De sänder hockey-VM 2024-2028: "Känns fantastiskt"


17 oktober 2019
Efter 2023 blir SVT av med sin sändningsrätt av ishockey-VM. Då tar NENT Group, som bland annat består av Viasat-kanalerna, Viaplay, TV3 och TV6, över helt och hållet.

SVT sände VM 2019 i Bratislava på sina plattformar och kommer att dela på mästerskapen fram till 2023 med NENT Group, där bland annat TV3 och Viaplay ingår. 

Men efter 2023 är det NENT Group som tar över de exklusiva rättigheterna på sina plattformar 2024-2028.

– När Tre Kronor spelade final för två år sedan så var det nära 2,5 miljoner tittare som följde gulddramat hos oss och lagkaptenen Mikael Backlund betonade då betydelsen av det enorma stöd som laget kände av alla de tittare som följde Sveriges framfart. Det här är en turnering som sitter djupt rotad i den svenska idrottsjälen, och även i vårt hus. 

När TV3 förvärvade rättigheten 1989 så var det den tidens största TV-kupp som isolerat förändrade dåtidens tv-landskap. Då visade vi 23 raka mästerskap, och nu är alltså sammanlagt nio nya VM klara. Det känns fantastiskt att ha den här långsiktigheten i NENT:s kanaler och inte minst på vår utmärkta streamingservice Viaplay, säger NEN grup Sveriges sportchef Per Nunstedt i ett pressmeddelande.

Förutom ishockey-VM ingår även junior-VM, Euro Hockey Tour och världen bästa hockeyliga National Hockey League (NHL) i NENT Groups hockeyutbud samt Kontinental Hockey League (KHL). Dessutom förlängs nuvarande rättigheter för Champions Hockey League (CHL) till att innefatta åren 2024-2028.

– Vi är en dedikerad redaktion som älskar och lever hockey. Vi streamar samtliga 1300 NHL-matcher per år på Viaplay och har NHL-studios varje vecka, där vi omfamnar världens bästa liga med ständig närvaro i Nordamerika. VM har under senaste åren ökat än mer i status och att gifta det bästa av två världar, den bästa klubbhockeyn med den magiska tillställning som VM är, blir en ynnest för oss att arbeta med. Vi har visat allt från de två senaste årens VM-turneringar, och nu har vi alltså en sisådär 600 nya VM-matcher att ta hand om under de kommande åren, säger Per Nunstedt.