Svenske fystränaren hjälper Buffalospelarna: ”Betytt mycket”


12 november

STOCKHOLM. Fystränaren Andreas Öhgren tränar många av NHL-stjärnorna. Under Buffalos Stockholmsbesök fick han chansen att återse två av sina adepter, Marcus Johansson och Rasmus Ristolainen. Och den finländske backen hyllade sin svenske tränare stort.
– Han har betytt mycket, säger Ristolainen.


Annons


Under helgen som gick var Buffalo och Tampa på besök i Sverige för NHL Global Series i Stockholm. För den finske Buffalobacken Rasmus Ristolainen var det inte första besöket i Sverige det här året. 

– Jag har spenderat många veckor här i sommar. Min fystränare (Andreas Öhgren) är här i från Stockholm och är väldigt familjär för mig, säger han. 

Vad har han betytt för dig?

– Han har betytt mycket. Andreas (Öhgren) har fått mig att bli mycket rörligare på isen och vi funkar bra ihop, säger han. 

HockeyNews.se träffade Andreas Öhgren på läktaren i Globen och han berättar om deras samarbete. 

– Rasmus (Ristolainen) hörde av sig förra sommaren, så drygt ett år sedan. Han kände att han behövde bli rörligare och snabbare ute på isen. Jag tycker det ser rätt mycket bättre ut, säger han och syftar på finländarens insatser under säsongen. 

Vad är det ni jobbat på?

– Rasmus är extremt stark, det såg vi redan innan vi började. Det är en sak att vara stark på gymmet och stark på isen, där du behöver vara stark i rörelser. Han hade byggt upp sig med en styrka som också är bra och ha, men han måste också kunna röra sig. NHL går så pass snabbt, säger Öhgren. 

Huvudpersonen själv tycker att han tagit kliv i spelet utan puck med hjälp av den förbättrade skridskoåkningen. 

– Jag tycker att jag blivit mer allround, framförallt har mitt defensiva spel blivit bättre. Det nya spelsättet har hjälpt mig att bli bättre också, för det passar mig bättre, säger Ristolainen.

Andreas Öhgren samarbetar även med Buffaloforwarden Marcus Johansson. 

– Det (samarbetet) började efter att jag börjat jobba med Nicklas Bäckström i Washington. Då hade ”Maccan” enorma ryggproblem, så när jag ändå var där frågade jag om jag kunde hjälpa honom. Vi fick rätt på honom ganska fort och sen har det fortsatt. Det är fem och ett halvt år sedan nu, säger han. 

Vad behöver han förbättra?

– ”Maccan” är ganska komplett som hockeyspelare. Han har haft lite trubbel med sin rygg från och till så vi försöker mest hålla ordning på det. Han är ju redan jättesnabb, men vi försöker få honom ännu snabbare. Snabbare i rörelser, snabbare i vändningar och att försöka hålla i det. Utmaningen för honom var att käka bättre, det har han blivit extremt mycket bättre på. Då är det lättare att få resultat också. 

Hur känns det att få jobba med världens bästa hockeyspelare?

– Det är en ynnest, det är fantastiskt. När man inte kunde hamna där själv så är det det näst bästa. Det är helt fantastiskt att få den äran. Det drivet jag har kan jag tacka min hockey för, att jag vet vad som krävs för att vara där uppe. Hockeyn utvecklas och jag måste utvecklas. När jag tycker att jag är bra nog är det bara att lägga av, för då har jag nått min gräns. 


Annons

Annons