HA-svepet: "Mäktig vändning och rejäl dramatik"

(11453) Ha-svepetet
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 11 december 2019

Sex matcher avgjordes i Hockeyallsvenskan under onsdagen och det bjöds på rejäl dramatik på sina håll.
AIK bröt sin tunga svit, Västerås fortsätter att ånga på och Tingsryd straffade Timrå – bland annat.
HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson går här igenom kvällens omgång.

Presenteras av Coolbet – odds från Hockeytvåan till SHL

Modo Hockey–Mora IK 4–3 (1–2, 3–0, 0–1)

Modo: Patrik Karlkvist, Jonathan Johnsson, Henrik Björklund, Adam Tambellini
MIK: Dustin Gazley 2, Isak Pantzare

Var Mora på väg mot en skräll i Örnsköldsvik under onsdagen? Ja, efter förta perioden såg det ut att kunna hända då Dalalaget ledd med 2–1 efter två snabba mål i första halvleken. Men lagom till andra perioden tände Modo till rejält. Med tre mål på 15,5 minut i andra perioden såg Modo till att vända på det hela och plötsligt var Moraskrällen långt borta. Dustin Gazley såg däremot till att skapa nerv i matchen igen, visserligen när det bara återstod 30 sekunder att spela av tredje perioden, när han gjorde sitt andra mål för kvällen

Modo studsade tillbaka från derbyförlusten mot Björklöven där de stod för en riktigt bra insats men fick se sig åka hem från Umeå med bara en poäng.

Västerås IK–IF Björklöven 2–1 (1–0, 0–1, 0–0, 1–0) efter förlängning

VIK: Viktor Hertzberg, Isac Skedung
IFB: Olle Liss

Fanns det ens något annat att förvänta sig än att Olle Liss skulle presentera sig direkt i sin återkomst i Hockeyallsvenskan när han debuterade för Björklöven? 14 minuter in i andra perioden lämnades han obevakade i slottet och han skickade iväg ett dragskott som smet in högt bakom Jesper Myrenberg i VIK-målet. Spetsvärvningen har presenterat sig.

Annars var det VIK som öppnade starkast när en annan förväntad toppvärvning, Viktor Hertzberg, gjorde sitt sjätte mål för säsongen när han hittade rätt i numerärt överläge redan efter knappt två minuters spel. Efter Liss kvittering följde sedan en mållös tredjeperiod innan det hetta till rejält i förlängningen när Liss fick en klubba i ansiktet, utan åtgärd från domarna – för att sekunder senare få se Västerås få chansen i numerärt överläge när Fredric Weigel fick två minuter för hakning. I powerplayet kom också avgörandet när Isac Skedung hittade rätt för att säkra VIK:s åttonde raka seger och laget från Gurkstaden fortsätter att slugga sig fram genom säsongen.

HC Vita Hästen–BIK Karlskoga 4–1 (0–1, 0–0, 4–0)

VH: Erik Borg, Kevin Elgestål, Filip Cruseman, Marcus Eriksson
BIK: Fredrik Forsberg

Psykologiskt viktiga mål pratades det en del om inom sporten och det var precis vad Karlskoga fick mot Vita Hästen i den första perioden. Med bara en sekund kvar av perioden hittade Fredrik Forsberg rätt i numerärt överläge för att ge gästerna ledningen. Målet verkade samtidigt ha väckt hemmalaget som kom ut i andra perioden och avfyrade inte mindre än 19 skott mot Tim Juel i BIK-målet samtidigt som gästerna mäktade med två mot Viktor Kokman.

Något mål fick Vita Hästen däremot inte in i mittenakten utan de fick vänta tills det att Erik Borg rafsade in en puck efter lite kalabalik framför Juel i BIK-målet i inledningen av tredje perioden. Och när BIK strulade till det i numerärt överläge kunde Kevin Elgestål konvertera ett friläge med ett distinkt dragskott i krysset för 2–1. Och knappt tre minuter senare kunde Filip Cruseman även han göra mål i numerärt underläge när han innan Marcus Eriksson fastställde slutresultatet i tom bur och satte pricken över i:et på en imponerande vändning från Vita Hästen.

Tingsryds AIF–Timrå IK 2–1 (0–1, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0) efter straffar

TAIF: Oscar Stål-Lyrenäs 2
TIK: Sebastian Hartmann

Sebastian Hartmann rakade in pucken i numerärt överläge för Timrå med fem minuter kvar av första perioden och det såg ut som att Timrå kunde bygga vidare på det målet i andra perioden när de stundtals hade ett rejält övertag på hemmalaget i Tingsryd. Men trots 16–8 i skott blev det aldrig någon utökning avledningen utan det var istället Tingsryd som gjorde periodens enda mål.

Knappt hade publiken hunnit återvända från korvkön innan Oskar Stål-Lyrenäs gjorde sitt första mål för Tingsryd efter flytten från Modo bara 19 sekunder in i perioden. Några mål i tredje perioden blev det aldrig och inte heller i den tredje perioden hittade någon spelare rätt och det hela kom att avgöras på straffar. Där bytte Tingsryd målvakt och slängde in Arvid Söderblom vilket visade sig vara ett genidrag då han inte släppte in någon av de tre Timråstraffarna och Tingsryd tog två poäng då Stål-Lyrenäs överlistade Adam Ohre med sin straff.

Almtuna IS–Västerviks IK 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)

AIS: Mattias Granlund, William Wiå, Villiam Haag, Tobias Liljendahl
VIK: Victor Öhman

Almtuna såg till att skapa sig lite luft till lagen nedanför i tabellen, däribland Västervik, när de tog tre poäng på hemmaplan i kväll efter att de haft ett massivt övertag sett till skottstatistiken. Och när ett lag gör mål i powerplay, boxplay samt spel fem mot fem vet man att de har en bra dag på jobbet – och det var precis vad Almtuna gjorde mot Västervik.

Tobias Liljendahl såg till att fastställa slutresultatet med ett mål i tom bur. Det var egentligen bara ett straffmål som saknades för Almtuna den här kvällen i Gränbyhallen.

AIK–Kristianstad 2–0 (0–0, 2–0, 0–0)

AIK: Henrik Rommel, Oscar Nord

Att påstå att det var två formstarka lag som möttes på Hovet ikväll vore att ljuga. AIK kom till spel med en seger på de 17 senaste matcherna medan Kristianstad kom med en seger på de tio senaste i bagaget. Efter en pigg start på säsongen har KIK med andra ord fallit igenom rejält medan AIK har haft en tuff höst hela tiden.

Och det kom att bli hemmalagets vinstfria svit som bröts. Henrik Rommel smög ned på bortre stolpen i powerplay och kunde på en passning från Johan Porsberger med en gnutta tur skicka in pucken för 1–0 28 sekunder in i andra perioden och Oscar Nord ville inte vara sämre han när han gjorde 2–0 i numerärt överläge elva minuter senare. Några fler mål i matchen blev det inte och AIK kunde ta tre blytunga poäng samtidigt som Mika Järvinen tog sin första seger och höll sin första nolla i AIK-tröjan.