 mål och 20 assist på 46 matcher under sin rookiesäsong i SHL. I år är han redan ett mål bättre.


Fredrik Händemark, f, Malmö, 43 matcher, 11 mål + 23 assist, 34 poäng

Kommentar: Tre Kronor-centern är en oerhört skicklig tekare och den här säsongen har han även fått ut mer i poängväg. Han har slagit sitt tidigare poängrekord (32) och assistrekord (20) och han behöver ”bara” göra tre mål till för att slå sitt målbästa (13).


Daniel Zaar, Rögle. Foto: Bildbyrån.


Daniel Zaar, f, Rögle, 38 matcher, 15 mål + 17 assist, 32 poäng

Kommentar: Så sent som i Beijer Hockey Games smällde den vasse högerskytten in en puck i Tre Kronor. I år har han gjort två mål mer än vad han tidigare hade lyckats med i SHL. Det blir gissningsvis några till innan grundserien är slut.


Johannes Kinnvall, b, HV71, 41 matcher, 10 mål, 22 assist, 32 poäng

Kommentar: Under den här, sin andra hela SHL-säsong, har Gävlesonen överträffat förra säsongen i Timrå med hela tio poäng. Den 22-årige powerplayspecialisten har två mål kvar till toppnoteringen på tolv mål. Det ska gå!


Jonathan Pudas, b, Skellefteå, 42 matcher, 11 mål + 19 assist, 30 poäng

Kommentar: Vilken säsong han gör. Han har satt nytt mål, assist- och poängrekord. Nyligen gjorde han debut i Tre Kronor och där hade han två assist på tre matcher när Sverige vann Beijer Hockey Games på hemmaplan i Globen.


Gustav Rydahl, f, Färjestad, 42 matcher, 17 mål + 12 assist, 29 poäng

Kommentar: Det här får man väl ändå kalla för ett stort genombrott för den 25-årige Karlstadkillen. Nytt rekord vad gäller mål, assist och poäng och han har dessutom varit med i två av tre landslagsturneringar. Bäst av allt för FBK – han blir kvar i SHL-klubben nästa säsong. Det är redan bestämt.


Linus Sandin, f, HV71, 41 matcher, 16 mål + 11 assist, 27 poäng

Kommentar: Den 23-årige högerskytten har slipat till sitt poängrekord från förra säsongen i Rögle (23) och har även tangerat sitt målrekord. Visst blir det ytterligare förbättringar?


Shane Harper, f, Örebro, 41 matcher, 14 mål + 11 assist, 25 poäng

Kommentar: Den 31-årige amerikanen har gjort 32 mål i AHL som bäst, så visst är han en vass målskytt. Det har han även visat i SHL den här säsongen. Harper är fem mål sharper än förra säsongen för Örebro. Kan bli dyr att behålla.


Linus Hultström, b, Djurgården, 42 matcher, 13 mål + 11 assist, 24 poäng

Kommentar: Det tidigare rekordet på tolv SHL-mål rök nyligen och det gjorde också Djurgårdens möjligheter att behålla sin högerskytt ännu en säsong. Det är liksom dags för den 27-årige smålänningen att testa nästa nivå i KHL.


Nils Lundkvist, b, Luleå, 35 matcher, 6 mål + 18 assist, 24 poäng

Kommentar: På 41 matcher förra säsongen blev det tre mål och sju assist. Den här säsongen har den 19-årige backeleganten fördubblat sin målskörd och mer än fördubblat assist- och poängmängden. En blivande storback som har fått debutera i Tre Kronor.


Markus Lauridsen, b, HV71, 42 matcher, 2 mål + 21 assist, 23 poäng

Kommentar: Den danske landslagsbacken var länge under den här säsongen poängbäst i HV, men han har fått släppa tätpositionen. Däremot har han satt ett nytt assist- och poängrekord. Fint så!


Sebastian Strandberg, f, Djurgården, 35 matcher, 5 mål + 18 assist, 23 poäng

Kommentar: Det tog tid innan han kunde spräcka sin målnolla den här säsongen. Men passningspoängen har ändå kommit och dessutom i rekordantal. Med fem poäng till spöar han sitt poängrekord (27) i SHL från förra säsongen.


Eric Martinsson, HV71. Foto: Bildbyrån.


Eric Martinsson, b, HV71, 42 matcher, 3 mål + 18 assist, 21 poäng

Kommentar: Han har kommit in mer och mer i HV:s spel och poängen har ramlat in under hela säsongen. Faktum är att det här är både assist- och poängrekord för den spelskicklige skåningen, som har vunnit två SM-guld med Växjö.


Ilari Melart, b, Växjö, 34 matcher, 12 mål  + 8 assist, 20 poäng

Kommentar: Nytt mål- och poängrekord i SHL för den finländske landslagsbacken som har spelat i SHL de senaste fem åren. Han har fått och tagit chansen i Växjö att visa att han inte enbart är en skicklig defensiv back. Som han kan skjuta!


Johannes Salmonsson, f, Oskarshamn, 41 matcher, 12 mål + 7 assist, 19 poäng

Kommentar: Det är aldrig för sent att sätta nya målrekord. Det är 34-årige Salmonsson ett bevis på. Tolv mål har det blivit för IKO. Hans tidigare målrekord i SHL var tio mål för Linköping 2012/2013.


Niklas Hansson, b, Rögle, 32 matcher, 2 mål + 16 assist, 18 poäng

Kommentar: Trots en del skadebekymmer har Hansson hunnit glänsa med sitt spelsinne och sin offensiva touch. Som bäst har han gjort 22 poäng (7 mål, 15 assist) i HV71 och han har fixat ett nytt assistrekord.


Arvid Lundberg, b, Skellefteå, 42 matcher, 0 mål + 17 assist, 17 poäng

Kommentar: Inte ett enda mål på hela säsongen, vare sig i CHL eller SHL. Men i SHL har han satt ett nytt assist- och poängrekord. Det går rätt bra på många sätt för Tre Kronor-backen.