AnnonsSpaningar från LHF-FHC: ”Grattis Frölunda – det här vinner ni”


14 januari
Frölunda hämtade ikapp underläge för tredje gången i det här CHL-slutspelet och avancerade vidare till final efter att ha vunnit med totalt 5–4 mot Luleå. 
Här är HockeyNews.se:s reporter, Mattias Perssons spaningar från matchen. 

Annons

Frölunda kom tillbaka än en gång

Det var ett sargat Frölunda som hade fyra raka förluster inför kvällens match och man fick en tung uppförsbacke efter att Luleå tagit ledningen tidigt, men man reste sig än en gång. Det här var tredje gången i CHL-slutspelet man kom ikapp från underläge, i åttondelsfinalen mot Färjestad, i kvartsfinalen mot schweiziska Biel-Bienne och nu mot Luleå. Det är så sjukt imponerande hur man lyckas gång på gång. 

Jag pratade med Simon Hjalmarsson om detta inför matchen och han pekade på tålamodet som en stor anledning. Kanske är det det som ligger bakom, eller så är det bara så att Frölunda har så himla många vinnarskallar i sin trupp. Nu väntar final mot tjeckiska Mountfield, och jag ser faktiskt inte hur laget ska förlora detta. Tjeckerna ska inte rå på Frölunda och det är bara att gratulera göteborgarna till sin fjärde raka CHL-titel när finalen spelas 4 februari i Tjeckien. 

Luleås powerplayproblem fortsätter

Luleå har haft problem med sitt powerplay en längre tid och har bara gjort ett mål i spelformen sedan det nya året startade. I den första perioden hade laget chansen att avgöra fighten mot Frölunda genom två powerplayförsök, men det var alldeles för stillastående och alldeles för lite hot. Likaså i den tredje perioden när man jagade underläge. Kanske kan den nye franske backen Yohann Auvitu bli lösningen på problemet. 

1000:e matchen – då klev Joel Lundqvist fram 

Det andra mötet i CHL-semifinalen mot Luleå var Joel Lundqvists tusende tävlingsmatch med Frölunda. Oj vad han har betytt mycket för den här föreningen, det går knappt att sätta ord på det. Han har blivit svensk mästare fyra gånger och därtill vunnit CHL tre gånger med klubben. Adderar vi dessutom de inviduella titlarna och de med landslaget så är vi uppe på tvåsiffrigt. Han börjar komma upp till åren, men det känns som han fortfarande har mycket att ge på den här nivån. Det visade han inte minst i sin tusende match när han noterades för ett mål och en assist när det behövdes som mest. 

Tyrväinen – en personlig favorit

Jag såg Luleås finske nyförvärv Juhani Tyrväinen på VM i våras för första gången, och redan då blev han en personlig favorit för mig. Jag förstod snabbt att han skulle bli nyttig för Luleå och det kan minst lugnt säga att han har varit. Det är ingen utpräglad poängspelare, men oj vad han kör, det är en äkta lagspelare som alltid tar det hårda jobbet. Han är väldigt stark i tekningssituationerna och vinner ofta viktiga kampsituationer vid sargerna. Det är en sådan spelare som kan reta gallfeber på ett helt lag i ett slutspel, jag ser fram emot att se honom framåt vårkanten.

Matchens tre stjärnor

✰✰✰

Joel Lundqvist

Kaptenernas kapten, eller vad säger ni? I sin tusende tävlingsmatch med Frölunda slog han till med en assist och ett mål och var högst bidragande i att laget kunde hämta ikapp underläget och avancera vidare till final. 

✰✰

Joel Lassinantti

Luleåmålvakten tog många puckar han inte skulle ha haft och räddade Luleå när Frölunda pressade på i den andra perioden. Målen han släpper in är inget han kan göra något åt. 

Ryan Lasch

Den skicklige amerikanen hade en tuff match i stort, men klev fram och avgjorde för Frölunda med ett mycket vackert mål i den tredje perioden. Annons

Annons